Annemiek Jansen sloeg met een driehonkslag twee van de vier punten voor Nederland over de thuisplaat.

EK U22 2018

Ook Nederland U22 te sterk voor Italianen

Ook Nederland U22 te sterk voor Italianen

Annemiek Jansen sloeg met een driehonkslag twee van de vier punten voor Nederland over de thuisplaat.

Annemiek Jansen sloeg met een driehonkslag twee van de vier punten voor Nederland over de thuisplaat.
Foto: © Petra Mwaro

De Nederlandse U22-softbalsters hebben vanavond op het Europees kampioenschap in het Slowaakse Trnava hun visitekaartje afgegeven. De ploeg van manager Edward Franka versloeg met 4-3 het nationale team van Italië, met een groot deel van de speelsters die twee dagen geleden nog de Europese juniorentitel voor zich opeisten. Met elk twee binnengeslagen punten sloegen Annemiek Jansen en Dervisa Mutic Oranje vanavond naar de poulewinst in de eerste ronde.

De geschiedenis herhaalde zich vandaag in Slowakije. Op het honkbalveld van BK Trnava Angels, de lokale honkbalclub in de Slowaakse stad Trnava, op zo’n half uurtje lopen vanaf de hoofdspeellocatie van het EK U22 op het complex van de softbalclub Trnava Panthers, deden de Nederlandse softbalsters exact hetzelfde wat de nationale U19-ploeg vorige week maandag al had gepresteerd.

Toen werkte Oranje in het Italiaanse Ronchi dei Legionari, in de laatste wedstrijd uit de eerste ronde van dat EK, een 3-0 achterstand tegen Italië weg en scoorde de ploeg maar liefst zevenmaal in de zevende inning om de winst met 7-9 naar zich toe te trekken en daarmee de eerste ronde af te sluiten als poulewinnaar.

Gelijkenissen

Ook vanavond stonden de nationale ploegen van Nederland en Italië tegenover elkaar. En opnieuw speelden zij in de eerste ronde ongeslagen om de eerste plaats in de poule. Daar bleven de gelijkenissen niet bij. Want evenals een week geleden kwam ook vanavond de Italiaanse ploeg op een 0-3 voorsprong.

Op ruim zeshonderd kilometer van het zuidelijker gelegen Ronchi dei Legionari bleek die voorsprong vandaag al evenmin voldoende. Nadat de Italiaanse pitcher Sara Riboldi de slagploeg van Nederland vier innings lang van het scoren had gehouden, bracht Annemiek Jansen haar ploeg weer volledig terug in de wedstrijd. Lizzy Clarijs opende de rally met een honkslag. Zij sneuvelde even later wel op een grondbal van Uchenna Jong Loy, maar Nederland wist toch optimaal te profiteren. Want nadat Ismay Poot vier wijd had gekregen, joeg Jansen de bal diep het linksveld in. Op haar driehonkslag kon Nederland tweemaal scoren, voordat Jansen zelf het duel in evenwicht kon brengen op een hit van Dervisa Mutic (2 uit 4).

Puntloos

Diezelfde Mutic leidde Oranje twee innings later in de laatste slagbeurt van de wedstrijd naar de winst. Ditmaal legde Ismay Poot de basis voor de aanval, nadat ze de slagbeurt wist te openen met een belangrijke hit. Mutic legde sloeg hierna de bal naar de pitcher waarop zij zelf sneuvelde, maar wel zorgde dat Poot vanaf het tweede honk de Italiaanse defensie te snel af kon zijn. Met een duik wist zij veilig de thuisplaat te bereiken en haar ploeg de overwinning te bezorgen.

Aanvallend kwam Nederland tot acht hits van zeven verschillende speelsters . De winst ging naar pitcher Roos-Marijn Kramer. Voor de derde keer in negen dagen tijd stond zij vanavond tegenover een Italiaanse slagploeg. Vorige week gooide de pitcher van Onze Gezellen al 7 2/3 innings in twee wedstrijden tegen Italië op het U19 Europees kampioenschap. Vandaag gooide de negentienjarige Kramer zelfs het volledige duel. Na het laatste tegenpunt in de vierde inning hield zij de gevaarlijke Italiaanse slagploeg in het restant van de wedstrijd puntloos.

Revanche

Met zeven speelsters binnen de gelederen uit de selectie van het Nederlandse U19-team, die vorige week vierde werden op het Europees kampioenschap, moet manager Edward Franka hopen dat het met de gelijkenissen met het juniorenkampioenschap hier ophoudt. Vorige week haalde Italië vier dagen later revanche voor de nederlaag en werd Nederland door de latere Europees kampioen verwezen naar de troostfinale.

Temeer ook omdat de volgende tegenstander voor het U22-team van Nederland morgen in de tweede ronde om 11.45 uur Ierland wordt. Vorige week donderdag versloeg Ierland de Nederlandse junioren nog met 6-4 op weg naar hun historische finaleplaats. Na het duel tegen Ierland speelt Nederland ook nog tegen Rusland (morgen om 18.30 uur) en Polen (donderdag om 09.30 uur). Ierland en Polen verloren tot dusver beiden één van hun wedstrijden. Rusland bleef in de eerste ronde tegen België en Oostenrijk ongeslagen.

          1 2 3 4 5 6 7  R H E
ITALIË    0 2 0 1 0 0 0  3 4 0
NEDERLAND 0 0 0 0 3 0 1  4 8 3

Pitchers Italië
Sara Riboldi (4 1/3+3): 4-3-8-0
Laura Bigatton (2 1/3+1): 3-0-2-0

Pitchers Nederland
Roos-Marijn Kramer (7): 7-3-4-3

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK U22 2018