Catcher Donovan Antonia in actie in de wedstrijd tegen Brazilië.

Honkbal

Achtste plaats voor U15 Koninkrijksteam op WK

Achtste plaats voor U15 Koninkrijksteam op WK

Catcher Donovan Antonia in actie in de wedstrijd tegen Brazilië.

Catcher Donovan Antonia in actie in de wedstrijd tegen Brazilië.
Foto: © WBSC

Het Nederlands Koninkrijksteam sluit het wereldkampioenschap voor spelers van vijftien jaar en jonger af op een achtste plaats. Nadat donderdag in Panama in de eerste wedstrijd uit de verliezersronde al knap werd gewonnen van Europees kampioen Duitsland, moest Oranje gisteren het onderspit delven tegen Brazilië. Het is voor het eerst dat het Nederlands Koninkrijksteam deelneemt aan het WK U15.

Het Nederlands Koninkrijksteam werd na het 2-11 verlies van dinsdag tegen de Dominicaanse Republiek verwezen naar de verliezersronde. In de strijd om de zevende tot en met de twaalfde plaats nam Oranje de overwinningen tegen Zuid-Afrika (2-18) en Australië (7-22) mee. Dat bezorgde de ploeg van manager Michael Duursma een goede uitgangspositie in de verliezersronde. Helemaal nadat donderdag ook een zwaarbevochten overwinning tegen Duitsland werd behaald.

Die 4-3 zege tegen Duitsland was een revanche voor de verloren finale van het U15 Europees kampioenschap van een jaar geleden in Oostenrijk. Toen was de Duitse ploeg in de finale nog met 2-4 te sterk. Op het WK in Panama waren de rollen donderdagavond omgedraaid. Opnieuw was een hoofdrol weggelegd voor Luca Pastor, die vorig jaar in de EK-finale al de enige twee Nederlandse punten had gescoord.

Winnende punt

Startend pitcher Arjen Nijkamp in actie tegen Duitsland.

Startend pitcher Arjen Nijkamp in actie tegen Duitsland.
Foto: © WBSC

Tot aan de zesde inning had de Duitse startend pitcher Moritz van Bergen (7-2-2-3) slechts twee honkslagen toegestaan. Nadat hij op de heuvel was afgelost, greep Oranje zijn kans. In de zesde inning draaide het Koninkrijksteam de 2-3 achterstand om in de 4-3 overwinning. Gedionne Marlin opende de slagbeurt met een tweehonkslag en kon even later scoren op een hit van Luca Pastor. Na een hit van Emilson Haswell kon Pastor uiteindelijk het winnende punt scoren op een mislukte pick-off.

Door de winst op de Duitsers speelde het Nederlands Koninkrijksteam gisteren in het Estadio Rico Cedeño tegen Brazilië om de poulewinst in de verliezersronde en tevens de zevende plaats. Op het pitchen van Yirzeel Burnet kreeg Oranje een valse start. Door een groot aantal vrije lopen nam Brazilië al direct in de eerste innning een 0-2 voorsprong. Nog eens zeven runs in de tweede inning beslisten het duel. Oranje wist niet meer terug in de wedstrijd te komen.

Achtste plaats

Alleen Jesse Velders wist nog te scoren, toen hij in de derde inning bij een 0-11 tussenstand over de thuisplaat werd geslagen door Darnell Collins. Daarmee bracht de speler van Scimitars de eindstand op het scorebord, voordat het duel na vijf innings werd beëindigd.

Door de vierde nederlaag in zes wedstrijden is het Nederlands Koninkrijksteam op het WK in Panama nu zeker van de achtste plaats. Vandaag sluit Oranje het WK in het Estadio Rico Cedeño in Chitré af met een wedstrijd tegen China. China staat momenteel met één overwinning en drie nederlagen op een vierde plaats in de verliezerspoule. Ongeacht het resultaat is het Koninkrijksteam niet meer in te halen door Australië, dat eveneens twee nederlagen in de verliezersronde heeft. Het Koninkrijksteam maakte deze week zijn debuut op het U15 WK, dat in 2012 de vervanger werd van het WK U16. In 2011 eindigde Nederland op het WK U16 met drie overwinningen en vijf nederlagen op een zevende plaats. Twee van die zeges kreeg Nederland reglementair door het terugtrekken van de nationale teams van Cuba en de Dominicaanse Republiek.

     1 2 3 4 5 6 7 R H E
DUITSLAND 0 0 0 1 1 1 0 3 8 4
NEDERLAND 1 0 0 0 1 2 X 4 5 2

Pitchers Duitsland
Moritz van Bergen (5): 7-2-2-3
Noah Lindt (1): 2-0-3-1

Pitchers Nederland
Arjen Nijkamp (4 1/3+2 man): 1-4-5-2
Dorian Lippens (1 1/3+1 man): 1-2-1-0
Marten Blijleven (1+1): 2-1-2-0
Gedionne Marlin (1/3): 1-0-0-0

     1 2 3 4 5 R H E
BRAZILIË 2 7 2 0 0 11 7 1
NEDERLAND 0 0 1 0 0 1 3 3

Pitchers Brazilië
Pedro Lemos da Costa (5): 7-3-3-1

Pitchers Nederland
Yirzeel Burnet (1 1/3+6): 1-4-9-2
Dorian Lippens (3 2/3): 2-1-5-1

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal