Feline Poot sloeg tegen Tsjechië haar tweede homerun.

EK U22 2018

Nederland U22 blijft ongeslagen op EK

Nederland U22 blijft ongeslagen op EK

Feline Poot sloeg tegen Tsjechië haar tweede homerun.

Feline Poot sloeg tegen Tsjechië haar tweede homerun.
Foto: © Petra Mwaro

Nederland staat morgen als enige ongeslagen ploeg in de finale van het U22 Europees kampioenschap. In Trnava won Oranje met 0-5 tegen Tsjechië ook haar negende wedstrijd. Feline Poot sloeg haar tweede homerun van dit toernooi en de achtste voor Nederland op dit EK. Morgen speelt Oranje in de finale voor titelprolongatie opnieuw tegen Italië.

Voor Nederland was de wedstrijd van vanavond tegen Tsjechië al niet meer van belang. Met de acht eerdere overwinningen had Oranje zich al als nummer één uit de finalepoule geplaatst voor de eindstrijd. De tegenstander daarin wordt Italië. In een rechtstreeks duel om een finaleplaats met Ierland wonnen de Italiaanse softbalsters in vier innings oppermachtig met 2-14.

Voor Tsjechië, de Europees kampioen uit 2010, stond er vanavond tegen Nederland heel wat meer op het spel. De Tsjechische softbalsters moesten winnen om de troostfinale te bereiken en tegen Ierland te mogen spelen om de derde plaats.

Sportieve plicht

Nederland U22 won tot dusver negenmaal op dit EK.

Nederland U22 won tot dusver negenmaal op dit EK.
Foto: © Petra Mwaro

Op het veld van SK Trnava Angels in Slowakije voldeed Nederland echter aan haar sportieve plicht. Pitchers Daniëlle ten Donkelaar en Puck van der Kolk hielden met veel eenvoud Tsjechië van het scoren, terwijl Oranje zelf negenmaal wist te scoren. Annemiek Jansen opende al direct in de eerste inning de score op een opofferingsslag van Isa Los, de tweede slagvrouw in de volgorde. Drie innings later haalde Feline Poot uit voor haar tweede homerun van het toernooi. In haar rondje over de honken nam ze Dervisa Mutic (vier wijd) en Lizzy Clarijs (veldfout) mee over de thuisplaat. Haar twee jaar oudere zus Ismay Poot tekende op een tweehonkslag van Uchenna Jong Loy in de zesde inning aan voor het vijfde punt.

In de zevende inning scoorden de Nederlandse softbalsters door onder meer hits van Dervisa Mutic, Lizzy Clarijs en Feline Poot nog eens vier punten, maar na het einde van de slagbeurt werd door de Nederlandse plaatscheidsrechter Britt Nielandt besloten het duel reglementair na de zesde inning te beëindigen in verband met de invallende duisternis. Daarmee werd,de 0-9 voorsprong voor Oranje teruggedraaid naar een 0-5 overwinning. Na haar drie hits in de middagwedstrijd tegen Groot-Brittannië sloeg Mutic (2 uit 2) vanavond twee honkslagen.

Serie

Morgen sluit Nederland het succesvolle Europees kampioenschap af met de finale tegen Italië. Het wordt de derde keer deze week dat beide teams tegenover elkaar staan. Dinsdag won Nederland met 4-3 en gisteren volgde een 4-1 overwinning. Italië, dat voor de derde keer deelneemt aan het U22 Europees kampioenschap, staat ook voor de derde keer in de finale. In 2008 wonnen de Italiaanse softbalsters de allereerste editie. Twee jaar later werd in de finale verloren van Tsjechië. Nederland maakte twee jaar geleden haar debuut op het EK en verloor sindsdien nog geen enkele wedstrijd. Nederland U22 heeft daarmee een serie van maar liefst achttien overwinningen op rij.

De finale wordt morgen om 18.00 uur gespeeld. Eerder op de dag strijden Ierland en Groot-Brittannië om het brons. Drie van die vier teams eindigden vorige week ook al in de top 4 van het U19 Europees kampioenschap. Toen werd Italië kampioen voor Ierland, Tsjechië en Nederland. Vandaag werden de Tsjechen door het verlies tegen Nederland verwezen naar de zesde plaats, de slechtste klassering voor drievoudig finalist Tsjechië ooit op een EK U22.

          1 2 3 4 5 6  R H E
NEDERLAND 1 0 0 3 0 1  5 6 2
TSJECHIË  0 0 0 0 0 0  0 3 4

Pitchers Nederland
Daniëlle ten Donkelaar (4): 1-0-3-1
Puck van der Kolk (2): 1-1-0-1

Pitchers Tsjechië
Kristyna Mala (6): 2-2-6-4

Totalen inclusief zevende Nederlandse slagbeurt:
Kristyna Mala (6+4): 2-3-9-5
Adela Linkova (1): 2-0-0-0

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK U22 2018