Brian Biezen slaat raak voor De Glaskoning Twins.

HB Hoofdklasse

Brian Biezen verbreekt hoofdklasserecord

Brian Biezen verbreekt hoofdklasserecord

Brian Biezen slaat raak voor De Glaskoning Twins.

Brian Biezen slaat raak voor De Glaskoning Twins.
Foto: © Robert Bos

Brian Biezen heeft vanmiddag een 35 jaar oud record in de hoofdklasse verbroken. De 29-jarige buitenvelder van De Glaskoning Twins is de eerste speler geworden die in één seizoen acht driehonkslagen heeft geslagen. Zijn achtste sloeg hij vandaag in Haarlem in de wedstrijd tegen DSS.

In de wedstrijd tegen het Haarlemse DSS kwam Brian Biezen in vijf slagbeurten tot twee honkslagen. In de zesde inning sloeg hij op het pitchen van Tim Halderman raak voor een driehonkslag. Een inning later sloeg hij met zijn tweede hit twee van de vier punten voor zijn ploeg in deze slagbeurt binnen. Daarmee trok De Glaskoning Twins de winst tegen DSS met 4-8 naar zich toe.

Voor Biezen was het zijn achtste driehonkslag van het seizoen. Dat aantal bereikte hij in 32 wedstrijden. Daarmee verbrak hij het 35 jaar oude record uit de hoofdklasse. Nog niet eerder wist een speler in de hoofdklasse meer dan zeven driehonkslagen in één seizoen te slaan. Tussen 19 en 24 mei sloeg Brian Biezen in de wedstrijden tegen Curaçao Neptunus en DSS zelfs in drie wedstrijden op rij een driehonkslag.

Evenaring

Biezen had voor de evenaring van het record slechts 23 wedstrijden nodig. Dat record van zeven driepitters kwam in 1983 op naam van Marcel Joost (Haarlem Nicols). Na hem wisten nog vier spelers zeven driehonkslagen in één seizoen te slaan. Dat werden in 1988 zowel Robert Eenhoorn (eveneens Haarlem Nicols) als Johnny Balentina (Neptunus) en daarna ook Elton Wilson (in 1999 voor Pioniers) en recent Shaldimar Daantji (in 2016 voor Neptunus).

In de resterende zes wedstrijden uit de reguliere competitie krijgt Biezen de kans om het record verder te verscherpen. De 29-jarige Biezen is bezig aan zijn vijfde seizoen in de hoofdklasse. Na zijn debuut in 2011 voor Sparta/Feyenoord speelde hij achtereenvolgens voor UVV (2012), HCAW (2015) en Twins (2016). In die vier seizoenen kwam Biezen in honderd wedstrijden tot vier driehonkslagen.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse