Charlotte Drijvers (l), Isa Los (m) en Annemiek Jansen (r) vieren de overwinning voor Nederland.

EK U22 2018

Zesde zege voor Nederland U22 op EK

Zesde zege voor Nederland U22 op EK

Charlottr Drijvers (l), Isa Los (m) en Annemiek Jansen (r) vieren de overwinning voor Nederland.

Charlotte Drijvers (l), Isa Los (m) en Annemiek Jansen (r) vieren de overwinning voor Nederland.
Foto: © Petra Mwaro

De Nederlandse U22-softbalsters hebben ook hun zesde wedstrijd gewonnen op het Europees kampioenschap. In het Slowaakse Trnava hield Oranje in de laatste wedstrijd uit de tweede ronde weinig heel van Polen: 11-0. Daarmee start de ploeg van Edward Franka vanavond ongeslagen aan de finaleronde.

Pitcher Daniëlle ten Donkelaar werkte zich vanochtend in sneltreinvaart door haar innings. Ze had slechts 48 pitches nodig en stond alleen honkslagen toe in de derde en vierde inning. Het waren de eerste hits die de speelster van Amsterdam Pirates dit toernooi heeft toegestaan. Geen enkele Poolse slagvrouw wist echter veilig het tweede honk te bereiken.

Dat was een heel ander verhaal voor de Nederlandse aanval. De speelsters van manager Edward Franka lieten Polen alle hoeken van het veld van BK Trnava Angels zien. Annemiek Jansen (2 uit 3) en Rose Mwaro (2 uit 2) sloegen elk twee hits, waarbij Mwaro in de eerste inning twee ploeggenoten over de thuisplaat sloeg. Lizzy Clarijs sloeg in de tweede slagbeurt een driehonkslag. Via negen honkslagen sloeg Nederland zodoende in twee slagbeurten tijd elf punten bij elkaar.

Finalepoule

Met de 11-0 voorsprong kon het duel na 3 1/2 inning worden beëindigd en kan de ploeg zich in alle rust voorbereiden op de volgende ronde. Samen met Ierland en Rusland heeft Nederland zich in poule F geplaatst voor deze finalepoule. Ierland versloeg vanochtend met 3-6 Rusland om beslag te leggen op de tweede plaats. Voor de finaleronde worden de onderlinge resultaten meegenomen. Nederland start daardoor de laatste speelronde met twee overwinningen: 9-0 winst op Ierland en een 4-11 zege tegen Rusland.

De eerstvolgende wedstrijd van Nederland is vanavond om 18.30 uur. De tegenstander in dit duel is nog niet bekend. Dat wordt de winnaar uit de wedstrijd tussen het nog ongeslagen Italië en eveneens nog ongeslagen Tsjechië. Beide teams zijn eveneens al zeker van de finalepoule. In poule E spelen België en Groot-Brittannië vanmiddag om het zesde en laatste startbewijs voor de finalepoule. De twee beste teams uit de finalepoule plaatsen zich voor de eindstrijd van zaterdag.

     1 2 3 4 R H E
POLEN   0 0 0 0 0 2 5
NEDERLAND 5 6 0 X 11 10 1

Pitchers Polen
Weronika Pratkowska (1 2/3): 1-1-9-5
Katarzyna Tokarz (1 1/3): 0-0-1-0

Pitchers Nederland
Daniëlle ten Donkelaar (4): 2-0-2-1

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK U22 2018