Hensley Meulens is de eerste coach uit Curaçao geworden die zijn debuut als manager heeft gemaakt in de Major League.

Honkbal

Meulens wint bij debuut als manager in MLB

Meulens wint bij debuut als manager in MLB

Hensley Meulens is de eerste coach uit Curaçao geworden die zijn debuut als manager heeft gemaakt in de Major League.

Hensley Meulens is de eerste coach uit Curaçao geworden die zijn debuut als manager heeft gemaakt in de Major League.

Hensley Meulens heeft gisteravond officieel zijn debuut gemaakt als manager in de Major League. De voormalig international was in de wedstrijd van San Francisco Giants tegen Milwaukee Brewers de tijdelijke invaller van manager Bruce Bochy. Onder leiding van de 51-jarige Meulens won de club uit San Francisco de wedstrijd met 8-5. Meulens is daarmee de eerste manager in de Majors uit Curaçao geworden.

In de aanloop naar het seizoen was Hensley Meulens nog één van de meest besproken kandidaten om een openstaande managersfunctie te vervullen in de Major League. Zo was de manager van het Nederlands Koninkrijksteam onder meer in beeld bij Boston Red Sox en Detroit Tigers en zelfs in vergevorderde gesprekken met New York Yankees. Zijn interesse in een functie als manager in de Major League heeft Meulens nooit onder stoelen of banken geschoven. “Ik ben er klaar voor”, liet hij in maart 2017 al weten tijdens de voor de Nederlands Koninkrijk succesvolle World Baseball Classic. Voor de tweede keer op rij had hij Oranje als manager naar de halve finales van het officiële wereldkampioenschap geleid.

Hensley Meulens met de wedstrijdbal en officiële line-up na zijn eerste overwinning als manager in de Major League.

Hensley Meulens met de wedstrijdbal en officiële line-up na zijn eerste overwinning als manager in de Major League.

Een overstap van San Francisco Giants, waar hij op dat moment bench-coach was, naar een andere club bleef uit. En Meulens begon bij Giants aan zijn negende seizoen als assistent-coach. Gisteravond kreeg hij alsnog zijn kans om te debuteren als manager in de Major League. San Francisco Giants-manager Bruce Bochy moest afreizen naar Cooperstown in New York om de ceremonie rond de toetreding van voormalig closer Trevor Hoffman bij te wonen. In dienst van San Diego Padres was Bochy twaalf jaar lang de manager van Hoffman. Voor de laatste wedstrijd uit de serie tegen Milwaukee Brewers kreeg Meulens de taken van manager overgedragen.

Winst

Na vier opeenvolgende nederlagen wist het door blessures geplaagde San Francisco gisteravond onder leiding van interim-manager Meulens wel te winnen. In het AT&T Park in San Francisco sloeg Buster Posey vier honkslagen, waaronder een tweehonkslag waarop drie runs konden worden gescoord. Daarmee had hij een belangrijk aandeel in de 8-5 winst voor zijn ploeg. Gorkys Hernandez sloeg zijn twaalfde homerun en scoorde twee runs. Overigens komt de winst niet op het conto van Meulens. Het betekent dus de 1.906e overwinning voor Bochy, die daarmee Hall of Famer Casey Stengel in het klassement heeft ingehaald en nu op de elfde plaats staat van meeste overwinningen als manager in de Major League.

Bochy, die na de zaterdagwedstrijd tegen Milwaukee Brewers naar New York vloog, is naar verwachting vandaag weer op tijd terug voor de warming-up van de uitwedstrijd van San Francisco Giants tegen zijn voormalige werkgever San Diego Padres.

Olympische Spelen

Het was overigens niet de eerste keer dat Meulens als interim-manager aan het roer stond bij San Francisco Giants. In de aanloop naar het seizoen maakte hij op zondag 25 februari al zijn debuut als manager in een wedstrijd tegen Chicago Cubs tijdens Spring Training. Die wedstrijd werd met 12-10 verloren. De 51-jarige Meulens is nu de eerste manager in de Major League geworden die afkomstig is van Curaçao. Op 23 augustus 1989 werd Meulens ook al de eerste speler ooit uit Curaçao in de Majors, toen hij zijn debuut maakte voor New York Yankees.

Sinsdien speelde Meulens in zeven seizoenen 182 wedstrijden in de Major League voor New York Yankees (1989-1993), Montreal Expos (1997) en Arizona Diamondbacks (1998). Daarnaast kwam hij als speler uit in de competities van onder meer Japan, Zuid-Korea, Mexico en de Dominicaanse Republiek. Met het Nederlands team nam Meulens deel aan de Olympische Spelen van 2000 in Sydney. Ook maakte hij deel uit van Oranje tijdens het wereldkampioenschap van 2001 en de Intercontinental Cup van 2002. Sinds 2003 is Meulens zich gaan toeleggen op het coachen. Onder meer voor het Nederlands Koninkrijksteam, als assistent-coach tijdens de Olympische Spelen van 2004 en de World Baseball Classic van 2009 en als hoofdcoach tijdens de World Baseball Classic van 2013 als 2017 en de Premier 12 in 2015.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal