Na zeven wedstrijden is Nederland nog altijd ongeslagen op het EK U22.

EK U22 2018

Nederland U22 zet grote stap richting finale

Nederland U22 zet grote stap richting finale

Na zeven wedstrijden is Nederland nog altijd ongeslagen op het EK U22.

Na zeven wedstrijden is Nederland nog altijd ongeslagen op het EK U22.
Foto: © Petra Mwaro

Met de tweede overwinning op Italië in drie dagen tijd heeft Nederland op het U22 Europees kampioenschap een enorme stap gezet richting de finale. Door een snelle opening won Oranje het duel tegen de Italianen met 4-1. De ploeg van manager Edward Franka hoeft nu nog slechts één van de twee resterende wedstrijden uit de finalepoule te winnen om voor de tweede keer op rij te eindstrijd te bereiken.

Terwijl de Nederlandse softbalsters vanavond op het hoofdveld van het U22 EK aantraden tegen Italië, versloeg Rusland even verderop Tsjechië eveneens met 4-1. Daarmee kwamen vier van de zes deelnemende teams uit de finalepoule op twee nederlagen. Nederland en Italië startte de finalepoule met twee overwinningen en geen nederlagen. Zij speelden vanavond dan ook om de voorlopige eerste plaats. Die geeft na morgen uiteindelijk recht op één van de finaleplaatsen. Gesterkt door de 4-3 overwinning op de Italiaanse softbalsters van dinsdagavond, ging Nederland vanavond overtuigend van start.

Nederland speelde tegen Italië foutloos.

Nederland speelde tegen Italië foutloos.
Foto: © Petra Mwaro

De Nederlandse slagploeg had geen enkele genade met het vijftienjarige supertalent Alexia Lacatena. Het U19 Europeees kampioenschap sloot ze vorige week af met de meeste overwinningen (6). De Amerikaanse pitcher met Italiaanse wortels werd vlak voor de start van het EK U19 naar Italië gehaald. Dit seizoen gooide ze hoge ogen voor Lenape Valley High School, waar Lacatena (0.94) niet alleen haar jaar begon met een no-hitter, maar voor de ploeg uit New Jersey uiteindelijk kwam tot 285 strikeouts in 179 2/3 inning. Met 23 overwinningen en vier nederlagen leidde zij Lenape Valley High School naar de titel in de NJAC Freedom Division.

Geen genade

De Nederlandse slagploeg had echter geen enkele genade voor Lacatena. Voordat de Italianen doorhadden wat hun overkwam, had Oranje al een 3-0 voorsprong genomen. Annemiek Jansen en Isa Los (2 uit 3) openden de wedstrijd met honkslagen. Via een opofferingsslag van Dervisa Mutic en een hit van Rachel van Veen nam Nederland direct een 2-0 voorsprong. Rhowan Stuart vergrootte die voorsprong toen zij met haar driehonkslag ook Van Veen richting de thuisplaat stuurde. Het luidde een vroege aftocht in van de vijftienjarige Lacatena.

Haar vervangster, Laura Bigaton, kreeg beter grip op de Nederlandse slagploeg. Zij wist zelfs stand te houden tot het einde van de wedstrijd en stond nog maar vier honkslagen toe. Het leed was toen echter al geleden. Het verschil dat Nederland had gemaakt, bleek voor Italië onoverbrugbaar. Helemaal nadat Charlotte Drijvers in de vierde inning op een tweehonkslag van Lizzy Clarijs (2 uit 3) het verschil zelfs had vergroot tot 4-0.

Verzilveren

Isa Los was goed voor twee van de acht Nederlandse hits.

Isa Los was goed voor twee van de acht Nederlandse hits.
Foto: © Petra Mwaro

Kansloos was Italië vandaag zeker niet. Maar het lukte de Italiaanse softbalsters vandaag niet om hun kansen te verzilveren, mede door de foutloze en sterk spelende Nederlandse defensie. Al in de eerste inning kreeg de ploeg een loopster in scoringspositie. En in de derde inning kwam Elisa Princic, met twee ploeggenoten op de honken, maar enkele meters te kort voor een homerun. Haar bal werd een prooi voor linksveldster Dervisa Mutic. In de vierde inning maakte pitcher Puck van der Kolk, met een loopster op het derde honk, zelf met een prachtig gevangen bal een einde aan de Italiaanse scoringskansen.
Het duurde tot in de vijfde inning voordat Italië een kans wist te verzilveren. Na honkslagen van Sara Brugnoli en Susanna Soldi sloeg Giorgia Perricelli met een opofferingsslag in het linksveld het eerste Italiaanse punt binnen. In de zesde inning kreeg Italië hierna nog de honken vol, maar pitcher Roos-Marijn Kramer gooide de deur in het slot.

Nederland heeft nu in haar resterende twee wedstrijden uit de finalepoule aan één overwinning voldoende om zich te verzekeren van een plaats in de finale. In de wedstrijd van morgenochtend om 09.30 uur tegen Groot-Brittannië kan Nederland haar finaleplaats al veiligstellen. De Britse softbalsters wonnen tot dusver zes van hun acht wedstrijden en hadden eerder vandaag acht innings nodig om met 4-3 te winnen van Ierland. Italië moet nu morgen winnen van zowel Rusland als Ierland. Mocht de ploeg daarin slagen, dan is de kans groot dat Nederland en Italië zaterdag om 18.00 uur in de finale voor de derde keer dit toernooi tegenover elkaar staan.

          1 2 3 4 5 6 7  R H E
ITALIË    0 0 0 0 1 0 0  1 5 1
NEDERLAND 3 0 0 1 0 0 0  4 8 0

Pitchers Italië
Alexia Lacatena (1/3+3): 0-0-4-0
Laura Bigaton (5 2/3): 3-1-4-1

Pitchers Nederland
Puck van der Kolk (4 2/3): 1-1-5-0
Mandy van der Maas (2/3+1): 1-1-0-0
Roos-Marijn Kramer (1 1/3): 1-2-0-0

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK U22 2018