Het Yokohama Stadium is de belangrijkste speellocatie voor het Olympische honkbal- en softbaltoernooi.

Honkbal

Tokyo 2020 maakt Olympisch speelschema bekend

Tokyo 2020 maakt Olympisch speelschema bekend

Het Yokohama Stadium is de belangrijkste speellocatie voor het Olympische honkbal- en softbaltoernooi.

Het Yokohama Stadium is de belangrijkste speellocatie voor het Olympische honkbal- en softbaltoernooi.

Het organisatiecomité van de Olympische Spelen van 2020 heeft het voorlopige speelschema bekend gemaakt voor alle sporten op de aankomende Zomer Spelen. Softbal is de eerste sport die al voor de openingsceremonie van start gaat. Daarnaast zijn voor het honkbaltoernooi alsnog meer wedstrijden beschikbaar gekomen.

De Olympische Spelen in Tokyo worden in 2020 gehouden van vrijdag 24 juli tot en met zondag 9 augustus. Twee dagen voor de officiële openingsceremonie gaan al twee evenementen van start. Samen met de voetballers beginnen de softbalteams al op woensdag 22 juli 2020 aan hun toernooi. De eerste softbalwedstrijd start om 10.00 uur, waardoor de softbalsters de eerste Olympische sporters worden die in Tokyo officieel in actie komen.

Het softbaltoernooi op de Zomer Spelen wordt gespeeld over zes speeldagen, waarbij de strijd om de medailles worden gehouden op dinsdag 28 juli. Vrijdag 24 juli worden geen softbalwedstrijden gespeeld, zodat de speelsters kunnen deelnemen aan de openingsceremonie. De zes softbalteams worden ingedeeld in één poule en spelen onderling een halve competitie, waarbij elk team elkaar één keer treft. Dagelijks worden drie wedstrijden gespeeld. Het eerste duel start om 10.00 uur in het Fukushima Azuma Baseball Stadium. De overige zestien wedstrijden worden gespeeld in het Yokohama Stadium.

Wens

Direct na afloop van het softbaltoernooi gaat in Tokyo ook het honkbaltoernooi van start, met de eerste wedstrijd op woensdag 29 juli vanaf 12.00 uur in het Fukushima Azuma Baseball Stadium. Hierna worden nog tot en met donderdag 6 augustus dertien wedstrijden gespeeld in het Yokohama Stadium. Op zaterdag 8 augustus zijn in datzelfde Yokohama Stadium om 12.00 en 19.00 uur de wedstrijden om het goud, zilver en brons.

Met het totaal van zestien wedstrijden is Tokyo 2020 alsnog tegemoet gekomen aan de wens voor meer wedstrijden van de World Baseball Softball Confederation. Om het aantal wedstrijden beperkt te houden wilde het organisatiecomité aanvankelijk de deelnemers verdelen over twee poules, gevolgd door de halve finales en finale.

Bezwaar

De WBSC maakte hiertegen bezwaar om te voorkomen dat teams na twee wedstrijden al uitgeschakeld zouden kunnen worden. Uiteindelijk heeft Tokyo 2020 besloten om af te zien van dit plan. De zes deelnemers worden nu nog wel verdeeld over twee poules, waarin in totaal zes wedstrijden worden gespeeld. Maar hierna spelen alle teams verder in een knock-out ronde. In deze ronde worden in totaal nog eens tien wedstrijden gespeeld. Hierdoor speelt elk team in ieder geval drie wedstrijden.

Het voorlopige speelschema voor de 32e editie van de Olympische Spelen is door Tokyo 2020 overhandigd aan het bestuur van het Internationaal Olympisch Comité. Op een later moment wordt het schema definitief vastgesteld. Het schema bestaat uit een recordaantal van 33 sporten en 339 evenementen. Voor het eerst sinds 2008 keren honkbal en softbal terug op de Zomer Spelen.

Foto: © Insidethegames.biz

 

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal