EK U19 2018

Eerste nederlaag op EK voor Nederland U19

Eerste nederlaag op EK voor Nederland U19

De Nederlandse softbalsters hebben op het Europees kampioenschap voor speelsters van negentien jaar en jonger hun eerste wedstrijd verloren. Van de verrassend sterke debutant Ierland werd met 6-4 verloren. Voor Oranje is het een kostbaar verlies. Dit resultaat wordt meegenomen naar de finalepoule, die voor de ploeg van manager Saskia Kosterink vanavond om 18.30 uur al van start gaat.

Nadat Nederland U19 zich twee dagen geleden al als poulewinnaar had geplaatst voor de tweede ronde van het Europees kampioenschap, kreeg het nog ongeslagen Oranje vanmiddag ook de kans om als beste uit haar poule door te gaan naar de finalepoule.

Maar in het Stadio Giordano Gregoret in Ronchi dei Legionari werd de Nederlandse ploeg na zes overwinningen een halt toegeroepen door Ierland. De Ierse softbalsters nemen voor het eerst deel aan het EK U19. Door onder meer een 3-1 overwinning op Rusland eerder in de week heeft de debuterende ploeg zich verrassend geplaatst voor de tweede ronde. Daarin werd gisteren ook al gewonnen van Duitsland (4-1) en België (7-0).

Beslissend moment

Ook Nederland bleek vandaag niet bij machte om Ierland te verslaan. In de strijd om de eerste plaats in poule E moest Oranje met 6-4 in het stof bijten. Tot tweemaal toe kwam Nederland dit duel op voorsprong. In de eerste inning scoorde Oranje tweemaal na onder meer honkslagen van Onaisha Franka en Sterre den Duijn. Hierna bereikten ook Rose Mwaro (vier wijd) en Jacky Huijben (vier wijd) veilig de thuisplaat na respectievelijk een hit van Franka en een tweehonkslag van Tammie Lijbers.

Maar in beide gevallen werkte Ierland de achterstand weg. Vanaf de vierde inning nam de Iers ploeg via vier hits en drie runs zelfs de leiding in de wedstrijd over. Het was een beslissend moment. Reliever Kelly Nelson, die inmiddels het pitchen over had genomen, wist de Nederlandse slagploeg het zwijgen op te leggen. Nelson kwam in vier innings tot vijf strikeouts. Ze stond nog slechts één honkslag toe. Nederland kreeg nog wel een enorme kans om de terug in de wedstrijd te komen nadat de honken in de zesde inning waren volgestroomd. Maar met slechts één uit op het scorebord bleef een vijfde Nederlandse punt uit.

Finalepoule

Daarmee trok Ierland de winst definitief naar zich toe. De Ierse ploeg sluit hiermee de tweede ronde af als winnaar van poule E. Met Nederland en Duitsland vervolgen zij het EK in de finalepoule. In de poule E haalde alleen België de schifting niet. De Belgische softbalsters werden eerder vandaag met 10-0 uitgeschakeld door Duitsland.

Vanuit poule F hebben gastvrouw Italië, Tsjechië en titelverdedigster Groot-Brittannië zich geplaatst voor de finalepoule. Daarin worden de resultaten uit de tweede ronde meegenomen. Voor Nederland zijn dat de 6-4 nederlaag tegen Ierland en de 8-1 overwinning op Duitsland. In de finalepoule spelen alle teams nog drie wedstrijden. De beste twee teams uit de finalepoule plaatsen zich rechtstreeks voor de finale van het Europees kampioenschap.

      1 2 3 4 5 6 7 R H E
NEDERLAND 2 1 1 0 0 0 0 4 6 2
IERLAND  2 0 0 3 0 1 X 6 11 1

Pitchers Nederland
Roos-Marijn Kramer (1): 1-2-3-0
Isanthe Rouwenhorst (2 2/3): 2-0-5-1
Kim Horsten (1 1/3+2): 1-2-1-0
Roos-Marijn Kramer (1) 2-0-2-0

Pitchers Ierland
Cassandra McGrath (2 slagvrouwen): 0-1-1-0
Makenzine McGrath (3): 1-3-4-1
Kelly Nelson (4): 5-4-1-0

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK U19 2018