De Nederlandse softbalsters zijn er niet in geslaagd hun titel te prolongeren.

EK U22 2018

Nederland U22 in EK-finale onderuit

Nederland U22 in EK-finale onderuit

De Nederlandse softbalsters zijn er niet in geslaagd hun titel te prolongeren.

De Nederlandse softbalsters zijn er niet in geslaagd hun titel te prolongeren.

De Nederlandse U22-softbalsters zijn hun Europese titel kwijt. De titelverdedigster verloor vanavond in het Slowaakse Trnava de finale met 4-5 van Italië. Ondanks volle honken in de zevende en laatste slagbeurt, greep Nederland naast de winst. Daarmee kwam na achttien opeenvolgende overwinningen een einde aan de indrukwekkende zegereeks van Oranje.

Twee jaar geleden eiste Nederland bij haar debuut op het Europees kampioenschap voor speelsters van 22 jaar en jonger na negen overwinningen direct de titel op. Deze week was Oranje hard op weg naar titelprolongatie. Opnieuw werden negen duels gewonnen. Twee daarvan zelfs van het sterke Italië, met een belangrijk deel van de selectie die vorige week ook al de Europese juniorentitel in de wacht sleepte.

Dervisa Mutic sloeg twee van de punten voor Nederland binnen.

Dervisa Mutic sloeg twee van de punten voor Nederland binnen.

Maar vanavond ging het in Trnava met de haven in zicht toch mis voor Nederland. De sterke Nederlandse slagploeg, die dit hele EK al op dreef is, werd het zwijgen opgelegd door pitcher Laura Bigatton. De keuze voor Bigatton was voor de Italiaanse manager niet moeilijk. Twee dagen geleden had ze al zes sterke innings gegooid tegen Nederland.

Topvorm

Ook in de eindstrijd verkeerde Bigatton in topvorm. In de derde inning moest ze wel een punt toestaan aan Annemiek Jansen na een honkslag van Dervisa Mutic, maar in het restant van het duel was ze oppermachtig. Gesteund door hun goede pitcher ging de Italiaanse ploeg naar mate de wedstrijd vorderde steeds beter spelen en kreeg het de Nederlandse ploeg volledig in de wurggreep.

Dat zorgde ervoor dat de Italiaanse softbalsters in de vierde inning de achterstand konden wegwerken. Susanna Soldi en Elisa Princic (driehonkslag) sloegen beiden een ploeggenoot over de thuisplaat. Met haar tweehonkslag vergrootte Chiara Bassi in de zesde inning de voorsprong zelfs naar 1-3.

Curieus moment

Pitcher Mandy van der Maas.

Pitcher Mandy van der Maas.

De zesde inning zorgde in Trnava voor een curieus moment. Met Rachel van Veen (tweehonkslag), Rhowan Stuart (vier wijd) en pinch-runner Onaïsha Franka (na geraakt werper voor Feline Poot) op de honken sloeg Charlotte Drijvers een bal naar de tweede honkvrouw. Die leek de bal te vangen en een dubbelspel te maken op het eerste honk om daarmee een einde te maken aan de inning. De scheidsrechters gaven echter alleen Drijvers uit. Ondertussen had Van Veen al wel het tweede punt voor Nederland gescoord. Ondanks een verhitte discussie van de Italiaanse coaches werd de beslissing door de Tsjechische plaatsscheidsrechter Martin Moravčík niet teruggedraaid.

Het was olie op het vuur voor de getergde Italiaansen, die niets liever wilden dan revanche voor de twee eerdere nederlagen op dit EK tegen Nederland. In hun laatste slagbeurt sloegen zij nog eenmaal genadeloos hard toe. Vier hits, waaronder een driehonkslag van Marta Chiodaroli maakte een einde aan alle titelaspiraties van de Nederlandse softbalsters. Met nog eens drie punten trok Italië de winst en het kampioenschap naar zich toe.

Europees kampioen

Italië is voor het eerst sinds 2008 weer Europees U22-kampioen.

Italië is voor het eerst sinds 2008 weer Europees U22-kampioen.

Nederland drong in de gelijkmakende zevende slagbeurt nog wel aan. Na rake klappen van Annemiek Jansen, Isa Los (tweehonkslag) en Rhowan Stuart kwam Oranje terug tot 4-5. Maar met volle honken en twee uit op het scorebord werd een hooggeslagen bal van Charlotte Drijvers, met een slaggemiddelde van .538 één van de beste slagvrouwen van Oranje, gevangen door de Italiaanse eerste honkvrouw om een einde aan de wedstrijd te maken. Precies een week nadat Italië al winnares was geworden van de Europese U19-titel, zijn de Italiaanse softbalsters nu ook Europees kampioen geworden in de U22-categorie. Het is voor de tweede keer sinds de eerste editie van het EK U22 in 2008 dat Italië deze prijs heeft veroverd.

Nederland kwam vanavond in de finale tegen Italië tot zes honkslagen, waarvan drie in de laatste twee innings op reliever Susana Soldi. Annemiek Jansen (1 uit 3) scoorde tweemaal, terwijl Dervisa Mutic (1 uit 2) twee punten binnensloeg. De speelster van Terrasvogels was het gehele toernooi al op dreef. Ze leidde haar ploeg onder meer in aantal honkslagen (14), driehonkslagen (3) en binnengeslagen punten (10). Tot aan de finale kwam ze tot een slaggemiddelde van .583. Het hoogste aantal punten (13) deelde zij met Annemiek Jansen, die op dit EK goed was voor dertien hits (.406).

     1 2 3 4 5 6 7 R H E
ITALIË  0 0 0 2 0 1 2 5 10 0
NEDERLAND 0 0 1 0 0 1 2 4 6 2

Pitchers Italië
Laura Bigatton (5 1/3+2): 5-4-3-0
Susanna Soldi (1 2/3): 0-2-3-0

Pitchers Nederland
Roos-Marijn Kramer (3 1/3+1): 2-5-4-1
Mandy van der Maas (1 1/3): 0-1-2-1
Puck van der Kolk (1+4): 0-1-4-0
Roos-Marijn Kramer (1/3): 0-0-0-0

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK U22 2018