Italië is voor het eerst sinds 2004 terug op de Honkbalweek Haarlem.

HHW 2018

Italianen raken verliefd op ‘Haarlem Week’

Italianen raken verliefd op ‘Haarlem Week’

Italië is voor het eerst sinds 2004 terug op de Honkbalweek Haarlem.

Italië is voor het eerst sinds 2004 terug op de Honkbalweek Haarlem.
Foto: © FIBS/ML Oldmanagency

Het publiek van het bijna volle Pim Mulierstadion zong gisteravond de tekst van het Italiaanse volkslied mee bij de opening van de tweede interland Nederland – Italië op de Honkbalweek Haarlem. En het applaudisseerde voor de geweldige acties in het veld, door niet alleen de Nederlandse maar ook de Italiaanse spelers. Zowel op als buiten het veld zijn de Italianen de afgelopen dagen verliefd geworden op het tweejaarlijkse toernooi in Haarlem.

In de met 2-1 verloren wedstrijd tegen het Nederlands Koninkrijksteam toonde maestro Maestri zich gisteravond tot in de zevende inning de meester van de werpheuvel. Hij kreeg toen pas de tweede honkslag en de eerste run tegen. Buiten hun wedstrijden vermaken de Italiaanse spelers en coaches zich op de tribunes en in het horecadorp achter de tribunes. Alessandro Vaglio en Federico Celli genoten van een toevallig gesprek met Oranje veteraan Herman Beidschat op de tribune en anderen filmden de vrolijke ambiance met muziek op het plein tussen en na de wedstrijden. Met verlof bekijken ze de gezellige binnenstad van Haarlem en de wufte stranden van Bloemendaal aan Zee.

Tijdens de Honkbalweek Haarlem worden ook de banden tussen Nederland en Italië verder aangehaald.

Tijdens de Honkbalweek Haarlem worden ook de banden tussen Nederland en Italië verder aangehaald.
Foto: © FIBS/ML Oldmanagency

Zelfs op afstand raken Italianen verliefd op het traditionele toernooi van Haarlem, want de redactie van La Gazzetta dello Sport in Milaan communiceert gretig met de perstribune in Haarlem en publiceert na iedere Italiaanse wedstrijd steeds onder de kop ‘Haarlem Week’ op de voorpagina van de website Gazzetta.it. Het is duidelijk dat city marketing werkt via de honkbalsport, want sportminnend Italië leest mee over de Azzurri in Haarlem.

Perfect georganiseerd

De grootste sportkrant van Italië noemt de Honkbalweek Haarlem een prestigieus en een soort Olympisch toernooi en eerder deze week noemde de Italiaanse bondscoach het toernooi perfect georganiseerd. De Italiaanse bond heeft een oranje versie van het logo van de Honkbalweek rechts bovenaan op de voorpagina van de website geplaatst, opdat permanent iedere lezer met een klik kan meekijken naar de website van het Nederlandse toernooi.

“We zijn tegenstanders op het veld, maar vrienden buitendien.” De Italiaanse bondsvoorzitter Andrea Marcon telefoneert vanuit het vaderland regelmatig met zijn vertegenwoordigers op de perstribune in Haarlem en deze ontmoetten de Nederlandse bondsdirecteur Bart Volkerijk en de nieuwe voorzitter Mark Herbold in afgestemde vergaderingen in het Pim Mulierstadion. Tijdens deze Honkbalweek in Nederland huisvest Italië toernooien om het Europees Kampioenschap honkbal U18 in Grosseto en het Europees Kampioenschap softbal U19 in Staranzano. Ook daar doen zich interlands tussen Italië en Nederland voor en soms gelijktijdig met wedstrijden tussen de twee landen in Haarlem. Eergisteren huldigde de Honkbalweek de kersverse junioren kampioenen uit Grosseto met een presentatie op het veld en de felicitaties van de bond, van het publiek en door de seniore spelers van het Nederlands Koninkrijksteam.

Finale

Robel Garcia voor Italië aan slag tegen Japan.

Robel Garcia voor Italië aan slag tegen Japan.
Foto: © FIBS/ML Oldmanagency

Vandaag kunnen Japan en Duitsland genieten van het mooie weer en toekijken hoe de andere vier landen strijden om een plaats in de finale tegen Japan morgen om 14.00 uur (Chinese Taipei als tweede en Nederland als derde van de eerste ronde), alsmede om de vierde plaats in de eindrangschikking van de Honkbalweek: dat zijn Italië (2-3 in de eerste ronde) en Cuba (0-5), dat vandaag nog mag meedoen omdat het gisteren in de ochtendstrijd met relevatie Duitsland (1-4 in de eerste ronde) zijn eerste overwinning binnen de Honkbalweek behaalde.

Eerder deze week verraste de Italiaanse ploeg de fans in Italië met de eerste overwinning ooit op de veelvoudig wereldkampioen Cuba en vandaag mogen de Azzurri op hetzelfde veld in Haarlem wederom aantreden tegen de Red Machine. Zoals Cuba altijd met louter Cubaans geboren en getogen spelers zijn interlands speelt, zo kwam Italië gisteravond tegen Nederland uit met eigen kweek plus de in het buitenland geboren Chris Colabello (Verenigde Staten) en Robel Garcia (Venezuela), beiden met duidelijke roots in Italië.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HHW 2018