Rhowan Stuart wordt na haar homerun gefeliciteerd door manager Edward Franka. Bij de thuisplaat wachten haar ploeggenoten haar ook al op.

EK U22 2018

Nederland U22 in slagfestijn naar eindstrijd

Nederland U22 in slagfestijn naar eindstrijd

Rhowan Stuart wordt na haar homerun gefeliciteerd door manager Edward Franka. Bij de thuisplaat wachten haar ploeggenoten haar ook al op.

Rhowan Stuart wordt na haar homerun gefeliciteerd door manager Edward Franka. Bij de thuisplaat wachten haar ploeggenoten haar ook al op.
Foto: © Petra Mwaro

Met een heus slagfestijn hebben de Nederlandse softbalsters zich vandaag in het Slowaakse Trnava als nummer één uit de finalepoule geplaatst voor de eindstrijd van het U22 Europees kampioenschap. In de finalepoule werd Groot-Brittannië met 6-13 verslagen. Met maar liefst 21 honkslagen verbrak Oranje het toernooirecord.

Na de uitstekende 4-1 overwinning op Italië van gisteravond hadden de Nederlandse softbalsters in hun twee resterende wedstrijden nog maar één zege nodig om zich als eerste ploeg te plaatsen voor de finale. In Slowakije wachtte de ploeg van manager Edward Franka daar niet lang op. Direct de eerste kans werd vanochtend met beide handen aangegrepen.

Annemiek Jansen scoort een van de punten voor Nederland in de tweede inning.

Annemiek Jansen scoort voor Nederland in de tweede inning.
Foto: © Petra Mwaro

Tegen Groot-Brittannië werd oppermachtig de achtste overwinning op dit EK in de wacht gesleept. Daarmee vergrootten de ongeslagen Nederlandse U22-softbalsters hun serie overwinningen tot maar liefst zeventien. Tijdens de vorige editie werd Oranje na negen wedstrijden al ongeslagen kampioen.

Toernooirecord

De wijze waarop Nederland vanochtend op het veld van SK Trnava Angels haar laatste benodigde overwinning in de wacht sleepte, was indrukwekkend. Met maar liefst 21 honkslagen werd het toernooirecord verbroken. Dat record kwam gisteren op naam van Zwitserland. De Zwitserse softbalsters sloegen twintig hits in vier slagbeurten tijdens hun wedstrijd tegen Israël.

De wedstrijd tussen Groot-Brittannië en Nederland begon direct met vuurwerk. De Nederlandse slagploeg opende het duel met maar liefst vijf honkslagen op rij. Maar de 0-2 voorsprong die dat opleverde, verdween alweer een slagbeurt later nadat Groot-Brittannië antwoordde met drie hits en drie runs.

Homerun

In de tweede inning pakte de Nederlandse softbalsters echter direct weer de draad op. Yindi Beekveldt (honkslag) kon na een tweehonkslag van Annemiek Jansen vanaf het derde honk de wedstrijd weer in evenwicht brengen op een doorgeschoten bal. Via een driehonkslag van Isa Los en een hit van Dervisa Mutic liep Oranje hierna in rap tempo weer uit: 3-5. Dat verschil werd zelfs nog groter toen Rhowan Stuart de bal over de hekken rammelde. Op haar homerun liepen nog eens twee punten binnen.

Dervisa Mutic kwam tegen Groot-Brittannië tot drie honkslagen.

Dervisa Mutic kwam tegen Groot-Brittannië tot drie honkslagen.
Foto: © Petra Mwaro

Maar opnieuw antwoordden de Britse softbalsters op het pitchen van Roos-Marijn Kramer met drie runs. Negentien hits en veertien punten brachten daarmee de stand op 6-8 voor Nederland. Vanaf de derde inning kwam voor Groot-Brittannië een einde aan het slagfestijn. Pitcher Mandy van der Maas kwam op de plaat. Zij stond nog slechts vijf honkslagen toe en liet haar tegenstandster in het restant van het duel verder puntloos.

Thuisvoordeel

Ondertussen bleven de Nederlandse softbalsters wel doorslaan. Onder meer met een solohomerun van Charlotte Drijvers in de zesde inning. Na drie honkslagen in de zevende en laatste slagbeurt werd het totaal aantal hits bepaald op 21. Met twee honkslagen, een tweehonkslag en een homerun sloeg Charlotte Drijvers (4 uit 5) drie punten binnen en scoorde zij tweemaal. Dervisa Mutic (3 uit 4), Lizzy Clarijs (3 uit 5) en Annemiek Jansen (3 uit 6) sloegen elk drie honkslagen. Jansen kwam daarbij tot twee tweehonkslagen.

Met de winst heeft Nederland zich nu verzekerd van de eerste plaats in de finalepoule en daarmee het thuisvoordeel in de finale. Die wordt zaterdag om 18.00 uur gespeeld. Italië heeft momenteel de beste papieren om zich als tweede ploeg te kwalificeren voor de eindstrijd. Oranje sluit de finalepoule vanavond om 18.30 uur af met een wedstrijd tegen Tsjechië.

         1 2 3 4 5 6 7 R H E
NEDERLAND    2 6 0 1 0 1 3 13 21 2
GROOT-BRITTANNIË 3 3 0 0 0 0 0 6 12 2

Pitchers Nederland
Roos-Marijn Kramer (2): 1-1-7-2
Mandy van der Maas (3): 3-1-5-0

Pitchers Groot-Brittannië
Amie Hutchison (1 1/3+1): 0-0-10-1
Kyra Watson (5 2/3): 2-3-11-1

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK U22 2018