Nederland is het EK U22 begonnen met twee shut-out overwinningen.

EK U22 2018

Tweede shut-out voor Nederland U22

Tweede shut-out voor Nederland U22

Nederland is het EK U22 begonnen met twee shut-out overwinningen.

Nederland is het EK U22 begonnen met twee shut-out overwinningen.
Foto: © Petra Mwaro

Na twee wedstrijden wacht Nederland U22 op het Europees kampioenschap voor speelsters van 22 jaar en jonger niet alleen op haar eerste tegenpunt, maar bovendien zelfs op haar eerste honkslag tegen. Vandaag werkte Oranje zich in het Slowaakse Trnava ook probleemloos langs debutant Israël: 0-11. Daarmee heeft de titelverdedigster zich zoals verwacht geplaatst voor de winnaarsronde.

Voor het tweede duel op rij kwam de Nederlandse titelverdedigster in vier innings tot een gecombineerde no-hitter. Ditmaal stonden pitchers Daniëlle ten Donkelaar en Lizzy Clarijs geen enkele honkslag toe. Voor de ploeg van manager Edward Franka was de wedstrijd tegen Israël vooral een opwarmer voor de wedstrijd van vanavond om 18.30 uur. Dan is het sterke Italië de volgende tegenstandster.

Uchenna Jong Loy slaat raak voor Nederland.

Uchenna Jong Loy slaat raak voor Nederland.
Foto: © Petra Mwaro

De Italiaanse ploeg bestaat uit tien speelsters die afgelopen zondag in eigen land de Europese U19-titel heroverden. Van hen leidde Susanne Soldi het toernooi in aantal honkslagen (19) en Elsia Princic in aantal binnengeslagen punten (15). Pitcher Alexia Lacatena leidde dat EK in aantal innings en overwinningen (6). Zij kwam in 36 2/3 inning tot 37 strikeouts.

Slagfestijn

In de voorbereiding op de belangrijke wedstrijd tegen Italië sloegen de Nederlandse speelsters hun knuppels alvast warm in het duel tegen Israël. Annemiek Jansen opende het slagfestijn met een honkslag om even later de score te openen. In de eerste inning wist Israël de titelverdedigster nog op één punt te houden, maar vanaf de tweede inning sloeg Oranje definitief toe. Geholpen door drie veldfouten scoorde Oranje viermaal. Rose Mwaro (3 uit 3) sloeg vanochtend twee van de vier driehonkslagen voor de Nederlandse ploeg, de eerste in de tweede inning.

In de vierde inning volgden Annemiek Jansen en Dervisa Mutic haar voorbeeld. Zij openden de vierde slagbeurt met driepitters op rij. Met haar tweede driehonkslag van de dag bepaalde Mwaro in diezelfde slagbeurt de eindstand op 0-11. Tegen de debutant kwam Nederland vanochtend tot veertien hits, waaronder twee van Charlotte Drijvers (2 uit 2), Annemiek Jansen (2 uit 3), Dervisa Mutic (2 uit 3) en Feline Poot (2 uit 3). Met de 0-11 overwinning is Nederland, zoals verwacht, zeker van een plaats bij de beste acht teams. Vanaf morgen spelen deze acht teams in twee nieuwe poules in de tweede ronde verder om zes plaatsen in de finalepoule.

     1 2 3 4 R H E
NEDERLAND 1 4 1 5 11 14 0
ISRAEL  0 0 0 0 0 0 4

Pitchers Nederland
Daniëlle ten Donkelaar (3): 3-1-0-0
Lizzy Clarijs (1): 1-0-0-0

Pitchers Israel
Lital Kahn (4): 1-0-14-4

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK U22 2018