Manager Saskia Kosterink boekte met haar ploeg acht overwinningen op dit EK.

EK U19 2018

Nederland U19 vierde op Europees kampioenschap

Nederland U19 vierde op Europees kampioenschap

Manager Saskia Kosterink boekte met haar ploeg acht overwinningen op dit EK.

Manager Saskia Kosterink boekte met haar ploeg acht overwinningen op dit EK.
Foto: © Petra Mwaro

Het Nederlands softbalteam is er op het Europees kampioenschap voor speelsters van negentien jaar en jonger niet in geslaagd om bij de beste drie te eindigen. In het Italiaanse Ronchi dei Legionari verloor Oranje vandaag in de strijd om het brons met 8-12 van Tsjechië. Door de nederlaag loopt Nederland bovendien kwalificatie mis voor het wereldkampioenschap junioren.

De Nederlandse junioren werden gisteravond door gastvrouw Italië met 4-3 uitgeschakeld voor een plaats in de finale. Daarmee werd Oranje veroordeeld tot de strijd om de derde en vierde plaats tegen Tsjechië. Maar ook in dat duel wist de formatie van manager Saksia Kosterink vandaag niet te winnen. In het Stadio Giordano Gregoret in Ronchi dei Legionari gingen Nederland en Tsjechië met veel spektakel van start. Na twee innings hadden beide teams al viermaal gescoord.

Nina Oomes slaat raak voor Nederland.

Nina Oomes slaat raak voor Nederland.
Foto: © Petra Mwaro

Met een solohomerun bracht Feline Poot vervolgens de Nederlandse ploeg in de derde inning voor het eerst op voorsprong. De vreugde was echter van korte duur. Eliska Stejskalova (4 uit 4) sloeg momenten later op haar beurt de bal eveneens over de hekken. Maar daarbij nam zij wel Katerina Vackova (tweehonkslag) mee over de thuisplaat. Die dreun kwam hard aan bij de Nederlandse ploeg. In korte tijd maakte Oranje drie veldfouten en liepen de Tsjechische speelsters in snel tempo uit naar de comfortabele 6-12 voorsprong.

Lege handen

Nederland kreeg in het slot van de wedstrijd nog wel een opleving, maar die kwam te laat. In de zesde inning had Sterre den Duijn na haar tweehonkslag al het zesde punt voor haar ploeg gescoord. Een inning later verkleinde Oranje het verschil tot 8-12. Yindi Beekveldt (veldfout) en Onaisha Franka, die op de honken was gekomen als pinch-runner voor pinch-hitter Bobbi Scheurkogel (honkslag), konden scoren na een grondbal van Feline Poot en een wilde worp.

Het haalde echter niet veel meer uit. De Tsjechische reliever Adela Linkova voorkwam dat haar ploeg serieus in de problemen kwam en sloot het duel tijdig af. Linkova had er lang voor gezorgd dat de Nederlandse slagploeg weinig kon verrichten. Uiteindelijk kwam Oranje dit duel tot slechts zes hits van Bobbi Scheurkogel (1 uit 1), Rose Mwaro (1 uit 2), Nina Oomes (1 uit 3), Yindi Beekveldt (1 uit 4), Feline Poot (1 uit 4) en Sterre den Duijn (1 uit 4). Poot sloeg daarbij drie punten binnen en scoorde tweemaal.

Vierde plaats

Met de 8-12 winst heeft heeft de Europees kampioen van 2014 haar prestatie uit 2016 geëvenaard. In totaal zes keer eerder eindigde Tsjechië al derde. Voor Nederland, dat negenmaal de finale bereikte en zes keer Europees juniorenkampioen werd, is het de eerste vierde plaats sinds 2002. In de vorige editie waar Oranje aan deelnam, werd de ploeg in 2014 nog vijfde.

Ondanks acht overwinningen keren de Nederlandse junioren nu alsnog met lege handen terug naar huis. Door het verlies tegen Tsjechië heeft Oranje ook kwalificatie misgelopen voor de dertiende editie van het wereldkampioenschap junioren. Voor dat toernooi, dat volgend jaar van 11 tot en met 17 augustus wordt gehouden in het Amerikaanse Irvine (Californië), hebben nu Italië, Ierland en Tsjechië zich geplaatst. Nederland nam tienmaal eerder deel aan dit WK, de laatste keer in 2017. In dat jaar werd Oranje in het Amerikaanse Clearwater (Florida) in een deelnemersveld van 26 teams met vier overwinningen en vier nederlagen veertiende.

          1 2 3 4 5 6 7  R  H E
TSJECHIË  2 2 0 2 3 0 3 12 16 3
NEDERLAND 2 2 1 0 0 1 2  8  6 4

Pitchers Tsjechië
Kristyna Mala (2 1/3+1): 0-2-3-1
Adela Linkova (4 2/3): 4-0-3-2

Pitchers Nederland
Roos-Marijn Kramer (1 1/3+2): 2-1-6-0
Isanthe Rouwenhorst (1 2/3+2): 0-1-2-0
Kim Horsten (1 1/3+2): 0-0-2-2
Roos-Marijn Kramer (1 2/3+4): 1-0-5-2
Daniëlle ten Donkelaar (1): 1-0-1-0

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK U19 2018