Gilmer Lampe heeft zich met Bologna verzekerd van deelname aan de European Champions Cup in 2019.

Honkbal

Thuisvoordeel in Play-Offs voor Bologna en Rimini

Thuisvoordeel in Play-Offs voor Bologna en Rimini

Gilmer Lampe heeft zich met Bologna verzekerd van deelname aan de European Champions Cup in 2019.

Gilmer Lampe heeft zich met Bologna verzekerd van deelname aan de European Champions Cup in 2019.
Foto: © FIBS/PhotoBass

Zoals gedurende vrijwel de gehele reguliere competitie de ranglijst eruit zag, zo luidt ook de eindstand van de Italiaanse Serie A1. UnipolSai Bologna eindigt als eerste en Rimini als runner-up. Dit weekeinde zijn de laatste twee wedstrijden gespeeld door de acht clubs, die in totaal ieder 28 keer aantraden in even veel thuis- als uitwedstrijden.

Daarvan won Bologna 26 keer en Rimini 23 keer. Als winnaar van de reguliere competitie mag Bologna meedoen aan de European Champions Cup 2019. Op grote achterstand plaatsen Parma Clima en Citta di Nettuno zich voor de Play-Offs door dankzij ieder zestien overwinningen op de derde en vierde plaats te eindigen. Aanstaande vrijdagavond beginnen de Italiaanse Play-Offs met de eerste ontmoeting tussen enerzijds Bologna en Nettuno en anderzijds Rimini en Parma.

De laatste competitieronde vond vrijdagavond en zaterdagavond plaats met als aantrekkelijk affiche de twee topclubs tegen elkaar zowel in Bologna als in Rimini. Het einde van de reguliere competitie werd in beide stadions gevierd met uitbundig vuurwerk. In het Gianni Falchi stadion zorgden 25 honkslagen, waaronder drie homeruns, voor twintig binnengelopen punten: elf voor Bologna en negen voor Rimini. Een avond later in het Huis van de Piraten behaalde Rimini revanche door met 16-7 te winnen in een wedstrijd met 29 honkslagen (20-9) inclusief één homerun.

Nederlands Koninkrijk

De eerste twee pitchers van Bologna (Rivero en Noguera) kregen in zes innings al zeventien honkslagen tegen. De wedstrijd werd afgesloten door de vijfde pitcher van Rimini, Kevin Kelly. De international beëindigde de reguliere competitie met een verdiende puntengemiddelde van 1.72. Gilmer Lampe en Kevin Moesquit, de andere twee spelers uit het Nederlands Koninkrijk, die dit seizoen uitkomen in dienst van Bologna, sloten de reguliere competitie af met een slaggemiddelde van respectievelijk .301 en .304.

Ook de nationale ploeg van Italië begint aan zijn tweede deel van het seizoen. De selectie speelde vorige week opnieuw een oefenwedstrijd. Ditmaal richt bondscoach Gilberto Gerali zijn selectie op het eerstvolgende internationale toernooi en dat is wederom in Nederland, te weten de eerste editie van de Europese Super Six, dat van 18 tot en met 23 september wordt gehouden in Hoofddorp. Daar treedt de nationale ploeg van Italië voor het eerst op met zichtbare ondersteuning van de nieuwe sponsor Caffe Motta.

Voorbereiding

In voorbereiding op de Super Six oefenden de Azzurri afgelopen week tegen een selectie van spelers van clubs uit noordoostelijke regio’s Friuli-Venezia-Giulia. Die selectie was op een groot aantal punten gewijzigd ten opzichte van het team dat vorige maand een teleurstellende Honkbalweek Haarlem speelde. Startend pitcher van Italië Alessandro Maestri werd in de eerste inning meteen getrakteerd op een vrije loop, een tweehonkslag en een homerun: 3-0. Namens de Azzurri antwoordde Nicola Garbella met een homerun, maar Italië speelde slordig en na een gooifout, een wilde pitch en een opofferingsslag stond het al weer 4-1 voor de provincieploeg.

In de zesde inning tilden de noordoostelijken na een duistere periode hun voorsprong op de Azzurri zelfs naar 7-1, toen de electriciteit van de lichtmasten in het stadion van Ronchi dei Legionari was hersteld. Vervolgens hield de nationale verdediging de deur dicht dankzij relievers Angelo Palumbo, Ludovico Coveri en Filippo Crepaldi. Dat bood de Italiaanse slagploeg de inspiratie te knabbelen aan de achterstand. In de zevende inning sloeg Filippo Agretti twee punten binnen (7-3), maar in de inmiddels nachtelijke uren strandde de nationale ploeg na drie punten in de achtste inning op 7-6. Dit werd ook de eindstand en zo won de ploeg van een provincie, die eerder dit jaar stemde voor meer zelfstandigheid los van de strenge regering in Rome. Vanaf nu zijn alle Italiaanse ogen gericht op de Play-Offs van de Serie A1 in augustus en de finaleserie in september. Bondscoach Gerali werkt in de tussentijd aan de Azzurri, die een van de favorieten zijn voor de Super Six in Hoofddorp.

Selectie Italië in Ronchi dei Legionari

Pitchers (10):
Mattia Aldegheri (Baseball Team Verona)
Samuele Aldegheri (Baseball Team Verona)
Alex Bassani (A.S.D. Rimini Baseball)
Ludovico Coveri (T&A San Marino)
Filippo Crepaldi (Unipolsai Bologna)
Diego Fabiani (Tommasin Fondi Bombati Padova)
Alessandro Maestri (T&A San Marino)
Angelo Palumbo (A.S.D. Bolzano B.C.)
Michele Pomponi (Parmaclima)
Yomel Rivera (Parmaclima)

Catchers (2):
Alessandro Deotto (Parmaclima)
Beau Maggi (Unipolsai Bologna)

Binnenvelders (6):
Filippo Agretti (Unipolsai Bologna)
Riccardo Bertossi (New Black Panthers A.S.D.)
Chris Colabello (T&A San Marino B.C.)
Aldo Koutsoyanopulos (Parmaclima)
Ricardo Paolini (Parmaclima)
Matteo Pizzolini (New Black Panthers A.S.D.)

Buitenvelders (4):
Giovanni Garbella (A.S.D. Rimini Baseball)
Nicola Garbella (A.S.D. Rimini Baseball)
Sebastiano Poma (Parmaclima)
Alexander Russo (Tommasin Fondi Bombati Padova)

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal