Chris Colabello in actie voor Italië in de wedstrijd tegen Cuba.

HHW 2018

Na Duitsland schrijft ook Italië geschiedenis

Na Duitsland schrijft ook Italië geschiedenis

Chris Colabello in actie voor Italië in de wedstrijd tegen Cuba.

Chris Colabello in actie voor Italië in de wedstrijd tegen Cuba.
Foto: © FIBS/ML Oldmanagency

“Italië verdrijft de vloek van Cuba”, schreef de Italiaanse honkbalbond FIBS vandaag. “Haarlem Week: colpo grosso dell’Italia, prima vittoria su Cuba!”, oftewel geweldig succes voor Italië, eerste overwinning ooit op Cuba, juichte de Italiaanse sportkrant La Gazzetta dello Sport al twintig minuten na de 7-3 overwinning van vanmiddag tegen Cuba. Na veertien jaar is de nationale ploeg van Italië teruggekeerd op de Honkbalweek Haarlem en de verrichtingen van de nationale ploeg tijdens de 29e editie worden in Italië nauwgezet gevolgd.

De historische overwinning van Italië tegen de Cubaanse ploeg werd zaterdagavond al voorafgegaan door de allereerste winst ooit van Duitsland op de nationale ploeg uit Cuba. Ook dat nieuws werd opgepikt door de Italiaanse pers. De met hoofdredactie in Milaan gevestigde website Baseball.it kwam zondag uit met een artikel over dit voor Europees honkbal opmerkelijk feit. Daarbij werd natuurlijk wel verband gelegd met de geboren Cubaan Enorbel Marquez, die asiel kreeg in Duitsland en in de Italiaanse competitie wekelijks voor Rimini uitkomt. Zaterdag in Haarlem werd Marquez voor de laatste drie innings naar de heuvel gestuurd om de Duitse vlag te verdedigen bij 4-4. Tegen zijn geboorteland werd de Duitser Marquez de eerste winnende pitcher van de Mannschaft: 5-4.

Vanmiddag was het de beurt aan Italië om te profiteren van de onvolkomenheden van de selectie, die de Cubaanse bond dit jaar heeft uitgezonden naar Nederland. De wedstrijd werd geopend door de ceremoniële eerste pitch door Cubaans bondsbestuurslid Luis Carton, die hiertoe was uitgenodigd door de KNBSB en Honkbalweek Haarlem uit respect voor de jarenlange samenwerking tussen de twee landen om sinds 1985 afwisselend in Rotterdam en Haarlem een sterke Cubaanse selectie te laten meedoen aan de Honkbalweek Haarlem en het World Port Tournament. Resultaat daarvan was dat Cuba heel vaak het toernooi won of minstens finalist ervan was. Dit jaar tonen veldfouten aan dat de formatie in Haarlem nog niet in topvorm verkeert.

Gegroeid

Nico Garbella werd in de wedstrijd tegen Cuba uitgeroepen tot MVP.

Nico Garbella werd in de wedstrijd tegen Cuba uitgeroepen tot MVP.
Foto: © FIBS/ML Oldmanagency

Stefano Arcobelli, de schrijver van het kersverse artikel in de grootste sportkrant Gazzetta dello Sport, memoreert dat Italië wel eens van de Verenigde Staten heeft gewonnen, wel eens van Japan in San Remo, wel eens van Zuid-Korea had gewonnen en in Taiwan wel eens het podium bereikte van de Intercontinental Cup. Maar nog nooit boekte Italië een positief resultaat tegen Cuba, dat twintig jaar geleden in Bologna met twintig punten verschil won van Italië tijdens het wereldkampioenschap van 1998.

De tijden zijn waarlijk veranderd, concludeert Arcobelli in Milaan, Cuba is ongeveer even sterk gebleven, maar Italië is in de tussentijd gegroeid. Hij verwijst naar het prestige van Cuba, dat door spelers als Linares, Kindelan en Pacheco in de vorige eeuw werd opgebouwd en nu moet worden verdedigd door de selectie in Haarlem. “En toen kwam in de “Haarlem Week” de dag van de eerste overwinning!”.

Stap achteruit

De eerste runs en de eerste overwinning waren welkom in het Italiaanse kamp, dat werd opgeslagen in het nieuwe Ibis hotel van Haarlem. De twee middagwedstrijden tegen Japan en Nederland eindigden in twee shut-out nederlagen voor de ploeg van bondscoach Gilberto Gerali. De 0-1 in tien innings tegen Japan kon nog wel als eervol worden uitgelegd. Toen ook van Nederland werd verloren, kopte La Gazzetta dello Sport: “Een veel zwaardere nederlaag dan tegen Japan. De Azzurri slagen er niet in om de pitches van veteraan Cordemans te lezen. Hij is nog steeds ons zwarte beest (bestia nera). Tegen de Oranjes mag je geen fouten maken, want die worden meteen punctueel afgestraft. En zo geschiedde dan ook vandaag. Van de 0-1 in de tie-break tegen Japan naar de 0-7 tegen Nederland is een stap achteruit voor de ploeg van bondscoach Gilberto Gerali.”

Ook de onafhankelijke website Baseball.it verscheen vandaag verheugd met de verrassende overwinning van Italië op Cuba in het doorgestarte toernooi in Haarlem. Volgens de redactie was dit “Het resultaat van compact werk van alle onderdelen van de ploeg. Te beginnen met de twee pitchers Maestri voor zes en Bassani voor drie innings. Dan de aanvallers met tien honkslagen, Colabello die de critici de mond snoerde en Garbella die nauwelijks te elimineren was en door de Nederlandse pers werd uitgeroepen tot MVP van de wedstrijd. En tenslotte de verdediging, die alle haalbare nullen pakte.” Ook deze website roemde het optreden van de 43-jarige pitcher van Nederland op zaterdagmiddag in Haarlem. De kop luidde: “Ancora il solito Cordemans!” en het artikel vervolgt: Italia knielt nogmaals voor de monumentale Rob Cordemans, die de Azzurri trakteerde op zijn repertoire aan worpen als wereldkampioen en met negen keer drie slag in zes innings letterlijk de deur sloot in het gezicht van de ploeg van Gerali”.

Competizione bellissima

Als perschef van de Italiaanse ploeg bij de Honkbalweek is Marco Landi aanwezig in Haarlem. Hij schrijft tijdens en na de wedstrijden de verslagen, die op de website van de Italiaanse bond worden geplaatst. Die worden weer door andere media gebruikt om toch een ooggetuigeverslag te publiceren zonder zelf aanwezig te zijn in het doorgaans koude Nederland. Nu zweet Landi bij dertig graden dichtbij de Noordzee. Op zijn wedstrijdvrije zondag interviewde hij bondscoach Gilberto Gerali over de tot dan toe twee geleden nederlagen. Gerali: “Het waren twee heel verschillende nederlagen. Die tegen Japan leden we ondanks onze goede pitchers en ook onze verdediging speelde heel goed, maar tegen Nederland begingen ze vijf fouten. Nu nog lukt het me niet te begrijpen hoe Cordemans voor de zoveelste keer erin slaagt ons in problemen te brengen met zijn fastball van 83 tot 84 mijl per uur.”

Het artikel vervolgt: “Het publiek in Haarlem heeft heel lang op ons moeten wachten en heeft nu geantwoord met een vol stadion. Het is hier een “competizione bellissima”, een prachtig toernooi dat goed georganiseerd is en ons perfecte velden biedt, waardoor we beter leren spelen. Onze selectie is niet een experimentele ploeg, maar we hebben wel de beste spelers uit de Italiaanse competitie bij elkaar. Daarom bedanken we Nederland voor hun uitnodiging aan ons om hier de kans te benutten optimaal te kunnen werken.”

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HHW 2018