Wendell Floranus (rechts) in gesprek met catcher Dashenko Ricardo tijdens de wedstrijd in 2016 tegen Japan.

Honkbal

Ook Floranus naar Quebec Capitales

Ook Floranus naar Quebec Capitales

Wendell Floranus (rechts) in gesprek met catcher Dashenko Ricardo tijdens de wedstrijd in 2016 tegen Japan.

Wendell Floranus (rechts) in gesprek met catcher Dashenko Ricardo tijdens de wedstrijd in 2016 tegen Japan.
Foto: © Atsuko Miyano

Na Kalian Sams en Phildrick Llewellyn heeft Quebec Capitales een derde speler uit het Nederlands Koninkrijk aan zijn selectie toegevoegd. Gisteren maakte de 23-jarige international Wendell Floranus voor de Canadese profclub zijn debuut in de Can-Am League. Hij gooide als startend pitcher zeven sterke innings, waarin hij vijf strikeouts gooide en slechts drie verdiende punten toestond.

In het Skylands Stadium van koploper Sussex County Miners was Wendell Floranus de startend pitcher voor Quebec Capitales. Hij moest in de eerste inning meteen twee punten toestaan. Bij een 2-1 voorsprong scoorde Sussex County Miners in de vijfde inning nog eens driemaal, onder meer door een tweepunten-homerun van Daniel Mateo.

Uiteindelijk won de thuisploeg het duel met 5-3. Floranus (3.86) gooide zeven innings met vijf keer drie slag, één keer vier wijd en zes honkslagen tegen. Voor Quebec Capitales speelde Phildrick Llewellyn het gehele duel als rechtsvelder. Hij kwam tot twee honkslagen. Daarmee verhoogde Llewellyn zijn slaggemiddelde tot .167. International Kalian Sams kwam niet in actie voor de Canadese club. Llewellyn was zelf al een week eerder aan het roster van Quebec Capitales toegevoegd.

World Baseball Classic

Bij Quebec Capitales zijn Floranus, Llewellyn en Sams voor het eerst sinds 2013 weer samen herenigd. In dat jaar maakte het drietal in Arizona samen de voorbereiding van het Nederlands Koninkrijksteam mee op de World Baseball Classic. Zowel Floranus als Llewellyn debuteerde op 12 februari 2013 voor de nationale ploeg tijdens een oefenwedstrijd tegen Gateway Community College.

De 23-jarige Floranus speelde sindsdien in totaal zes interlands voor het Nederlands Koninkrijksteam. Met de nationale ploeg nam hij deel aan de World Baseball Classic van 2013 en werd hij Europees kampioen in 2014. In 2015 nam hij met Oranje deel aan de Premier 12. In november 2016 reisde Floranus met de nationale ploeg af naar Japan voor deelname aan de Warm-up Games voor de World Baseball Classic van 2017. In Tokyo kwam hij in de vriendschappelijke serie van twee wedstrijden tegen Japan in één duel uit. In zijn 1/3 inning stond hij onder meer tegenover supertalent Shohei Ohtani, die één van de pitches van Floranus voor een tweehonkslag in het dak van het Tokyo Dome sloeg.

(Artikel gaat verder onder de video)

Record

Floranus, die met zijn fastball snelheden haalt van 148 tot 151 kilometer per uur (92-94 mph), gooide deze maand hoge ogen in de Amerikaanse Empire Professional Baseball League. In dienst van Puerto Rico Islanders gooide Floranus (1.58) maar liefst 78 keer drie slag in 47 innings. Daarmee verbrak hij twee weken geleden, halverwege het seizoen, al het record aantal strikeouts voor één seizoen in de in 2015 opgerichte Empire League. Eerder in de maand verbrak hij met vijftien keer drie slag ook al het record van de Empire League voor aantal stikeouts in één enkele wedstrijd.

Tussen 2012 en 2015 gooide Floranus vier seizoenen voor Baltimore Orioles in de Dominicaanse zomercompetitie en de Gulf Coast League. Nadat Baltimore Orioles de overeenkomst met Floranus had beëindigd, maakte de rechtshandige pitcher de overstap naar de onafhankelijke Pacific Association. Via Vallejo Admirals (2016) kwam hij in 2017 terecht bij Puerto Rico Islanders.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal