Softbal

Bondscoach Juni Francisca op non-actief gesteld

Bondscoach Juni Francisca op non-actief gesteld

Juni Francisca in actie als bondscoach tijdens het WK in 2016
(Foto: Fred Versluis)

Voor de wedstrijd van Team Kingdom of te Netherlands tegen Chinese Taipei op het WK Women’s Fastpitch Softbal in Japan op maandag 7 augustus is bondscoach Juni Francisca door Technisch Directeur Tjerk Smeets op non-actief gesteld. De leiding over het team is overgedragen aan Programmamanager Topsport Softbal Gonny Farley.

Vandaag kon de Technisch Directeur, inmiddels weer geland in Japan, tekst en uitleg geven bij de beslissing. Dat deed hij voor de camera van Softbaldino TV, dat mede namens de KNBSB in Chiba verslag doet van het WK. Het was geen makkelijke beslissing, maar tijdens dit WK staat de topsportstatus van de softbalsters op het spel. NOC*NSF heeft als prestatie-eis neergelegd dat de top 8 van de wereld gehaald moet worden om de A-Status te behouden. Dat betekent dat de vierde plaats in de poulefase de minimale doelstelling is voor het WK.

Matige start

Het was dus cruciaal om goed aan het WK te beginnen in de wetenschap dat lastige tegenstanders als de Verenigde Staten en Mexico later nog voorbij zouden komen. Toen deze goede start uitbleef, heeft Smeets de lastige beslissing genomen om Francisca op non-actief te stellen: “Na de eerste wedstrijden gezien te hebben en de resultaten die daar behaald werden, moest het tij snel gekeerd worden. Ik had niet meer het gevoel en het geloof dat het onder leiding van Juni (Francisca, red.) nog goed zou komen.”

“Toen had ik twee opties: niks doen en hopen of iets doen en proberen. Ik heb het niet zo op hopen dus ik heb een aanpassing gemaakt. Daarom heb ik de leiding over het team overgedragen aan Programmamanager Gonny Farley en die heeft de coachtaken gedelegeerd aan de coaches die al op het veld stonden: Saskia Kosterink, Karen Marr en Bart Hanegraaff.”

Non-actief

Het was uiteraard geen makkelijke beslissing. Zeker gezien de goede prestaties van Fransica met het Koninkrijksteam de afgelopen jaren: de vierde plaats op het WK in 2016 en het ongeslagen Europees Kampioenschap in 2017. Smeets licht toe dat Juni Francisca ook niet ontslagen is: “Juni Francisca is niet ontslagen. Hij is op non-actief gesteld. Juni heeft de afgelopen jaren hele mooie prestaties behaald, maar hij was op dit moment niet de juiste man op de juiste plaats.”

Smeets spreekt vol lof over de reactie van het team op de consternatie: “Het team heeft gisteren de situatie fantastisch opgepakt met de overwinning op Chinese Taipei. Helaas hebben we net gezien hoe het team met 1-0 verloor van Mexico en dat is erg spijtig, want bij winst was je eigenlijk al zeker van de top vier en was de eerste doelstelling bereikt. Nu ben je afhankelijk van de resultaten van anderen en dat is nooit leuk en afwachten is moeilijk. Er zijn echter nog kansen en ik wil graag mijn complimenten geven aan de staf en de speelsters voor hoe zij deze lastige situatie hebben opgepikt.”

Over de kansen om de volgende ronde nog te halen, lees je hier meer.

Het volledige interview bekijk je hieronder:

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Softbal