Jonathan Schoop (rechts) tijdens de World Baseball Classic van 2017.

Honkbal

Jonathan Schoop naar Milwaukee Brewers

Jonathan Schoop naar Milwaukee Brewers

Jonathan Schoop (rechts) tijdens de World Baseball Classic van 2017.

Jonathan Schoop (rechts) tijdens de World Baseball Classic van 2017.
Foto: © 2017 World Baseball Classic, Inc.

De Baltimore Orioles hebben in een spelersruil Curaçaose tweede honkman Jonathan Schoop naar de Milwaukee Brewers gestuurd. Dat betekent dat de 26-jarige Schoop zijn loopbaan na 635 wedstrijden voor de Orioles voortzet bij de huidige nummer twee in de National League Central Division.

De Orioles zijn bezig aan een zeer teleurstellend seizoen en staan met 32 overwinningen en 74 verliespartijen stijf onderaan in hun divisie. Vorige week werd ook al sterspeler Manny Machado, met wie Schoop bevriend was en de jeugdopleiding van de Orioles doorliep, geruild voor jonge talenten. In ruil voor Schoop, die met Team Kingdom of the Netherlands wereldkampioen werd in 2011 en deelnam aan de World Baseball Classic in 2013 en 2017, ontvangen de Orioles infielder Jonathan Villar en twee talentvolle spelers van de Brewers.

Schoop was zelf ook bezig aan een teleurstellend seizoen, maar heeft zich in de laatste weken herpakt. Afgelopen week werd hij uitgeroepen tot Player of the Week in de American League. Dat was ruim een jaar nadat hij die eervolle vermelding voor de eerste keer had gekregen. Schoop kwam afgelopen week tot elf honkslagen, waaronder vijf homeruns. Eén van die homeruns sloeg hij in zijn laatste slagbeurt van de wedstrijd van afgelopen zondag tegen Tampa Bay Rays. Dit is uiteindelijk ook zijn laatste wedstrijd geworden in dienst van de Baltimore Orioles. Bij de Milwaukee Brewers wordt hij overigens teamgenoot van Christian Yelich, die in dezelfde week uitgeroepen werd tot Player of the Week in de National League.

Schoop was bij de Orioles bezig aan zijn zesde seizoen nadat hij op 25 september 2013 op 21-jarige leeftijd zijn debuut had gemaakt in de Major League. Vorig jaar speelde Schoop zijn beste seizoen. In 160 wedstrijden kwam de tweede honkman uit Curaçao tot 182 honkslagen (.338), waaronder 32 homeruns. Hij maakte in dat jaar bovendien zijn debuut in de MLB All Star Game.

Afscheid

In ruil voor Jonathan Schoop ontvangen de Baltimore Orioles pitcher Luis Ortiz en binnenvelders Jean Carmona en Jonathan Villar. Afgelopen periode nam de club uit Baltimore ook al afscheid van Machado (Los Angeles Dodgers), Zach Britton (New York Yankees), Brad Brach en Kevin Gausman (Atlanta Braves). Voor de Milwaukee Brewers is het de tweede spelersruil in korte tijd. Afgelopen vrijdag werd ook al binnenvelder Mike Moustakas bij Kansas City Royals weggehaald. De kans bestaat daardoor dat Schoop bij zijn nieuwe club moet verhuizen van het tweede honk naar de positie van korte stop. Die taak is hem overigens niet onbekend. In de Minor Leagues speelde hij al 215 wedstrijden op deze positie.

Sinds november 2013 staan de broers Jonathan en Sharlon Schoop beiden onder contract bij Baltimore Orioles. Tot dusver kregen ze alleen tijdens Spring Training de kans om gelijktijdig voor de hoofdmacht uit te komen. De vijf jaar oudere Sharlon Schoop speelt voor het vierde seizoen op rij voor het Triple A-team Norfolk Tides.

In onderstaand filmpje reageert Schoop op de trade naar de Brewers:

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal