EK U19 2018

Achtste EK-zege voor Nederland U19

Achtste EK-zege voor Nederland U19

Nederland U19 boekte tegen Tsjechië een zeer belangrijke overwinning.

Nederland U19 boekte tegen Tsjechië een zeer belangrijke overwininng.
Foto: © Petra Mwaro

De Nederlandse U19-softbalsters hebben vanmiddag op het Europees kampioenschap een zeer belangrijke overwinning geboekt. Nadat gisteren in de eerste wedstrijd van de finalepoule al de Europees kampioen van 2016 werd verslagen, zegevierde Oranje vandaag in het Italiaanse Staranzano ook tegen de Europese juniorenkampioen uit 2014. Met de 8-6 winst op Tsjechië hebben de Nederlandse comeback-girls de finale nu binnen handbereik.

Inmiddels zijn de tegenstanders op het Europees kampioenschap voor speelsters van negentien jaar en jonger gewaarschuwd. Een voorsprong tegen de Nederlandse junioren is zeker geen garantie voor succes. Italië moest dat al in de eerste ronde ondervinden. En gisteravond zag ook titelverdediger Groot-Brittannië de winst in de slotfase uit haar handen glippen.

Voor de derde keer dit toernooi vocht Nederland zich na een achterstand knap terug.

Voor de derde keer dit toernooi vocht Nederland zich na een achterstand knap terug.
Foto: © Petra Mwaro

Vandaag nam Tsjechië in Staranzano een voorsprong op de Nederlandse ploeg. Na twee Nederlandse veldfouten kon de Europees kampioen uit 2014 al in de eerste slagbeurt driemaal scoren. Startend pitcher Roos-Marijn Kramer moest na de twee veldfouten een tweehonkslag en een driehonkslag incasseren. Die voorsprong bleef tot aan de vierde inning in stand.

Comeback-girls

Maar net als eerder dit toernooi gaf Oranje zich geen enkel moment gewonnen en deden de comeback-girls van manager Saskia Kosterink wat ze eerder dit EK ook al zo succesvol deden. Ze beten zich vast in hun tegenstander en gingen in de slotfase op jacht naar de winst. In de vierde inning sloeg Onaisha Franka (2 uit 4) haar ploeg terug in de wedstrijd. Bij een 2-5 achterstand sloeg zij met een tweehonkslag zowel Rose Mwaro als Nina Oomes over de thuisplaat. Na een pitcherwissel bracht Yindi Beekveldt op een wilde worp de wedstrijd voor het eerst in evenwicht.

Rake klappen van pinch-hitter Marijn Crouwel en Rose Mwaro brachten Nederland in de vijfde inning op voorsprong, maar Tsjechië antwoordde met een tegenpunt in de zesde inning. Met volle honken gooide pitcher Kim Horsten een wilde worp. Nederland was toen al niet van plan meer om de wedstrijd uit handen te geven. In de zesde inning bezweek Tsjechië onder de druk. Na vier wijd voor pinch-hitter Tess Remmers en een dure veldfout van de Tsjechische korte stop kon Remmers op een wilde worp haar ploeg op een beslissende voorsprong zetten. Met een verre klap in het midveld sloeg Charlotte Drijvers (2 uit 3 met drie binnengeslagen punten) hierna Sterre den Duijn over de thuisplaat voor de 8-6.

Eindstrijd

Nederland kwam tegen Tsjechië tot acht hits.

Nederland kwam tegen Tsjechië tot acht hits.
Foto: © Petra Mwaro

Ondanks twee vrije lopen van pitcher Kim Horsten hield Nederland die voorsprong wel vast en trok Oranje met 8-6 de winst naar zich toe. Met lopers op het eerste en tweede honk verscheen Roos-Marijn Kramer weer op de plaat. Gisteren bleef ze al koelbloedig tegen de Britse junioren en ook Tsjechië gaf ze vandaag geen enkele kans. Drie Tsjechische tegenstandsters, vandaag samen goed voor drie van de negen hits voor hun ploeg, werden op rij uitgeschakeld.

Voor de Nederlandse junioren was het al de achtste overwinning in negen wedstrijden op dit Europees kampioenschap. Vanavond sluit Oranje de finalepoule af met een wedstrijd tegen zesvoudig Europees kampioen Italië. Met hun eveneens achtste overwinning in negen wedstrijden hebben de Italiaanse softbalsters zich vandaag inmiddels als eerste ploeg geplaatst voor de finale. De gastvrouw boekte vanmiddag tegen Duitsland met 3-15 haar laatste benodigde overwinning. Daarmee heeft Italië zich ook als eerste ploeg gekwalificeerd voor het wereldkampioenschap junioren van volgend jaar.

Vooralsnog is voor Nederland vanavond vanaf 20.45 uur winst tegen Italië noodzakelijk om de eindstrijd van morgen te bereiken. Mocht Ierland vandaag verliezen van zowel Groot-Brittannië als Tsjechië, de twee meest recente Europees kampioenen, dan is een finaleplaats ook zonder winst op Italië voor Oranje al binnen.

          1 2 3 4 5 6 7  R H E
TSJECHIË  3 0 1 1 0 1 0  6 9 3
NEDERLAND 1 0 1 3 1 2 X  8 8 2

Pitchers Tsjechië
Adela Linkova (3 1/3+4): 0-3-5-2
Kristyna Mala (1 1/3+2): 1-0-3-0
Karolina Hanakova (1/3+2): 0-2-0-1
Kristyna Mala (1): 0-0-0-0

Pitchers Nederland
Roos-Marijn Kramer (3+1): 1-0-6-2
Isanthe Rouwenhorst (2+3): 0-0-0-0
Kim Horsten (1+2): 1-3-0-0
Roos-Marijn Kramer (1): 0-0-0-0

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK U19 2018