Het Koninkrijksteam won tegen Oekraïne ook zijn vierde wedstrijd op rij.

EK U18 2018

U18 Koninkrijksteam ongeslagen poulewinnaar

U18 Koninkrijksteam ongeslagen poulewinnaar

Het Koninkrijksteam won tegen Oekraïne ook zijn vierde wedstrijd op rij.

Het Koninkrijksteam won tegen Oekraïne ook zijn vierde wedstrijd op rij.
Foto: © Raymond Beugeling

Het Nederlands Koninkrijksteam is vanavond ongeslagen poulewinnaar geworden op het U18 Europees kampioenschap. In het Italiaanse Grosseto kwam Chris Stuart in de wedstrijd tegen Oekaraïne twee ballen tekort voor een no-hitter. Met een 0-17 overwinning kan de ploeg van manager Eric de Bruin zich nu opmaken voor de halve finales. Daarin is morgen om 15.00 uur het sterke Italië de volgende tegenstander.

De Italiaanse honkballers begonnen in eigen land sterk aan het Europees kampioenschap voor spelers van achttien jaar en jonger. Maar na twee overwinningen verspeelde de gastheer gisteravond tegen Spanje een 1-4 voorsprong en verloor het zijn eerste wedstrijd. Vanmiddag leek dat zich te herhalen. In de wedstrijd tegen de met Amerikaanse collegespelers gevulde nationale ploeg van Ierland verspeelde Italië bijna een 4-10 voorsprong. Maar met 9-10 werd nog maar ternauwernood vroegtijdige uitschakeling op dit EK voorkomen.

De slagploeg van Oranje kwam tot maar liefst zeventien hits.

De slagploeg van Oranje kwam tot maar liefst zeventien hits.
Foto: © Raymond Beugeling

Dat betekent wel dat veertienvoudig Europees juniorenkampioen Italië morgen om 15.00 uur  al de verrassende tegenstander wordt van het Nederlands Koninkrijksteam in de halve finales. En daarin staat niet alleen een plaats in de eindstrijd op het spel, maar bovendien kwalificatie voor het wereldkampioenschap van volgend jaar in Zuid-Korea.

Driehonkslag

In de laatste groepswedstrijd uit poule A tegen Oekraïne tankte Oranje vanavond nog wat vertrouwen voor die belangrijke wedstrijd van morgen. De honkballers uit Oekraïne hadden dit toernooi nog geen wedstrijd gewonnen, maar wel met slechts één punt verschil verloren van Groot-Brittannië en halve finalist Tsjechië. De Nederlandse ploeg wisten zij het vanavond in het Stadio Roberto Jannella echter geen enkel moment lastig te maken.

Aanvallend kwam het Koninkrijksteam in zeven innings tot maar liefst zeventien honkslagen. Darryl Collins (3 uit 6), Ruendrick Piternella (3 uit 5), Sherson Randt (1 uit 3) en Leandro Anasagasti (2 uit 4) sloegen elk een driehonkslag. Collins en Piternella sloegen samen zeven punten binnen. Daarmee kreeg de arme ploeg uit Oekraïne alle hoeken van het honkbalstadion in Grosseto te zien. Vanaf het moment dat Anasagasti en Randt in de tweede inning scoorden op een honkslag van Tahir Meulens, kreek Oranje niet meer achterom. Met een machtig slotakkoord van zeven punten op evenzoveel honkslagen klaarde het Koninkrijksteam in de zevende inning de klus.

Aandacht

Chris Stuart stond in zeven innings geen enkel punt toe.

Chris Stuart stond in zeven innings geen enkel punt toe.
Foto: © Raymond Beugeling

Maar alle aandacht ging vanavond uit naar Chris Stuart. De jonge talentvolle pitcher van Amsterdam Pirates werd vorig jaar nog uitgeroepen tot beste pitcher tijdens het U15 Europees kampioenschap. Op dat toernooi stond hij in twee wedstrijden en acht innings geen enkel punt toe. En ook vanavond was het jongere broertje van softbalinternational Rhowan Stuart, die aankomende maandag met Nederland aan het U22 Europees kampioenschap begint, onbespeelbaar. Stuart nam een no-hitter mee de zevende inning in en stond alleen in de derde en vijfde inning een tegenstander toe op het tweede honk.

Met één man uit in de zevende en laatste inning moest Stuart echter een honkslag incasseren van tweede honkman Anton Poplavsky. De nummer zeven in de slagvolgorde sloeg de bal net over eerste honkman Tyler Boersma heen. Daarmee kwam Stuart twee ballen tekort voor een no-hitter, want niet veel later sloeg Mykola Kalaitanov de bal in een dubbelspel om de wedstrijd te beëindigen. Stuart schakelde vanavond in Grosseto acht tegenstanders uit met drie slag.

Wereldkampioenschap

Het U18 Europees kampioenschap gaat morgen zijn laatste fase in. Om 15.00 uur staan het Nederlands Koninkrijksteam en Italië tegenover elkaar in de eerste wedstrijd uit de halve finales. Dat is exact op hetzelfde tijdstip als de nationale ploegen van Nederland en Italië ook morgen in Haarlem op de tweede speeldag van de Honkbalweek tegenover elkaar staan. Om 20.00 uur spelen in Grosseto eveneens het nog ongeslagen Spanje en Tsjechië om een plaats in de finale. Die eindstrijd wordt zondag om 18.00 uur gespeeld.

De twee finalisten kwalificeren zich voor het U18 wereldkampioenschap van 2019. De organisatie van dit toernooi werd deze week door de World Baseball Softball Confederation (WBSC) toegekend aan Gijang County, Busan. Het in 2016 opgeleverde Gijang-Hyundai Dream Ballpark van deze Zuid-Koreaanse stad was twee jaar geleden ook al de speellocatie van het WK dames honkbal.

      1 2 3 4 5 6 7 R H E
NEDERLAND 0 4 0 3 1 2 7 17 17 0
OEKRAÏNE  0 0 0 0 0 0 0 0 1 5

Pitchers Nederland
Chris Stuart (7): 8-6-1-0

Pitchers Oekraïne
Serhii Trytiak (3 1/3+3 man): 1-5-5-2
Artur Bovtach (2/3): 1-0-1-0
Dmytro Sachuk (2+2 man): 0-2-5-2
Maksym Vlasiuk (1/3+2 man): 0-1-2-0
Portuhalsky Vladysla (2/3): 0-0-4-1

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK U18 2018