Softbal

Koninkrijksteam krijgt geen vat op Mexicaanse pitcher

Koninkrijksteam krijgt geen vat op Mexicaanse pitcher

Teleurgestelde gezichten bij de speelsters van Team Kingdom of the Netherlands na de 1-0 nederlaag tegen Mexico
(Foto: Fred Versluis)

Team Kingdom of the Netherlands heeft de zesde wedstrijd op het WK verloren van Mexico. Met het oog op plaatsing van de tweede ronde was dit wederom een cruciale wedstrijd na eerdere nederlagen tegen directe concurrenten als Puerto Rico ende Filipijnen. In een wedstrijd waarin de honkslagen niet voor het oprapen lagen, trok Mexico aan het langste eind; 1-0.

Ilona Andringa startte op de pitcherplaat voor het Koninkrijksteam en gooide een zeer sterke wedstrijd. Er leek geen vuiltje aan de lucht en na vier innings was Mexico, mede dankzij een mooi dubbelspel van Virginie Anneveld, nog niet dreigend geweest. In de tweede inning kreeg Oranje de eerste kans om te scoren. Dinet Oosting sloeg een honkslag en even later kreeg Suka van Gurp vier wijd, maar met twee uit lukte het niet om de voorsprong te pakken.

Pijnlijke nederlaag

In de derde inning bereikte Britt Vonk met twee uit het derde honk. Een nieuwe kans om te scoren werd door de Mexicaanse werpster Dallas Escobedo geneutraliseerd via een strikeout. Het was vandaag een echt pitchersduel, waarin al snel duidelijk werd dat één klap genoeg zou kunnen zijn om de wedstrijd te beslissen. Die ene klap viel in de vijfde inning. Ilona Andringa moest toestaan dat de openingsslagvrouw van de Mexicanen een tweehonkslag, de eerste Mexicaanse honkslag van de dag, sloeg en nadat zij overgebracht was naar het derde honk scoorde zij het eerste punt op een wilde worp.

Nog twee keer kreeg Oranje loopsters in scoringspositie, maar telkens wist Escobedo een tandje bij te schakelen en daar hadden de Nederlansde slagvrouwen geen antwoord op. De Mexicaanse gooide een volledige wedstrijd, kreeg slechts twee honkslagen tegen en gooide drie keer vier wijd, maar zette daar elf keer drie slag tegenover.

Laatste strohalm

Dankzij de nederlaag heeft Team Kingdom of the Netherlands plaatsing voor de tweede ronde niet meer in eigen handen. Het team zal morgen moeten winnen van Zuid-Afrika (03.00u Nederlandse tijd) en moet vervolgens de uitslagen van Mexico – Chinese Taipei en Nieuw-Zeeland – De Filipijnen afwachten. Als Oranje wint en Mexico ook Chinese Taipei verslaat staan Oranje en Taipei op 3 overwinningen en 4 nederlagen, maar op onderling resultaat zouden de Nederlandse softbalsters dan de tweede ronde halen.

De Filipijnen kunnen echter ook nog op drie overwinningen komen door te winnen van Nieuw-Zeeland, dat tot nog toe alleen Zuid-Afrika versloeg. En omdat de Filipijnen van Oranje wonnen, maar van Chinese Taipei verloren, krijgen we dan een interessante three-way tie. De regels daarvoor zijn redelijk ingewikkeld, maar lijken voordelig voor het Koninkrijksteam. In het geval dat meer dan twee teams op gelijke hoogte uitkomen, wordt gekeken naar de onderlinge resultaten.

Team Kingdom of the Netherlands De Filipijnen 4-5
Team Kingdom of the Netherlands Chinese Taipei 6-5
De Filipijnen Chinese Taipei 7-9

Omdat alle teams van elkaar gewonnen hebben, wordt de volgorde bepaald aan de hand van het aantal runs tegen in de onderlinge duels. Daarom is het erg gunstig dat Chinese Taipei met 9-7 won van de Filipijnen. De volgorde wordt dan Team Kingdom of the Netherlands (10 runs tegen), Chinese Taipei (13 runs tegen) en De Filipijnen (13 runs tegen). Op basis van het onderling resultaat eindigt Chinese Taipei boven De Filipijnen en Oranje weer boven Chinese Taipei.

       1 2 3 4 5 6 7 R H E
NEDERLAND   0 0 0 0 0 0 0 0 2 1
MEXICO    0 0 0 0 1 0 X 1 2 1

Pitchers Nederland
Ilona Andringa (5): 0-3-2-1
Ginger de Weert (1): 0-0-0-0

Pitchers Mexico
Dallas Escobedo (7): 11-3-2-1

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Softbal