De Glaskoning Twins (archieffoto).

HB Hoofdklasse

De Glaskoning Twins naar kampioenspoule

De Glaskoning Twins naar kampioenspoule

De Glaskoning Twins (archieffoto).

De Glaskoning Twins (archieffoto).
Foto: © Robert Bos

De Glaskoning Twins heeft zich voor het eerst in de clubhistorie verzekerd van een plaats bij de beste vier van de hoofdklasse. De Oosterhoutse ploeg versloeg dit weekeinde tweemaal Quick Amersfoort om het Haarlemse DSS in het klassement te passeren. Daarmee is De Glaskoning Twins na Curaçao Neptunus, L&D Amsterdam en HCAW de vierde ploeg geworden in de kampioenspoule. Vanaf donderdag 23 augustus starten de wedstrijden in de kampioenspoule en de degradatiepoule.

Waar Curaçao Neptunus, L&D Amsterdam en HCAW zich al eerder hadden geplaatst voor de kampioenspoule, bleef de strijd om het vierde toegangsticket spannend tot de laatste speeldag. Aanvankelijk had DSS de beste papieren. Helemaal nadat concurrent De Glaskoning Twins donderdagavond met 3-4 verloor van Quick Amersfoort. Bij het ingaan van het laatste speelweekeinde hadden de honkballers uit Haarlem daardoor twee punten voorsprong op Twins. Bovendien speelde DSS in zijn laatste twee wedstrijden tegen hekkensluiter Silicon Storks.

Storks had dit seizoen nog slechts drie wedstrijden gewonnen, de laatste keer op 28 mei. In de voor DSS cruciale wedstrijd wist de Haagse hekkensluiter zaterdag zijn serie van 22 opeenvolgende nederlagen te doorbreken. In eigen huis werd DSS met 5-3 verslagen. Daarmee had vandaag ineens De Glaskoning Twins de beste papieren voor de vierde plaats in de reguliere competitie. De Oosterhoutse ploeg wist zaterdag met 2-10 namelijk wel te winnen van Quick Amersfoort en kon bij een gelijke eindstand terugvallen op een beter onderling resultaat tegen DSS.

Uitblinker

Dat onderlinge resultaat werd uiteindelijk ook beslissend. Zondag werd opnieuw gewonnen van Quick Amersfoort, dat de wedstrijd speelde zonder zijn beste slagmannen Tijmen Takke (.381), Rachid Engelhardt (.311) en Bryan Engelhardt (.279). Grote uitblinker bij Twins werd Jamie Verheylewegen. De Belg scoorde eerst punten in de tweede en vijfde inning. Na een solohomerun van zijn landgenoot Dennis de Quint in de zesde inning sloeg Verheylewegen in de achtste inning met zijn tweehonkslag nog eens drie punten over de thuisplaat. Met een 6-1 overwinning hield de ploeg van hoofdcoach Kevin Knollenburg definitief DSS achter zich en mag het zich voor het eerst in de clubhistorie op gaan maken voor de strijd om de Holland Series.

DSS greep vandaag in de wedstrijd tegen Silicon Storks nog wel zijn laatste strohalm. Pitcher Tim Halderman (10-1-2-1) gooide een complete wedstrijd, terwijl Denzel Richardson met zijn zesde homerun van het seizoen in de achtste inning de enige twee punten van de wedstrijd binnensloeg. De 2-0 winst bleek uiteindelijk zonder waarde nadat duidelijk was geworden dat De Glaskoning Twins zijn wedstrijd ook had gewonnen. Zodoende is DSS nu, samen met Quick Amersfoort, Hoofddorp Pioniers en Storks veroordeeld tot de degradatiepoule. De wedstrijden uit de degradatiepoule en de kampioenspoule gaan donderdagavond 23 augustus van start.

Visitekaartje

Met het oog op de Holland Series gaf regerend kampioen Curaçao Neptunus deze week zijn visitekaartje af. De Rotterdamse club was in alle drie de wedstrijden tegen nummer twee L&D Amsterdam de sterkste. Donderdagavond werd het al 2-1. Twee dagen later was het verschil opnieuw één punt: 4-5. Vandaag sloeg Darryl Collins (4 uit 5) in de twaalfde inning zijn ploeg met een walk-off homerun ook naar de derde winst: 8-6.

Ook de laatste wedstrijd uit de reguliere competitie tussen Hoofddorp Pioniers en HCAW moest worden beslist in de verlenging (9-8). Met de 26e honkslag van het duel sloeg Tyler Boersma in de tweede helft van de tiende inning het winnende punt binnen voor Pioniers. Het was de tweede zege voor Hoofddorp Pioniers van deze week, nadat donderdagavond al met 2-1 was gewonnen van HCAW. Zaterdag ging de winst met 2-0 naar HCAW. Voor beide teams stond er deze week niets meer op het spel. Voor het eerst sinds 2001 zijn de honkballers van Pioniers in de reguliere competitie niet in de top vier geëindigd.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse