Manager Elvin Englentina is bij het Nederlandse dames honkbalteam de opvolger geworden van Eddie Dix.

Honkbal

Englentina met twintig speelsters naar WK honkbal

Englentina met twintig speelsters naar WK honkbal

Manager Elvin Englentina is bij het Nederlandse dames honkbalteam de opvolger geworden van Eddie Dix.

Manager Elvin Englentina is bij het Nederlandse dames honkbalteam de opvolger geworden van Eddie Dix.
Foto: © Alfred Cop

De achtste editie van het wereldkampioenschap dames honkbal gaat woensdag 22 augustus van start. Voor de vijfde keer op rij is Nederland, als enige Europese land, één van de deelnemende teams aan dit WK. Onder leiding van de nieuwe manager Elvin Englentina bereidt Oranje zich door middel van een trainingskamp in Florida voor op de mondiale titelstrijd. “Wij zijn in staat om voor verrassingen te zorgen op het WK”, blikt een ambitieuze Englentina alvast vooruit.

Voor aanvang van de wedstrijd uit de halve finales op de de Honkbalweek Haarlem tussen Taiwan en het Nederlands Koninkrijksteam is de nationale vrouwenploeg vanavond door het Nederlandse publiek uitgezwaaid. De voltallige selectie werd daarbij op het veld van het Pim Mulierstadion gepresenteerd. Inclusief de nieuwe manager Elvin Englentina, die afgelopen december bij Oranje aan het roer kwam te staan.

Winke Verdick aan slag voor Nederland in de oefenwedstrijd tegen HCAW in Bussum.

Winke Verdick slaat raak in de oefenwedstrijd tegen HCAW in Bussum.
Foto: © Alfred Cop

Englentina is bij de nationale ploeg de opvolger geworden van Eddie Dix, die twee jaar geleden in Zuid-Korea met de Nederlandse ploeg historie schreef door op het wereldkampioenschap maar liefst drie wedstrijden te winnen. Daarmee sloot Oranje het WK af op een negende plaats. Na vijf jaar werd de samenwerking tussen Dix en de nationale ploeg in juni beëindigd. Voor Englentina betekende dat een nieuwe kans. “Ik had al een aantal jaar eerder mijn hulp aangeboden. Die jaren erna ben ik het team blijven volgen. Ik kende verschillende meiden door mijn betrokkenheid bij Lady Bucs. En toen het team vorig jaar zonder hoofdcoach kwam te zitten, is het balletje gaan rollen.”

Trainingskamp

Inmiddels is Englentina al een aantal maanden met de nationale selectie aan de slag en staat het wereldkampioenschap voor de deur. De afgelopen weken speelde het Nederlands team diverse oefenwedstrijden tegen Nederlandse clubteams. Over twee weken wordt op zaterdag 4 en zondag 5 augustus een tweedaagse trainingskamp belegd op het Sportpark Egmonderhout van Alcmaria Victrix in Alkmaar. Twee weken later reist Oranje af naar Florida. Voor het eerst in de historie wordt het WK dameshonkbal in de Verenigde Staten gehouden.

Voordat het WK van start gaat, houdt de nationale ploeg eerst vanaf donderdag 16 augustus een trainingskamp op het in 1974 geopende Bruce Bochy Field van Eastern State Florida College in Melbourne (Florida), op zo’n twintig minuten rijden van het USSSA Space Coast Complex in Viera. Hier gaat woensdag 22 augustus het WK van start. Tijdens het trainingskamp krijgen de Nederlandse speelsters vier dagen de tijd om zich te acclimatiseren aan de omstandigheden. Mogelijk worden nog een tweetal oefenwedstrijden gespeeld.

Vol overgave

Bij de nationale ploeg heeft Englentina zijn draai inmiddels gevonden. Ook al was het coachen van vrouwenhonkballers iets wat gedeeltelijk nieuw voor hem was. “Maar ik leef honkbal”, stelt hij resoluut. “En ik heb mij hier dus vol overgave in gestort.” Helemaal nieuw is het coachen van vrouwen niet voor Englentina. Zo had hij eerder onder meer het eerste dames softbalteam van Hoofddorp Pioniers onder zijn hoede. Bovendien coachte hij bij jeugdteams in het verleden zelfs al een aantal speelsters uit de huidige nationale selectie, waaronder Isabelle Markies, Maud Werkman en voormalig international Sascha Egas. “We hebben ook niet lang nodig gehad om aan elkaar te wennen”, blikt hij terug op zijn eerste maanden als manager van het team.

Pitcher Ciska Welboren in actie voor Nederland.

Pitcher Ciska Welboren in actie voor Nederland.
Foto: © Alfred Cop

In Viera, Florida speelt Nederland in de eerste ronde achtereenvolgens tegen Zuid-Korea (woensdag 22 augustus), de Verenigde Staten (donderdag 23 augustus), Taiwan (vrijdag 24 augustus), Puerto Rico (zaterdag 25 augustus) en Venezuela (zondag 26 augustus). Oranje stond op de vier voorafgaande edities van het wereldkampioenschap al dertien keer tegenover deze teams, maar wist nog niet te winnen. Toch heeft Englentina het volste vertrouwen in zijn ploeg. “Het doel is de Super Round. Daar zetten we vol op in”, zegt hij stellig. “Ik zie dat ook zeker niet als iets onbereikbaars. Maar we zitten in een pittige poule. We moeten vol aan de bak.”

Stijgende lijn

In ieder geval is hij tevreden met de vooruitgang die zijn ploeg dit jaar heeft gemaakt. Englentina: “Als ik zie hoe we nu bezig zijn en hoe we speelden in onze laatste oefenwedstrijd, dan zie ik een hele goede stijgende lijn.” Dat moet komende maand resulteren in een goed optreden op het WK. “Ik heb goede verwachtingen. Ik denk echt dat we een team hebben, dat voor verrassingen kan zorgen op het WK”, aldus Englentina.

Nederland moet bij de beste drie teams eindigen om verder te spelen in de Super Round. Lukt dat niet, dan speelt Oranje verder in de verliezersronde. De titelverdediger is Japan. De Japanse honkballers wonnen de laatste vijf wereldkampioenschappen (2008, 2010, 2012, 2014 en 2016). De ploeg begint het mondiale toernooi met een serie van maar liefst 21 overwinningen op een WK. De laatste keer dat Japan een WK-duel verloor, was in 2012. In dat jaar waren de Verenigde Staten met 5-2 te sterk voor de titelverdediger.

Interlanddebuut

Elvin Englentina: "ik leef honkbal"".

Elvin Englentina: “Ik leef honkbal””.
Foto: © Alfred Cop

Englentina reist met een ploeg van 21 speelsters af naar Florida. De ploeg wordt aangevoerd door de ervaren Loes Asmus. De 28-jarige speelster van Ridderkerk Rowdies nam met Nederland aan alle vijf de voorgaande edities deel. Internationals Jessica Kroeskop, Esther Maliepaard, Sofie van de Wiel en Marijke van Veen kwamen al viermaal eerder uit op een WK. Vijf andere speelsters beginnen aan hun derde en zes speelsters aan hun tweede WK. Ook Famke Gildemacher en Esther Maliepaard reizen weer mee met de nationale ploeg. Gildemacher (Onze Gezellen) werd twee jaar geleden uitgeroepen tot beste verdedigende speelster van het WK. Maliepaard (HSCN) wist op dat mondiale toernooi de meeste honken te stelen. Vier speelsters maken komende maand in Viera hun interlanddebuut. Dat zijn de twintigjarige Lisa Bergwerff, de achttienjarige Merle Langevoord, de dertigjarige Nadia Roelofsen en Lotte Tanke, met haar zeventien jaar de jongste speelster uit de ploeg.

Bekijk de volledige selectie

In de aanloop naar het wereldkampioenschap is de technische staf met pitching-coach Marc Neville en Ivette van Putten (hoofd van de delegatie), naast manager Englentina, uitgebreid met assistent-coaches Martin de Koning en Ezio How en fysiotherapeut Marijke Ridders. “In de situatie waarin het Nederlands dameshonkbal zich bevindt, is het niet eenvoudig om coaches te vinden die op vrijwillige basis tijd en energie in het team willen steken. Als ik dan zie wat voor technische staf ik om mij heen heb, dan denk ik dat we dat echt moeten koesteren. Dat is echt top”, is Englentina van mening. Zelf leert hij ook nog regelmatig nieuwe dingen bij. “Het coachen van vrouwen is heel anders dan het coachen van mannen. Iedere training is een leermomentje. Maar voor mij is dit allemaal alleen maar een verrijking.”

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal