Softbal

Canada te sterk voor Koninkrijksteam; Oranje wordt 8e

Canada te sterk voor Koninkrijksteam; Oranje wordt 8e

De wedstrijd Canada – Team Kingdom of the Netherlands werd gespeeld in de thuishaven van honkbalclub Chiba Lotte Mariens
(Foto: Fred Versluis)

Met de nodige hulp van Mexico, dat Chinese Taipei in de laatste wedstrijd van de groepsfase versloeg en zo de deur opende voor Team Kingdom of the Netherlands, plaatste Oranje zich op donderdag voor de tweede ronde. In deze knock-out fase was Canada, nummer drie van de wereldranglijst, de tegenstander. De Canadezen bleken in deze wedstrijd een maatje te groot te zijn voor Oranje en plaatsten zich middels een 8-1 zege voor de volgende ronde.

Canada maakte in de eerste inning direct gebruik van een vrije loop van startend werpster Eva Voortman en een foutje in het veld van Oranje om een vroege 1-0 voorsprong te pakken. Deze voorsprong werd niet veel later ongedaan gemaakt dankzij de tweede homerun van dit WK van infielder Suka van Gurp, die een worp van de Canadese werpster Danielle Lawrie in het linksmidveld over het hek sloeg. Het zou echter de enige honkslag voor de slagploeg van het Koninkrijksteam blijken te zijn..

One woman wrecking crew

In de rest van de wedstrijd waren Oranje en acht van de negen Canadese speelsters erg aan elkaar gewaagd. Deze acht speelsters zouden in de rest van de wedstrijd nog maar twee honkslagen slaan op het werpen van Eva Voortman en diens opvolgster Rebecca Soumeru. Er was één speelster die vandaag het verschil maakte in het Japanse Chiba, dat was center fielder Larissa Franklin. Met haar drie honkslagen sloeg zij alle zeven runs binnen die in het restant van de wedstrijd nog gescoord werden. Dat begon in de tweede inning met een two-run homerun, vervolgens sloeg zij in de vierde inning een three-run homerun en maakte zij in de vijfde inning een vervroegd einde aan de wedstrijd met een two-run double. Na deze tweehonkslag stond in de vijfde inning de 8-1 einduitslag op het scorebord en werd de wedstrijd via de mercy rule beëindigd.

Handhaving in de top 8

Met deze nederlaag kwam er voor Team Kingdom of the Netherlands een eind aan het WK in Chiba, Japan. Via KNBSB official Feiko Drost werd bekend dat Oranje het toernooi eindigt op de achtste plaats, vlak achter Italië, dat in de groepsfase een wedstrijd meer wist te winnen, maar vandaag in een thriller met 1-0 verloor van Mexico. Na een roerig WK zal bij de speelsters een gevoel van opluchting overheersen. Met de hakken over de sloot werd de handhaving in de top 8 van de wereld – en daarmee de topsportstatus – een feit. In de tweede ronde kwam het team direct een loodzware tegenstander tegen, die helaas een maatje te groot bleek.

De focus voor Team Kingdom of the Netherlands gaat nu op de Super 6 Baseball and Softball, waar het team het van 18 tot en met 23 september zal opnemen tegen de vijf andere landen uit de top 6 van Europa. Het wordt de eerste krachtmeting met de directe concurrentie voor plaatsing voor de Olympische Spelen van Tokyo in 2020. Het Olympisch Kwalificatie Toernooi voor de softbalsters wordt in September 2019 gespeeld. Hiervan is de locatie nog niet bekend.

       1 2 3 4 5 R H E
NEDERLAND   0 1 0 0 0 1 1 1
CANADA    1 2 0 3 2 8 6 0

Pitchers Nederland
Eva Voortman (3): 1-2-3-1
Rebecca Soumeru (1 2/3): 1-1-3-0

Pitchers Canada
Danielle Lawrie (5): 7-0-1-0

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Softbal