Donovan Antonia scoorde drie van de zes punten voor het Nederlands Koninkrijksteam.

Honkbal

Koninkrijksteam sluit WK U15 af met winst

Koninkrijksteam sluit WK U15 af met winst

Donovan Antonia scoorde drie van de zes punten voor het Nederlands Koninkrijksteam.

Donovan Antonia scoorde drie van de zes punten voor het Nederlands Koninkrijksteam.
Foto: © WBSC

Het Nederlands Koninkrijksteam heeft met een 6-2 overwinning op China het wereldkampioenschap voor spelers van vijftien jaar en jonger in Panama winnend afgesloten. Voor de ploeg van manager Michael Duursma was het de vierde overwinning op het WK. Nog niet eerder won een Nederlands AA-team vier wedstrijden op een mondiale titelstrijd. In het Estadio Rico Cedeño in Chitré stond startend pitcher Ingmar Hutzezon vijf innings lang geen enkel punt toe.

Onder leiding van manager Michael Duursma, die vorig jaar een Nederlands team naar de historische titel tijdens de Colt World Series leidde, debuteerde het Nederlandse Koninkrijksteam deze week in Panama tijdens het U15 wereldkampioenschap. In 2012 werd dit WK ingesteld als vervanger van het wereld jeugdkampioenschap, een WK voor spelers van zestien jaar en jonger. In de veertien edities van dat WK was Nederland viermaal één van de deelnemers. Maar nog nooit won Nederland meer dan drie wedstrijden. In zowel 2005 als 2011 eindigde Oranje met drie overwinningen en vijf nederlagen op een zevende plaats. In 2009 moest Nederland met twee zeges in acht wedstrijden genoegen nemen met een achtste plaats.

Het Nederlands Koninkrijksteam won tegen China zijn vierde wedstrijd.

Het Nederlands Koninkrijksteam won tegen China zijn vierde wedstrijd.
Foto: © WBSC

Deze week verbeterde het Nederlands Koninkrijksteam die prestatie. In de eerste ronde werden al monsterscores behaald tegen Zuid-Afrika (2-18) en Australië (7-22). Hoewel Oranje ondanks die overwinningen zich niet wist te plaatsen voor de Super Round, bleef het Koninkrijksteam in Panama sterk spelen. Het leverde eerst een 4-3 overwinning op tegen Europees kampioen Duitsland. Daarmee legde Oranje al beslag op de achtste plaats, maar vandaag werd een stukje historie geschreven. Het WK werd afgesloten met winst op China. De vierde overwinning op dit WK en daarmee een verbetering van de prestaties uit 2005 en 2011.

Puntloos

Met de Nederlander Roy van der Wateringen als scheidsrechter op het eerste honk liep Oranje onder aanvoering van Jesse Velders (3 uit 3) en Donovan Antonia (1 uit 2) in zes innings uit naar een 6-0 voorsprong. Beide spelers kwamen in alle vier hun slagbeurten op de honken. Antonia scoorde drie van de zes punten voor zijn ploeg, terwijl Velders maar liefst drie hits sloeg, waaronder een driehonkslag in de vierde inning en een tweehonkslag in de vijfde inning.

Verdedigend blonk pitcher Ingmar Hutzezon uit op de heuvel. De pitcher van Scimitars hield China vijf innings lang puntloos. Hij kreeg nog wel tweehonkslagen tegen in de eerste en tweede inning, maar stond hierna geen enkele tegenstander meer toe op het tweede honk. Geholpen door enkele uitstekende acties van onder meer catcher Mees Robberse en linksvelder Darnel Collins werd China daarmee in de beginfase kansloos gelaten. Pas nadat Hutzezon op de heuvel was vervangen, kon China de eer redden. Met een driehonkslag sloeg Ziran Xiao in de laatste slagbeurt de enige twee punten voor zijn ploeg binnen.

Finale

De Curaçaose spelers Jurrangelo Cijntje (links) en Donovan Antonia (rechts).

De Curaçaose spelers Jurrangelo Cijntje (links) en Donovan Antonia (rechts).
Foto: © WBSC

Met de 6-2 overwinning heeft de ploeg van coaches Michael Duursma, Norval Faneyte, Marvin Bleij en Eelco Jansen het wereldkampioenschap afgesloten. Het Koninkrijksteam won vier van zijn acht wedstrijden. Beste slagman van het Koninkrijksteam dit toernooi is Jesse Velders geworden. Hij leidde zijn ploeg in slaggemiddelde (.409), tweehonkslagen (2) en binnengeslagen punten (8). Jurrangelo Cijntje (.400) sloeg de meeste hits (10), terwijl Donovan Antonia (.318) de meeste punten (9) scoorde. Hij sloeg bovendien de enige homerun voor zijn ploeg dit toernooi. Darnel Collins (.318) en Luca Pastor (.300) kwamen tot respectievelijk zeven en zes hits.

Morgen word in het Estadio Kenny Serracín gestreden om de wereldtitel. Voor het eerst in de historie heeft Panama zich geplaatst voor de finale. Daarin neemt de gastheer het op tegen de Verenigde Staten. De Amerikaanse honkballers wonnen vijfmaal het WK U16 en wisten sinds de invoering van het WK U15 nog maar eenmaal de finale te halen. Daarin werd vier jaar geleden van Cuba verloren. Titelverdediger en zesvoudig wereldkampioen Cuba moet in Panama genoegen nemen met een vijfde plaats. Japan en Chinese Taipei strijden morgen om het brons.

          1 2 3 4 5 6 7  R H E
CHINA     0 0 0 0 0 0 2  2 7 6
NEDERLAND 0 1 1 3 0 1 X  6 6 2

Pitchers China
Lei Wang (3): 2-4-3-3
Lei Nie (1): 1-0-2-2
Jinyang Zhang (1): 0-0-1-0
Haonan Du (2/3+2 man): 0-4-0-1
Huadanzhaxi (1/3): 1-0-0-0

Pitchers Nederlands Koninkrijk
Ingmar Hutzezon (5): 2-0-3-2
Kaien Oukes (1 2/3+2 man): 1-1-4-0
Rick Rizvic (1/3): 0-0-0-0

 

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal