Ismay Poot in actie voor Nederland U22.

EK U22 2018

Nederland U22 op EK zeker van finalepoule

Nederland U22 op EK zeker van finalepoule

Ismay Poot in actie voor Nederland U22.

Ismay Poot in actie voor Nederland U22.
Foto: © Petra Mwaro

De Nederlandse softbalsters hebben vandaag uitstekende zaken gedaan op het Europees kampioenschap voor speelsters van 22 jaar en jonger. De titelverdedigster bleef vanavond ook tegen Rusland ongeslagen en plaatste zich daarmee voor de finalepoule. De herhaling van de finale van twee jaar geleden werd geen enkel moment spannend. Via homeruns van Charlotte Drijvers, Dervisa Mutic en Onaïsha Franka liep Oranje uit naar een 4-11 overwinning.

Met de winst op het nog ongeslagen Rusland, de Europees kampioen uit 2012 en 2014, haalde Nederland vandaag de volle buit binnen. Eerder op de dag werd door Oranje met 9-0 al revanche genomen op Ierland. Met de dubbele zege van vandaag is Nederland nog altijd ongeslagen op een U22 Europees kampioenschap. Nadat Oranje twee jaar geleden bij haar debuut met negen overwinningen al ongeslagen kampioen werd, heeft de ploeg van manager Edward Franka daar deze week nog eens vijf zeges aan toegevoegd.

De overwinning op Rusland van vanavond was een belangrijke. Niet alleen verzekerde Nederland zich daarmee van de poulewinst in de tweede ronde en dus een plaats in de finaleronde, maar Nederland neemt nu ook twee overwinningen mee naar de finalepoule. Zowel de winst tegen Ierland als die tegen Rusland wordt meegenomen naar deze laatste speelronde. De beste zes teams gaan morgenavond in de finalepoule van start. De nummers één en twee kwalificeren zich voor de finale van zaterdagavond.

Homeruns

Tijdens de vorige editie van het EK U22 versloeg Oranje de Russische softbaslers in 2016 maar liefst drie keer, waarvan eenmaal met 8-0 in de finale. En ook vanavond was Nederland op de derde speeldag van het Europees kampioenschap in Slowakije te sterk. Charlotte Drijvers (eerste inning) en Dervisa Mutic (vierde inning) sloegen met homeruns elk drie punten over de thuisplaat om de beslissing te forceren.

Rusland was echter niet van plan om zich eenvoudig over te geven. Tot aan de vierde inning had de ploeg nog geen honkslag geslagen. Maar op het pitchen van Mandy van der Maas en reliever Lizzy Clarijs kwam Rusland vanaf haar vierde slagbeurt tot acht hits om een vervroegd einde uit te stellen. Zodoende kon het materiaal bij een 4-11 voorsprong voor Nederland pas na de zesde inning worden opgeborgen. Dat had Onaïsha Franka wel in staat gesteld om, evenals haar ploeggenoot Mutic, de bal in de zesde inning voor een inside-the-park homerun het buitenveld in te slaan. Zij deed dat met één honkloopster aan boord.

Finaleronde

Door de opleving in het slot van het wedstrijd wist de Russische slagploeg vanavond wel meer honkslagen te slaan dan haar tegenstander. Nederland kwam tot zeven hits, tegenover acht Russische honkslagen. Onaïsha Franka kwam tot twee honkslagen. De speelster van Sparks Haarlem sloeg daarmee vier punten over de thuisplaat en scoorde tweemaal.

Nederland sluit morgen om 09.30 uur de tweede ronde af met een wedstrijd tegen Polen. Voor Nederland is dat duel tegen de nummer vijf van het vorige EK al niet meer van belang. Daarna vervolgt Oranje morgenavond al het toernooi met de eerste wedstrijd uit de finaleronde. De kans is groot dat daarin om 18.30 uur opnieuw het sterke Italië de tegenstander is. Gisteravond won Nederland nog met 4-3 van deze ploeg, nadat Oranje met 0-3 achter had gestaan. Italië, de Europees kampioen uit 2008, is voor het eerst sinds 2010 weer van de partij op het EK U22.

          1 2 3 4 5 6  R H E
NEDERLAND 3 0 1 5 0 2 11 7 0
RUSLAND   0 0 0 1 2 1  4 8 4

Pitchers Nederland
Mandy van der Maas (4): 3-0-2-0
Lizzy Clarijs (2): 0-0-6-0

Pitchers Rusland
Iuliia Grib (3 2/3+3): 4-1-5-4
Marina Barysheva (1/3): 1-0-1-0
Yulia Maslova (2): 1-1-1-0

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK U22 2018