Eldrick Dijkhoff was tijdens het EK in juni de beste slagman van het Nederlands team.

Softbal

Dijkhoff en Lourens in Team Europe

Dijkhoff en Lourens in Team Europe

Eldrick Dijkhoff was tijdens het EK in juni de beste slagman van het Nederlands team.

Eldrick Dijkhoff was tijdens het EK in juni de beste slagman van het Nederlands team.

Binnenvelders Emeron Lourens en Eldrick Dijkhoff vertegenwoordigen het Nederlands Koninkrijk in de gelegenheidswedstrijd tussen Team Europe en wereldkampioen Nieuw-Zeeland. Eerder werd Ben ten Pas al als één van de coaches aangewezen. De eenmalige wedstrijd wordt op zondag 2 september in Tsjechië gespeeld.

Voor het eerst in de historie wordt een Europees All Star Team gevormd. Eenmalig spelen de beste spelers van Europa samen in een gelegenheidswedstrijd tegen Nieuw-Zeeland, de huidige wereldkampioen. De verwachting is dat de demonstratiewedstrijd uit zo’n tien innings zal bestaan om alle spelers de kans te geven om in actie te komen. De Europese selectie komt onder leiding te staan van coaches Ben ten Pas, de Tsjechen Tomáš Kusý en Jaroslav Korčák , de Brit Kevin Stockford en de Deen Jesper Panduro. De samenstelling van de coaches werd al eerder bekendgemaakt.

De wedstrijd wordt zondag 2 september gespeeld in het Tsjechische Havlíčkův Brod en geldt als opwarmer voor het wereldkampioenschap, dat volgend jaar eveneens in Tsjechië wordt gehouden. Afgelopen juni plaatste Nederland zich voor dit WK. De laatste keer dat Nederland deelnam aan een WK, was in 2015. Toen eindigde Oranje op een vijftiende en laatste plaats. In vijf eerdere edities kwam Nederland nooit hoger dan een veertiende positie.

Beste slagman

Vandaag is de selectie bekendgemaakt voor Team Europe. Het team bestaat uit twintig spelers uit twaalf verschillende Europese landen. Europees kampioen Denemarken en Tsjechië zijn beiden met vier spelers hofleverancier. Nederland en Groot-Brittannië leveren elk twee spelers. Voor Nederland zijn dat Emeron Lourens (Quick Amersfoort) en Eldrick Dijkhof (Hoofddorp Pioniers). Beide spelers verblijven komende maand al in Tsjechië om met hun club deel te nemen aan de Europese Super Cup.

Dijkhoff plaatste zich met het Nederlands team in juni van dit jaar voor het eerst sinds 2012 weer voor de finale van het Europees kampioenschap. Met een slaggemiddelde van .433 was de Arubaan op het EK de op zes spelers na beste slagman van het toernooi. Lourens eindigde met een gemiddelde van .370 eveneens in de top 15 van het klassement. Dijkhoff en Lourens voerden met respectievelijk dertien en tien honkslagen de Nederlandse selectie aan. Lourens leidde zijn ploeg in aantal binnengeslagen punten (10) en gescoorde runs (12).

Selectie Team Europe

Pitchers
Kim Hansen (Denemarken)
Michael Holobrádek (Tsjechië)
Kyle Linton (Groot-Brittannië)

Catchers
David Mertl (Tsjechië)
Fabio Origlia (Italië)

Binnenvelders
Eldrick Dijkhoff (Nederland)
Emeron Lourens (Nederland)
Bar Shrim (Israël)
Václav Svoboda (Tsjechië)
Frederik Terkelsen (Denemarken)

Buitenvelders
Wout Cnops (België)
Hrvoje Jerbic (Kroatië)
Valdemar Terkelsen (Denemarken)

Utility spelers
Anthony Cros (Frankrijk)
Kalle Hjelm (Zweden)
Daniel Julenon (Denemarken)
Patrik Kolkus (Tsjechië)
Ryan Martin (Groot-Brittannië)
Tomas Orlando Diaz Barrera (Spanje)
Felix Schwan (Duitsland)

Technische staf
Tomáš Kusý (Tsjechië)
Ben ten Pas (Nederland)
Kevin Stockford (Groot-Brittannië)
Jesper Panduro (Denemarken)
Jaroslav Korčák (Tsjechië)

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Softbal