Jacky Huijben aan slag voor Nederland.

EK U19 2018

Nederland U19 loopt EK-finale mis

Nederland U19 loopt EK-finale mis

Jacky Huijben aan slag voor Nederland.

Jacky Huijben aan slag voor Nederland.
Foto: © Petra Mwaro

Na acht overwinningen zijn de kansen op de eerste Europese titel sinds 2012 voor de Nederlandse junioren vanavond verkeken. Terwijl concurrent Ierland zijn wedstrijd wel wist te winnen, ging Oranje op het Europees kampioenschap met 4-3 ten onder tegen Italië. Daarmee is de ploeg van manager Saskia Kosterink nu verwezen naar de strijd om het brons.

De Nederlandse junioren speelden de afgelopen dagen in het Italiaanse Ronchi Dei Legionari en Staranzano een ijzersterk toernooi. In tien wedstrijden werd achtmaal gewonnen. De softbalsters van manager Saksia Kosterink versloegen daarbij onder meer de Europees kampioenen van 2016, 2014 en 2010. Maar vanavond spatte de hoop op een Europese titel voor Oranje uiteen. Hoewel Italië een overwinning niet nodig had, was het de ploeg er alles aan gelegen om een revanche te halen voor het 7-9 verlies van vier dagen eerder.

Nederland U19 wist niet nog een tweede keer te winnen van Italië.

Nederland U19 wist niet nog een tweede keer te winnen van Italië.
Foto: © Petra Mwaro

In de laatste wedstrijden van de finalepoule stond er vanavond nog heel wat op het spel voor de deelnemende teams. Alleen gastvrouw Italië had zich al verzekerd van een plaats in de finale. De softbalsters van Nederland en Ierland moesten in hun wedstrijden tegen respectievelijk Italië en Tsjechië knokken voor de andere finaleplaats.

Noodzakelijk

In dat duel werd Nederland al snel op een achterstand gezet. Na drie innings had finalist Italië een 4-0 voorsprong genomen. In de vierde inning werd duidelijk dat Ierland even verderop in Staranzano met 1-0 had gewonnen van Tsjechië. De Ierse debutant scoorde het enige punt in de zesde inning na twee Tsjechische veldfouten.

Door dat resultaat werd een overwinning voor Nederland op Italië noodzakelijk om nog de finale te kunnen bereiken. Op het pitchen van Chiara Biasi bleek dat vanavond echter geen mogelijkheid. Biasi wisselde haar pitches goed af om de Nederlandse slagploeg vijf innings lang uit balans te houden. In de zesde inning kreeg Oranje vat op de pitches van Biasi. Na honkslagen van Feline Poot (2 uit 3), pinch-hitter Tess Remmers (1 uit 1) en Tammie Lijbers (1 uit 3) kon Nederland haar eerste punten van de wedstrijd scoren. Op een nieuwe Italiaanse pitcher kreeg pinch-runner Jacky Huijben hierna ook nog de kans om het derde punt te scoren na twee Italiaanse veldfouten.

Uitschakeling

Daarmee leek Nederland weer op weg naar een comeback. Maar wat de afgelopen wedstrijden wel steeds lukte, gebeurde vanavond niet. Met volle honken gooide reliever Susanna Soldi drie slag op Onaisha Franka, de beste Nederlandse slagvrouw, om een einde aan de slagbeurt te maken. Een nieuwe kans kwam er niet meer voor Nederland, waarmee uitschakeling voor de finale een feit was geworden.

Het is de tweede keer op rij en de vierde keer in dertien edities dat de Nederlandse junioren de EK-finale niet hebben weten te bereiken. Vier jaar geleden werd Oranje nog vijfde. Niettemin wacht de Nederlandse U19-ploeg morgen nog een belangrijke taak. Dan moet Oranje in de strijd om de derde plaats winnen van Tsjechië om een ticket voor het wereldkampioenschap voor junioren van volgend jaar veilig te stellen. Dat duel start morgen in Ronchi Dei Legionari om 13.00 uur.

          1 2 3 4 5 6 7  R H E
NEDERLAND 0 0 0 0 0 3 0  3 6 1
ITALIË    2 0 2 0 0 0 X  4 6 3

Pitchers Nederland
Lisa Meyering (3 slagvrouwen): 0-0-2-1
Kim Horsten (3): 1-1-3-0
Roos-Marijn Kramer (3): 5-0-1-0

Pitchers Italië
Chiara Biasi (5 2/3+2 man): 4-1-6-1
Susanna Soldi (1 1/3): 1-1-0-2

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK U19 2018