Marijn Crouwel slaat raak voor het Nederlandse U19-team.

EK U19 2018

Nederland U19 ongeslagen naar volgende ronde

Nederland U19 ongeslagen naar volgende ronde

Marijn Crouwel slaat raak voor het Nederlandse U19-team.

Marijn Crouwel slaat raak voor het Nederlandse U19-team.
Foto: © Petra Mwaro

Het Nederlands team heeft de eerste speelronde van het U19 Europees kampioenschap ongeslagen afgerond. Na de spectaculaire inhaalrace van gisteravond tegen Italië bleef Oranje vandaag in het Italiaanse Staranzano ook overeind tegen Spanje (8-0) en Oekraïne (14-1).

Iets meer dan twaalf uur nadat de Nederlandse U19-softbalsters via zeven punten in de zevende inning een 7-2 achterstand tegen Italië hadden omgebogen in een 7-9 overwinning, stond de ploeg vanmiddag weer op het veld in Staranzano. Terwijl op vijf kilometer afstand Italië zich in Ronchi dei Legionari herpakte met een 0-32 overwinning op Israël, behield Nederland zijn ongeslagen status tegen Spanje, twee jaar geleden nog de nummer zeven van het EK.

De formatie van manager Saskia Kosterink had nog geen vijf volledige innings nodig om het karwei te klaren tegen Spanje. Nederland brak de puntloze wedstrijd open in de derde inning na runs van Feline Poot en Onaisha Franka. Daar voegde Nederland nog eens zes punten aan toe in de vierde inning. Sterre den Duijn veegde in deze slagbeurt de volle honken schoon met een driehonkslag. De korte stop van Oranje was in drie slagbeurten goed voor twee hits. Tweede honkvrouw Onaisha Franka (3 uit 3) nam drie hits voor haar rekening. Ook Nina Oomes was vanmiddag goed voor twee rake klappen.

Brutaal

Later op de dag werd met een 14-1 overwinning op Oekraïne de eerste speelronde afgesloten. Evenals Nederland ontbrak ook Oekraïne op het vorige EK in 2016 in Spanje. Tijdens hun laatste Europees kampioenschap werd de ploeg uit Oekraïne in 2014 vijftiende en laatste. Veel problemen leverde de wedstrijd tegen deze tegenstander dan ook niet op, anders dan dat het duel zo’n anderhalf uur stil moest worden gelegd vanwege de regen.

Niettemin nam Oekraïne in de eerste inning. op het pitchen van Isanthe Rouwenhorst brutaal een 0-1 voorsprong. Vanaf de tweede inning stelde Nederland orde op zaken. Bobbi Scheurkogel trok de stand gelijk na haar driehonkslag. Daar bleef het niet bij. Elf slagvrouwen en twee pitcherwissels later stond een 9-1 voorsprong voor Nederland op het scorebord. Na de regenonderbreking pakte Oranje de draad op en liep de ploeg uit naar de 14-1 winst. De Nederlandse speelsters noteerden tegen Oekraïne elf honkslagen, waaronder drie van Tammie Lijbers (3 uit 3) en twee van Charlotte Drijvers (2 uit 3). Zij zorgden daarmee elk voor drie binnengeslagen en twee gescoorde punten.

Tweede ronde

Met de twee overwinningen van vandaag heeft Nederland zich verzekerd van de eerste plaats in poule A. Daarmee vervolgt Oranje het EK morgen in de tweede ronde in poule E. De beste acht teams van dit Europees kampioenschap spelen in deze tweede ronde verder om de twee finaleplaatsen van zaterdag. Maar deze week staat er meer op het spel. De beste drie teams verdienen namelijk namens Europa een startbewijs voor het wereldkampioenschap voor junioren, dat volgend jaar van 11 tot en met 17 augustus wordt gehouden in het Amerikaanse Irvine (Californië).

Tegenstanders voor Nederland in de tweede ronde worden woensdag om 11.45 uur België (nummer 2 poule B), woensdag om 20.45 uur het nog ongeslagen Duitsland (nummer 1 poule D) en donderdag om 11.45 uur de nationale ploeg van Ierland (nummer 2 poule C). Daarmee ontloopt Nederland in de volgende ronde de nog ongeslagen titelverdediger Groot-Brittannië, die nu in de tweede ronde gastvrouw Italië treft.

      1 2 3 4 5 R H E
SPANJE   0 0 0 0 0 0 4 1
NEDERLAND 0 0 2 6 X 8 9 1

Pitchers Spanje
Irene Martinez (3 1/3+2): 3-3-6-1
Andrea Izquierdo (1/3+2): 0-1-3-0
Elisa Alonso (1/3): 0-0-0-0

Pitchers Nederland
Danielle ten Donkelaar (4): 4-0-3-1
Isanthe Rouwenhorst (1): 1-1-1-0

      1 2 3 4  R H E
OEKRAÏNE  1 0 0 0  1 5 2
NEDERLAND 0 10 4 X 14 11 0

Pitchers Oekraïne
Olena Vershynina (1 1/3+1): 0-2-2-0
Diana Vashai (4 slagvrouwen): 0-2-2-0
Yuliia Riabokin (1 2/3): 0-1-7-2

Pitchers Nederland
Isanthe Rouwenhorst (2): 2-0-4-0
Lisa Meyering (2): 0-1-1-0

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK U19 2018