Jacky Huijben bereikt veilig het tweede honk in de wedstrijd tegen Israel.

EK U19 2018

Nederland U19 start EK met sensationele zege

Nederland U19 start EK met sensationele zege

Jacky Huijben bereikt veilig het tweede honk in de wedstrijd tegen Israel.

Jacky Huijben bereikt veilig het tweede honk in de wedstrijd tegen Israel.
Foto: © Petra Mwaro

Een dag nadat de U18 honkballers uit Nederland de Europese titel in het Italiaanse Grosseto hebben opgeëist, is ruim vijfhonderd kilometer noordelijker in Italië de nationale U19 softbalploeg begonnen aan haar Europees kampioenschap. Oranje startte de eerste speeldag niet alleen met 0-20 winst tegen Israël, maar tevens met een sensationele 7-9 overwinning op gastvrouw Italië.

In de Italiaanse provincie Gorizia, aan de grens met Slovenië, is vandaag een recordaantal van zeventien nationale ploegen begonnen aan het Europees kampioenschap voor speelsters van negentien jaar en jonger. Nederland startte het toernooi uitstekend tegen Israel, twee jaar geleden op het EK nog twaalfde en laatste. Na vijf kwartier spelen waren de softbalsters uit Israel met 0-20 van het veld gespeeld. Hoogtepunten waren de inside-the-park homeruns van Sterre den Duijn en Onaisha Franka. Zij sloegen daarmee samen vijf van de maar liefst veertien punten in de derde slagbeurt binnen.

Tess Remmers en Onaisha Franka (7) op weg naar de laatste twee Nederlandse punten in de wedstrijd tegen Israel.

Tess Remmers en Onaisha Franka (7) op weg naar de laatste twee Nederlandse punten in de wedstrijd tegen Israel.
Foto: © Petra Mwaro

De wedstrijd tegen Israel was vooral een opwarmer voor het slotspektakel van de eerste speeldag. In Ronchi dei Legionari stonden, aansluitend op de openingsceremonie, de Europese grootmachten Nederland en Italië tegenover elkaar. In veertien eerdere edities van het Europese juniorenkampioenschap werden beide landen elk zesmaal kampioen. Sinds de vijfde Europese titel voor Nederland, die op 16 augustus 2008 werd behaald na een 7-8 zege tegen Italië, stonden beide ploegen nog maar één keer tegenover elkaar. Dat leverde op 23 juli 2014 een 3-2 overwinning op voor Italië. Tien jaar na de laatste zege werd vandaag eindelijk weer gewonnen van de Italiaanse junioren.

Sensatie

Het Nederlandse U19-team startte het duel ongelukkig. Een stootslag die verkeerd werd verwerkt, een wilde worp en vier wijd met volle honken zorgden ervoor dat Oranje al in de tweede inning met 3-0 achter de feiten aan moest lopen. Die achterstand leek lang onoverbrugbaar. Op het pitchen van de pas vijftienjarige sensatie Alexia Lacatena waren de kansen lang minimaal. De Amerikaanse pitcher met Italiaanse voorouders werd vlak voor de start van het EK aan de selectie van Enrico Obletter toegevoegd. Voor Lenape Valley High School in New Jersey gooide Lacatena dit seizoen 285 strikeouts in 179 2/3 inning.

Het vijftienjarige talent opende het duel tegen Nederland met drie strikeouts op rij. Ze kwam uiteindelijk tot zes keer drie slag en stond in de eerste vijf innings maar één honkslag toe. Vanaf de zesde inning kreeg Nederland echter vat op de pitches van Lacatena. In de zesde Nederlandse slagbeurt sloegen Onaisha Franka en Yindi Beekveldt al honkslagen op rij, maar bleef een derde punt uit.

Opleving

Dat werd anders in de zevende inning. Nadat de achterstand door drie veldfouten in de zesde inning was opgelopen tot 7-2, kwam Nederland tot een onwaarschijnlijke opleving. Met hits maakten Rose Mwaro, Nina Oomes en Feline Poot een einde aan het optreden van Lacatena. Vanaf dat moment nam de ploeg van manager Saskia Kosterink op het met zo’n driehonderd toeschouwers volgepakte Ronchi dei Legionari Field het initiatief in de wedstrijd volledig over. Via nog eens vier hits draaide Oranje de 7-2 achterstand om in een 7-9 voorsprong.

Nederland opende het EK U19 met twee overwinningen.

Nederland opende het EK U19 met twee overwinningen.
Foto: © Petra Mwaro

Het was voldoende voor een sensationele zege op de eerste speeldag van dit EK. In de laatste slagbeurt liet pitcher Kim Horsten nog wel drie speelsters toe op de honken. Maar met behulp van startend pitcher Roos-Marijn Kramer, die voor de laatste uit terug op de plaat kwam, werd Italië van het scoren afgehouden.

Riante uitgangspositie

Nederland kwam dit duel tot tien hits, waarvan er zeven werden geslagen in de laatste inning. Sterre den Duijn (2 uit 3) en Yindi Beekveldt (2 uit 4) hadden elk twee hits. De overige honkslagen kwamen op naam van Onaisha Franka (1 uit 2), Charlotte Drijvers (1 uit 2), Nina Oomes (1 uit 2), Rose Mwaro (1 uit 3), Feline Poot (1 uit 4) en Jacky Huijben (1 uit 4).

De dubbele winst van vandaag geeft Oranje een riante uitgangspositie voor het restant van het Europees kampioenschap. Morgen staat de tweede en laatste speeldag van de eerste ronde op het programma. Nederland treft dan de nationale ploegen van Spanje (11.45 uur) en Oekraïne (16.15 uur). Evenals Nederland is in poule D Duitsland eveneens de eerste speeldag begonnen met twee overwinningen. Groot-Brittannië, de Europees kampioen uit 2016, en Tsjechië, de Europees kampioen uit 2014, gingen vandaag in respectievelijk poule C en poule B met winst van start.

     1 2 3 R H E
NEDERLAND 0 6 14 20 11 0
ISRAEL  0 0 0 0 1 3

Pitchers Nederland
Daniëlle ten Donkelaar (1): 2-1-0-0
Isanthe Rouwenhorst (1): 1-0-1-0
Lisa Meyering (1): 2-0-0-0

Pitchers Israël
Adi Baran (2 1/3+6): 2-6-8-3
Shany Abdelas (2/3): 0-0-0-0

 

     1 2 3 4 5 6 7 R H E
NEDERLAND 0 0 1 0 0 1 7 9 10 4
ITALIË  0 3 0 0 2 2 0 7 6 2

Pitchers Nederland
Roos-Marijn Kramer (4 1/3+2): 6-5-5-1
Kim Horsten (2 1/3): 0-1-1-0
Roos-Marijn Kramer (1/3): 0-0-0-0

Pitcher Italië
Alexia Lacatena (6 1/3+3): 6-3-6-1
Chiara Biasi (3 slagvrouwen): 0-1-2-1
Giorgia Telo (2/3): 1-0-2-0

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK U19 2018