Isanthe Rouwenhorst was één van de drie pitchers voor Nederland in de wedstrijd tegen Duitsland.

EK U19 2018

Nederland U19 op EK nog als enige ongeslagen

Nederland U19 op EK nog als enige ongeslagen

Isanthe Rouwenhorst gooide twee sterke innings tegen Duitsland.

Isanthe Rouwenhorst was één van de drie pitchers voor Nederland in de wedstrijd tegen Duitsland.
Foto: © Petra Mwaro

Na drie speeldagen is Nederland nog de enige ongeslagen ploeg op het Europees kampioenschap voor speelsters van negentien jaar en jonger. Terwijl de concurrenten punten morsten, schreef Oranje nog eens twee overwinningen bij. Na de 10-1 zege eerder op de dag tegen België werd vanavond ook Duitsland met 8-1 aan de zegekar gebonden. Daarmee heeft de ploeg van manager Saskia Kosterink zich volgens verwachting verzekerd van de finalepoule.

Nadat gastvrouw Italië eerder op de dag Tsjechië met 5-0 al haar eerste nederlaag had toegediend, deden de Tsjechische softbalsters dat vanavond laat op hun beurt bij Groot-Brittannië. De tot dan toe ongeslagen titelverdedigster moest met 5-3 haar meerdere erkennen in Tsjechië, de Europees kampioen uit 2014.

De Nederlandse slagploeg kwam tegen Duitsland tot zeven hits.

De Nederlandse slagploeg kwam tegen Duitsland tot zeven hits.
Foto: © Petra Mwaro

Ook Duitsland begon ongeslagen aan de derde speeldag van het EK. Maar de Duitse softbalsters verkeken zich vanmiddag met 4-1 tegen debutant Ierland, dat nog maar drie jaar geleden tijdens het EK U22 voor het eerst met een nationaal team uitkwam op een Europees toernooi. De Ierse ploeg scoorde drie van haar punten op een tweehonkslag in de vierde inning.

Scherp

In datzelfde Stadio Giordano Gregoret in Ronchi dei Legionari liet Oranje zich dat vanavond niet gebeuren. Ook tegen Duitsland bleef de ploeg van manager Saskia Kosterink scherp. Charlotte Drijvers hielp Nederland tegen Duitsland, verliezend finalist in zowel 2010 als 2012, op weg. Nadat Yindi Beekveldt (honkslag) de thuisplaat had gestolen, sloeg de speelster van Roef! de bal voor een inside-the-park homerun diep het rechtsveld in. Op die klap kon ook Onaisha Franka scoren.

Dat was een beslissende voorsprong, want de Nederlandse pitchers gaven nauwelijks kansen weg. Duitsland scoorde tot aan de wedstrijd van vanavond 55 runs in vier wedstrijden. Maar op het pitchen van Roos-Marijn Kramer en Isanthe Rouwenhorst kreeg de ploeg slechts eenmaal een loopster op het tweede honk.

Vervroegd einde

Ondertussen liep Nederland in snel tempo uit naar een vervroegd einde van het duel. Met rake klappen van onder meer Marijn Crouwel (tweede inning) en Feline Poot (tweehonkslag in de derde inning) vergrootte Oranje haar voorsprong naar 6-0. Daarmee leek Duitsland ook zelf het geloof in een overwinning te hebben opgegeven. Drie keer vier wijd, een wilde worp en een veldfout leverden Nederland in de vierde inning nog eens twee punten op.

Nederland won op dit EK al zesmaal.

Nederland won op dit EK al zesmaal.
Foto: © Petra Mwaro

Pas in de vijfde inning stond Nederland een tegenpunt toe na een tweehonkslag van Maxine Dunford. Maar op dat moment was de winst al veiliggesteld. Lisa Meyering gooide de wedstrijd verder probleemloos uit en bezorgde Nederland haar zesde overwinning op dit EK.

Finalepoule

Morgen sluit Nederland de tweede ronde af met een wedstrijd tegen debutant Ierland, dat allebei haar wedstrijden in de tweede ronde wist te winnen. Beide teams spelen dan om de eerste plaats in de poule. Met de dubbele overwinning heeft Oranje zich al verzekerd van een plaats in de finalepoule. In die poule strijden de beste zes teams om de drie WK-tickets voor volgend jaar en de twee finaleplaatsen van zaterdag. Nederland kan dat duel met Ierland met vertrouwen tegemoet zien. Ook vanavond liet Oranje weer zien de aanval goed op orde te hebben. Zes verschillende speelsters sloegen samen zeven honkslagen, terwijl Duitsland op slechts drie hits werd gehouden.

Vanaf morgen krijgt de huidige Nederlandse selectie de kans om de kater van vier jaar geleden weg te spoelen. Toen opende het nationale U19-team, met een groot deel van de nationale selectie die komende maand van start gaat op het WK, het EK U19 in Rosmalen met vijf shut-outs. In de laatste wedstrijd van de tweede ronde ging het echter mis. Nederland verloor niet alleen van Italië, maar hierna ook op rij van Tsjechië, Groot-Brittannië en Rusland. In eigen land moest de ploeg uiteindelijk genoegen nemen met een teleurstellende vijfde plaats. In Ronchi dei Legionari gaat Nederland nu op jacht naar eerherstel en de eerste Europese titel sinds 2012.

          1 2 3 4 5  R H E
DUITSLAND 0 0 0 0 1  1 4 1
NEDERLAND 3 2 1 2 X  8 7 0

Pitchers Duitsland
Mara Sandner (2): 0-2-5-0
Lara Maria Ullmann (2): 2-4-2-1

Pitchers Nederland
Roos-Marijn Kramer (3): 2-0-1-0
Isanthe Rouwenhorst (1): 0-0-1-0
Lisa Meyering (1): 0-1-1-0

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK U19 2018