Nederland boekte tegen Groot-Brittannië haar zevende overwinning op dit EK.

EK U19 2018

Nederland U19 verslaat Europees kampioen

Nederland U19 verslaat Europees kampioen

Nederland boekte tegen Groot-Brittannië haar zevende overwinning op dit EK.

Nederland boekte tegen Groot-Brittannië haar zevende overwinning op dit EK.
Foto: © Petra Mwaro

In een absoluut zinderende wedstrijd hebben de Nederlandse softbalsters vanavond op het Europees kampioenschap de Britse junioren verslagen. In de verlenging van de wedstrijd tegen de titelverdediger sloeg Feline Poot met haar honkslag de winnende punten over de thuisplaat: 6-7. Voor Oranje was de winst in het Italiaanse Ronchi dei Legionari al de zevende van dit EK U19.

Haar laatste pitch die Roos-Marijn Kramer vanavond door de Italiaanse avond lanceerde, zal ze niet snel vergeten. De Britse Morgan Salmon sloeg machteloos mis. Enkele momenten later stonden juichende ploeggenoten om haar heen. De Nederlandse junioren hadden de titelverdediger uit Groot-Brittannië verslagen. Datzelfde team werd twee jaar geleden na tien overwinningen op rij nog ongeslagen Europees kampioen.

De winst op Groot-Brittannië was van groot belang voor de ploeg van manager Saskia Kosterink. Eerder op de dag werd ongelukkig van Ierland verloren. En heel even leek een finaleplaats voor de Nederlandse junioren ver weg. Maar met een onvoorstelbare vechtlust knokten Roos-Marijn Kramer en co zich vanavond in Ronchi dei Legionari terug in de strijd om de gouden medaille.

Gevoelig

Door veel stootslagen probeerde Nederland haar tegenstander onder druk te zetten.

Door veel stootslagen probeerde Nederland haar tegenstander onder druk te zetten.
Foto: © Petra Mwaro

In de middag moest Kramer in de wedstrijd tegen Ierland nog twee van de zes punten opgeven. Haar ploeg verloor met 6-4 en Nederland moest genoegen nemen met een tweede plaats in de tweede ronde. Extra gevoelig was het verlies, want het resultaat heeft Oranje meegenomen naar de finalepoule. En dus was het vanavond tegen Groot-Brittannië bijna alles of niets. Lijdzaam moest Kramer toezien hoe haar ploeg opnieuw op achterstand werd gezet. Ditmaal door de titelverdediger uit Groot-Brittannië.

Katie Burge (2 uit 3) leidde de rally in de derde inning in met een driehonkslag. Rake klappen van Andrea Johnson en Hannah Edwards (tweehonkslag) brachten de Britse ploeg met 3-1 aan de leiding. Even zag het er naar uit dat Nederland hier geen antwoord op had. Pitcher Edwards had haar zaakjes vanaf de plaat goed voor elkaar. Maar vanaf de vijfde inning beet Oranje zich alsnog vast in haar tegenstander. Ondertussen had bij Nederland vanaf de derde inning Roos-Marijn Kramer het pitchen overgenomen. Zij gooide op haar beurt de deur in het slot en stond geen loper meer toe op het derde honk tot aan de zevende inning.

Zenuwen

Via punten in de vijfde en zesde inning dwong Nederland een verlenging af, waarin de ploeg genadeloos toesloeg. In de vijfde inning verkleinde Yindi Beekveldt na haar uitstekende driehonkslag het verschil tot 3-2. Een inning later hernam Oranje zelfs de leiding. Charlotte Drijvers (vier wijd) en Tammie Lijbers (honkslag) konden profiteren van twee veldfouten van de nerveus geworden Britse junioren.

Nederland beet zich vanaf de vijfde inning vast in haar tegenstander.

Nederland beet zich vanaf de vijfde inning vast in haar tegenstander.
Foto: © Petra Mwaro

De zenuwen sloegen echter ook toe bij de Nederlandse defensie. De 3-4 voorsprong verdween in de zevende inning toen eerste honkvrouw Rose Mwaro een aangooi van pitcher Kramer uit haar handen liet vallen. Daarmee werd een verlenging noodzakelijk. Daarin had de Nederlandse ploeg haar zenuwen ditmaal wel beter onder controle. Met pinch-runner Jackie Huijben op het tweede honk maakte Mwaro haar fout meer dan goed door de bal hard door het midden te slaan. Opnieuw ging de Britse defensie hierna in de fout, waardoor Huijben andermaal Nederland op voorsprong kon zetten. Feline Poot diende de genadeklap toe. Zij sloeg de bal net buiten bereik van de uitgestoken handschoen van de Britse tweede honkvrouw. De twee punten die daarop konden binnenlopen, waren teveel voor Groot-Brittannië om in haar laatste slagbeurt nog in te halen.

Koelbloedig

Groot-Brittannië kwam nog wel dichtbij. Hannah Edwards opende de achtste slagbeurt voor haar ploeg door de bal voor drie honken diep de uiterste hoek van het rechtsveld in te slaan. Daarop kon de Britse pinch-runner scoren. Edwards maakte er vervolgens zelf 6-7 van op een opofferingsslag. Kramer bleef echter koelbloedig, dwong eerst een grondbal af voor de tweede nul om vervolgens Salmon met drie slag terug naar de dug-out te sturen.

Met de 6-7 overwinning op titelverdediger Groot-Brittannië heeft Nederland U19 nog alle kansen op het heroveren van de Europese juniorentitel. Dan moet morgen wel worden gewonnen van Tsjechië (11.45 uur) en gastvrouw Italië (20.45 uur). Tsjechië verloor in vijf wedstrijden alleen van Italië (5-0). Italië verloor in haar zeven wedstrijden tot dusver alleen nog van Nederland en was eerder op de dag ook al met 4-7 te sterk voor Groot-Brittannië.

         1 2 3 4 5 6 7 8 R H E
NEDERLAND    0 1 0 0 1 2 0 3 7 8 1
GROOT-BRITTANNIË 0 0 3 0 0 0 1 2 6 11 5

Pitchers Nederland
Daniëlle ten Donkelaar (2+1): 1-0-5-0
Kim Horsten (2/3+2): 0-1-2-0
Roos-Marijn Kramer (5 1/3): 4-1-4-1

Pitchers Groot-Brittannië
Hannah Edwards (5+1): 2-2-4-2
Elizabeth Fleming (2): 0-2-1-2
Hannah Edwards (1): 0-1-3-1

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK U19 2018