Het U18 Nederlands Koninkrijksteam heeft zich ongeslagen geplaatst voor de finale.

EK U18 2018

U18 Koninkrijksteam oppermachtig naar EK-finale

U18 Koninkrijksteam oppermachtig naar EK-finale

Het U18 Nederlands Koninkrijksteam heeft zich ongeslagen geplaatst voor de finale.

Het U18 Nederlands Koninkrijksteam heeft zich ongeslagen geplaatst voor de finale.
Foto: © Raymond Beugeling

Met een walk-off homerun heeft Denzel Bryson het Nederlands Koninkrijksteam vanmiddag in het Stadio Roberto Jannella in Grosseto in de wedstrijd tegen Italië naar de finale geslagen van het Europees kampioenschap voor spelers van achttien jaar en jonger. De speler van het Bussumse HCAW sloeg drie punten binnen voor de knock-out: 12-2. Met de winst heeft het Koninkrijksteam zich bovendien als eerste ploeg geplaatst voor het U18 wereldkampioenschap van volgend jaar.

Een uniek moment in het Europese honkbal. Aartsrivalen Nederland en Italië stonden op twee verschillende velden tegenover elkaar. In Haarlem herstelde het grote Nederlands Koninkrijksteam, na de verloren European Baseball Series van afgelopen najaar, de verhoudingen. Oranje versloeg Italië op de tweede speeldag van de Honkbalweek Haarlem met een 0-7 shut-out. Om het succes compleet te maken, zorgde ruim 1.500 kilometer zuidelijker de toekomst van het Nederlands honkbal voor een nog veel groter succes.

Ruim 1500 kilometer zuidelijker van het Pim Mulierstadion waar het Koninkrijksteam tegenover Italië stond, werd ook in Grosseto de strijd gestreden tussen de twee Europese aartsrivalen.

Ruim 1500 kilometer zuidelijker van het Pim Mulierstadion waar het Koninkrijksteam tegenover Italië stond, werd ook in Grosseto de strijd gestreden tussen de twee Europese aartsrivalen.

In de Italiaanse stad Grosseto versloeg het U18 Koninkrijksteam in de halve finales van het Europees kampioenschap óók zijn Italiaanse tegenstander. De formatie van hoofdcoach Eric de Bruin deed dat in het hol van de leeuw met zoveel flair en professionaliteit, dat alleen maar kan worden geconcludeerd dat de toekomst voor het Nederlandse honkbal er zeer rooskleuring uitziet. De beloning was dan ook zeer verdiend: niet alleen plaatsing voor de derde opeenvolgende EK-finale, maar bovendien een ticket voor het U18 wereldkampioenschap van volgend jaar in Zuid-Korea.

Lof

De wijze waarop de Nederlandse talenten deze week in Grosseto hun wedstrijden spelen, verdient alle lof. Bij lastige wedstrijden, zoals tegen Tsjechië, hielden de spelers van het Koninkrijksteam hun hoofd erbij. En gisteren werd tegen de zwakkere broeders uit Oekraïne zoals het hoort vol uitgehaald. Dat leverde ongeslagen een plaats op in de halve finales. Tegen gastheer Italië, dat eerder deze week van Spanje wel verloor.

In die wedstrijd uit de halve eindstrijd profileerde Oranje zich als de grote favoriet van dit Europees kampioenschap. De ploeg werd in het met zo’n vierhonderd toeschouwers gevulde 45 jaar oude Stadio Roberto Jannella aanvankelijk nog wel op weg geholpen door een hele serie aan vrije lopen. Maar tegen de tijd dat de Italiaanse pitchers de slagzone hadden gevonden, liet het Koninkrijksteam zien er ook lustig op los te kunnen slaan. Eén van de hoogtepunten was de daverende driehonkslag van Darryl Collins in de vijfde inning. De speler van Curaçao Neptunus sloeg daarmee Mick Vos en Nolan Beugeling over de thuisplaat. Op de driepitter vergrootte Oranje zijn voorsprong tot 7-2 en was de wedstrijd definitief gespeeld.

Leed

Darryl Collins sloeg twee hits.

Darryl Collins sloeg twee hits.
Foto: © Raymond Beugeling

Daarmee was het leed voor Italië echter allerminst geleden. De Italiaanse manager John Cortese wisselde de ene na de andere pitcher, maar moest vanuit de dug-out lijdzaam toezien hoe de Nederlandse titelverdediger zijn ploeg een dag voor de eindstrijd met een knock-out uitschakelde. Met Tyler Boersma (tweehonkslag) en Darryl Collins (geraakt werper) op de honken en één man uit, nam Denzel Bryson in de zevende Nederlandse slagbeurt de bal vol op zijn knuppel. Hij joeg daarmee de bal ver over de omheining. Met zijn driepunten-homerun bracht hij het verschil van tien punten op het scorebord: 12-2.

Daarmee kon het feest bij de Nederlandse ploeg losbarsten. Voor de derde keer op rij heeft het Koninkrijksteam zich geplaatst voor de finale. Twee jaar geleden werd daarin nog met 7-3 gewonnen van Italië. Maar met de 12-2 nederlaag zijn de Italianen nu verwezen naar de strijd om het brons. De veertienvoudig juniorenkampioen werd nog maar twee keer eerder derde. Dat gebeurde in 1999 en 2011. In 26 van de andere 29 edities verzekerde Italië zich wel van een plaats in de eindstrijd. Nederland speelt morgen vanaf 20.00 uur in de finale om zijn zestiende Europese titel. De tegenstander in de eindstrijd wordt de winnaar uit de andere wedstrijd uit de halve finales tussen het nog ongeslagen Spanje en Tsjechië.

Winnend pitcher

De winnend pitcher voor het Nederlands team werd vanmiddag Sem Robberse (3-0-7-0). De zestienjarige ploeggenoot van Bryson bij hoofdklasser HCAW was bijna onbespeelbaar voor de Italianen. Robberse hield probleemloos zeven innings stand en loodste daarmee zijn ploeg de finale in. Na de bijna perfecte volledige wedstrijd gisteravond van pitcher Chris Stuart kon manager Eric de Bruin zodoende ook vandaag zijn overige pitchers sparen voor de belangrijke wedstrijd van morgen.

Aanvallend werd Robberse gesteund door elf Nederlandse hits, waaronder twee voor Darryl Collins (2 uit 3), Nolan Beugeling (2 uit 3) en Mick Vos (2 uit 4). Denzel Bryson (1 uit 4) sloeg vier punten over de thuisplaat, terwijl midvelder Jeandro Tromp het succes voor HCAW vergrootte door drie van de twaalf punten voor zijn ploeg te scoren.

     1 2 3 4 5 6 7 R H E
ITALIË  0 0 0 1 1 0 0 2 7 0
NEDERLAND 1 0 0 3 3 1 4 12 11 1

Pitchers Italië
Samuel Aldegheri (3 1/3+4 man): 4-8-3-0
Marco Pizzolini (1 1/3): 1-2-3-0
Oscar Tucci (1 1/3+3 man): 2-1-4-0
Gabriel Real Sanchez (1/3+1 man): 1-0-1-0

Pitchers Nederland
Sem Robberse (7): 3-0-7-0

https://www.facebook.com/knbsb.nieuws/videos/2165980646967750/

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK U18 2018