Isa Los bereikt in de wedstrijd tegen Ierland veilig het tweede honk.

EK U22 2018

Revanche voor softbalsters tegen Ierland

Revanche voor softbalsters tegen Ierland

Isa Los bereikt in de wedstrijd tegen Ierland veilig het tweede honk.

Isa Los bereikt in de wedstrijd tegen Ierland veilig het tweede honk.
Foto: © Petra Mwaro

Nederland heeft vandaag op de derde speeldag van het U22 Europees kampioenschap revanche genomen op Ierland. Zes dagen geleden leidde de Ierse pitcher Kelly Nelson haar ploeg tijdens het U19 Europees kampioenschap naar een historische 6-4 overwinning op Nederland. Die zege leverden de Ierse junioren uiteindelijk ten koste van Oranje een finaleplaats op. Vandaag herstelde Nederland U22 de verhoudingen en werd Ierland in vijf innings met 9-0 verslagen.

Twee van de pitchers uit juniorenploeg van Ierland die vorige week in de gewonnen wedstrijd tegen Nederland in actie kwamen, betraden vanmiddag in de eerste wedstrijd uit de tweede speelronde van het U22 Europees kampioenschap tegen Nederland U22 opnieuw de plaat. Was Kelly Nelson zes dagen geleden met vijf strikeouts en één honkslag tegen in vier innings onbespeelbaar tegen de Nederlandse junioren, tegen de nationale U22-ploeg van Oranje moest de Ierse pitcher diep gaan.

Winnend pitcher werd Puck van der Kolk.

Winnend pitcher werd Puck van der Kolk.
Foto: © Petra Mwaro

De wedstrijd in het buitenveld van de lokale honkbalclub in het Slowaakse Trnava was toen al beslist. Vier rake klappen brachten Nederland al in de eerste inning op een 3-0 voorsprong. Twee innings later sloeg Lizzy Clarijs (2 uit 3) met haar hit ook het vierde en vijfde punt over de thuisplaat.

Knock-out

Op het pitchen van Nelson diende Nederland vervolgens in de vierde inning de knock-out toe. Nadat eerst Rhowan Stuart (2 uit 3) al Dervisa Mutic (2 uit 2) binnen had geslagen, ramde Feline Poot (2 uit 2) de bal over de hekken. Met haar homerun nam ze zowel Stuart als Isa Los mee over de thuisplaat en werd de eindstand bepaald op 9-0. Het was de zoete wraak voor Poot die door het verlies van vorige week met Nederland U19 uiteindelijk genoegen moest nemen met een vierde plaats op het EK.

De Ierse slagploeg had vanmiddag in de eerste wedstrijd uit de tweede ronde tegen Nederland helemaal niets in de melk te brokkelen. Startend pitcher Puck van der Kolk werkte zich probleemloos door de eerste drie innings heen en hoefde pas in de vierde inning haar eerste en uiteindelijk enige honkslag te incasseren. In de vijfde inning gooide Daniëlle ten Donkelaar de wedstrijd uit, waarbij ze geen Ierse tegenstandster meer in scoringspositie liet komen.

Later vandaag speelt Nederland U22 in Trnava ook haar tweede wedstrijd uit de tweede ronde. Om 18.30 uur is Rusland de volgende tegenstandster van de nog ongeslagen titelverdedigster.

     1 2 3 4 5 R H E
IERLAND  0 0 0 0 0 0 1 1
NEDERLAND 3 0 2 4 X 9 11 1

Pitchers Ierland
Cassandra McGrath (1): 0-1-4-0
Claire Blount (2): 1-2-4-0
Kelly Nelson (1): 3-2-3-1

Pitchers Nederland
Puck van der Kolk (4): 2-2-1-1
Daniëlle ten Donkelaar (1): 0-1-0-0

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK U22 2018