EK U22 2018

Nederland U22 op EK goed uit de startblokken

Nederland U22 op EK goed uit de startblokken

De Nederlandse softbalsters zijn het Europees kampioenschap voor speelsters van 22 jaar en jonger uitstekend begonnen. In het Slowaakse Trnava leverde de nationale ploeg van Oekraïne geen enkele problemen op. De titelverdedigster rekende in nog geen vier volledige innings af met haar tegenstandster: 13-0.

Twee dagen na de door Italië gewonnen finale van het U19 Europees kampioenschap, richt de Europese softbalwereld haar aandacht op Slowakije. Daar strijden van vandaag tot en met zaterdag 28 juli zeventien landen om de Europese titel in de categorie U22. Nog niet eerder was Slowakije gastheer van een Europees landentoernooi. Op het EK maken deze week maar liefst acht ploegen hun U22-debuut.

Twee jaar geleden maakte Nederland haar debuut op het EK U22. Dat leverde meteen een Europese titel op voor Oranje. Zodoende openden de Nederlandse softbalsters vandaag hun toernooi als titelverdedigster. Op de heenreis naar Slowakije is gisteren tijdens de tussenstop in Wenen de nationale selectie van manager Edward Franka gecompleteerd met zeven speelsters, die vorige week met Nederland U19 vierde werden op het EK. Dat zijn Daniëlle ten Donkelaar, Roos-Marijn Kramer, Charlotte Drijvers, Onaïsha Franka, Feline Poot, Rose Mwaro en Yindi Beekveldt. Tijdens het EK in Italië leidde Franka haar ploeg in onder meer honkslagen (13), gescoorde punten (16) en vrije lopen (8), Drijvers had de meeste binnengeslagen punten (14). Samen met Franka en Poot sloegen zij drie van de vier Nederlandse homeruns.

Kansloos

In de eerste wedstrijd op dit EK tegen Oekraïne mochten vier van deze zes speelsters vanmiddag nog op de bank blijven. Alleen Sparks Haarlem-speelster Onaïsha Franka startte het duel. Zij werd in de derde inning vervangen door Feline Poot. In Trnavna, ook wel het Slowaakse Rome, ging de Nederlandse ploeg tegen de nummer zeven van het vorige EK uitstekend uit de startblokken. Aanvallend was Oekraïne vandaag volledig kansloos op het pitchen van Puck van der Kolk en Mandy van der Veen. De twee pitchers gooiden een gecombineerde no-hitter en stonden in vier innings geen enkel punt toe.

De Nederlandse slagploeg was een stuk productiever. In drie slagbeurten sloeg Oranje twaalf hits bij elkaar. Tweede honkvrouw Rachel van Veen (3 uit 3) nam er drie voor haar rekening, terwijl Rhowan Stuart (1 uit 2) zorgde voor het aanvallende hoogtepunt van het duel. In de derde inning sloeg zij, met Annemiek Jansen (honkslag) en Rachel van Veen (honkslag) op de honken, de bal over de omheining.

Voorsprong

Tegen de tijd dat de speelster van Terrasvogels de bal over de hekken van het hoofdveld van SK Trnava Panthers had geslagen, had Nederland al een 11-0 voorsprong genomen. Drie hits, waaronder een driehonkslag van Dervisa Mutic (2 uit 4) en een tweehonkslag van Rachel van Veen, brachten Nederland al in de eerste inning op een 3-0 voorsprong. Daar bleef het niet bij. Een inning later voegde Oranje daar nog eens zes hits en vijf punten aan toe. Waaronder driehonkslagen van opnieuw Mutic en Isa Los.

De homerun van Stuart bracht een derde pitcher voor Oekraïne op de plaat. Dat bleek echter weinig succesvol. Anna Lysenko gooide op rij geraakt werper en vier keer vier wijd op rij, waardoor Lizzy Clarijs en Uchenna Jong Loy de laatste twee punten van de wedstrijd konden scoren.

Programma

Voor Nederland staan morgen op de tweede speeldag twee wedstrijden op het programma. Oranje opent de dag om 09.30 uur tegen debutant Israel. Om 18.30 uur is Italië de volgende tegenstander. Eerder vandaag won Italië in vijf innings met 1-12 van Israel. De Italiaanse softbalsters keren voor het eerst sinds 2010 terug op het EK U22. Tijdens de tweede editie van het EK verloor Italië als titelverdedigster de finale van Tsjechië.

      1 2 3 4 R H E
OEKRAÏNE  0 0 0 0 0 0 4
NEDERLAND 3 5 5 X 13 12 2

Pitchers Oekraïne
Hanna Palagina (1 2/3+2): 1-1-8-4
Yuliia Riabokin (1+2): 0-0-4-0
Anna Lysenko (1/3): 0-4-0-0

Pitchers Nederland
Puck van der Kolk (2): 1-0-0-0
Mandy van der Maas (2): 2-0-0-2

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK U22 2018