Prijswinnaars Luuk ter Beek (m) en Nolan Beugeling (r) op de foto met ploeggenoot Leandro Anasagasti.

EK U18 2018

Luuk ter Beek: “Zo’n super goed EK geeft weer extra motivatie”

Luuk ter Beek: “Zo’n super goed EK geeft weer extra motivatie”

Winnend pitcher Luuk ter Beek.

Luuk ter Beek in actie tijdens Colt World Series 2017
Foto: © Colt World Series

Op zestienjarige leeftijd debuteren in de hoofdklasse en een jaar later worden uitgeroepen tot beste pitcher van het Europees kampioenschap U18. Twee prestaties die de zeventienjarige pitcher Luuk ter Beek (Hoofddorp Pioniers) op zijn naam heeft staan. Een mooie voorbode voor zijn uiteindelijke droom: spelen in de Major League Baseball.

Luuk ter Beek is afgelopen maand met Team Kingdom of the Netherlands in Italië ongeslagen kampioen geworden op het EK U18. Geen hele verrassende uitkomst volgens Ter Beek. “Het Nederlands Koninkrijksteam U18 is één van de sterkste teams van Europa. Toch blijft het elke keer weer iets unieks en natuurlijk een super prestatie om Europees kampioen te worden.”

Een combinatie van sterk spel én een hele goede teamspirit, stelt Ter Beek. “Sinds het Academy systeem spelen we met deze groep al tig jaar tegen elkaar. Je kent elkaar daardoor heel goed op en buiten het veld. Ook hebben we met bijna ditzelfde team vorig jaar in Amerika de Colt League World Series gespeeld én gewonnen. Toen zaten we bij gastgezinnen waar je zelf veel dingen uit moest zoeken en met de familie om moest gaan. Daar word je ook closer van. Alles bij elkaar hebben we zoveel samen meegemaakt waardoor we echt een team zijn geworden. Het klikt en het werkt allemaal, dat is erg belangrijk.

Voor de finale tegen Spanje kreeg Ter Beek te horen dat hij de wedstrijd mocht starten. Voor Ter Beek was dit, naast de uiteindelijke winst, het mooiste moment van het EK. “Het is heel gaaf als je te horen krijgt dat het jouw wedstrijd wordt. Daar doe je het allemaal voor. Dat betekent dat je coaches er vertrouwen in hebben dat jij het team naar het Europese kampioenschap kan brengen.” Maar alleen de winst was nog niet genoeg. Ter Beek werd ook uitgeroepen tot beste pitcher van het gehele toernooi. “Je werkt je de hele winter het apezuur om zo goed mogelijk te worden. Als het dan ook echt lukt in het seizoen en bij zo’n belangrijk kampioenschap, dan voelt dat gewoon waanzinnig.”

Nieuwe kansen voor het WK

Ook voor de rest van het team was het EK een hele positieve ervaring, die ook nog eens een ticket voor het wereldkampioenschap U18 in 2019 in Korea heeft opgeleverd. Bijna alle jongens van dit jaar zullen meegaan naar dat WK, slechts enkelen vallen af vanwege hun leeftijd. Ter Beek: “Vorig jaar ben ik met het Nederlands U18 team naar het WK in Canada geweest. Tegen Amerika waren we toen vrij kansloos, maar tegen landen als Cuba, Chinese Taipei en zelfs tegen Japan hebben we hele goede wedstrijden gespeeld. We kwamen toen met name aan slag iets te kort.”

“Maar we zijn sinds vorig jaar zomer begonnen met het CTO, een programma voor topsport en onderwijs. Dat houdt in dat we op onszelf wonen en dat de school en het sportveld naast onze flat zitten. Hier trainen we ’s ochtends en ’s middags en tussendoor gaan we naar school. Daarnaast traint en speelt iedereen nog met zijn eigen club. Bijna heel jong Oranje zit inmiddels bij het CTO, dus we trainen al een jaar met bijna het hele team hier. Als we tot het WK met dezelfde groep blijven trainen, worden we nog veel beter en hechter dan vorig jaar op het WK. Dan zijn er zeker mogelijkheden om hoger te eindigen.”

Hoofddorp Pioniers

Ter Beek speelt, na drie jaar Rabbits Baseball Academy, sinds twee jaar weer bij zijn eigen club: Hoofddorp Pioniers. Daar debuteerde hij op zestienjarige leeftijd in de hoofdklasse. Aan het eind van vorig seizoen vertrokken een aantal spelers om voornamelijk financiële redenen naar andere clubs, waardoor Hoofddorp Pioniers verder ging met een verjongde selectie. Volgens Ter Beek ging dit niet meteen vlekkeloos. “In het begin moest iedereen wennen aan elkaar en was het meer ieder voor zich. Het was nog geen heel hecht team, maar dat begint nu wel steeds meer te komen.” De prestaties zijn na de zomerstop dan ook zichtbaar verbeterd. De afgelopen serie wedstrijden tegen Quick Amersfoort heeft Hoofddorp Pioniers bijvoorbeeld drie keer achter elkaar gewonnen. “Toen we in het begin van dit seizoen tegen Quick speelden, wonnen we slechts één van de drie wedstrijden. Je merkt dat het gewoon een stuk beter werkt als je als team op elkaar ingespeeld raakt.”

En er is meer goed nieuws voor de honkbalclub: Pioniers heeft sinds kort weer een nieuwe hoofdsponsor. Deze sponsor, Meerlease BV, maakt een hoop dingen mogelijk voor de club. “Ze kunnen nu bijvoorbeeld iemand aannemen die het veld goed gaat onderhouden”, vertelt Ter Beek. “Verder zijn er ook plannen om ons als team beter te kleden met sponsorkleding en schoenen. Het gaat in ieder geval weer het Pioniers worden wat het vroeger was. Gaaf honkbal op topniveau!”

Honkbal in Nederland

Ter Beek ziet niet alleen de toekomst van zijn eigen club positief tegemoet. “Met het CTO trainen we veel meer en beter en hebben we betere begeleiding dan vroeger. Ik denk dat je daardoor honkballers gaat krijgen die technisch gezien veel sterker kunnen worden dan de vorige lichtingen. Ze hebben er in ieder geval de mogelijkheden voor.” Wel voegt de pitcher toe dat het programma van het CTO nog niet helemaal af is. “Er wordt nog continu hard gewerkt om het te perfectioneren, maar gezien de prestaties van het U18 team op het EK kan ik met zekerheid zeggen dat het CTO een groot succes is. En wellicht een heleboel nieuwe deuren kan gaan openen.  Het is simpelweg alles waar ik als kind van droomde: veel sporten, vooral honkballen en daarnaast school. Echt een goede voorbereiding op een leven als topsporter. De kosten voor deelname aan het CTO zijn nog wel een dingetje dus ik hoop dat hier in de toekomst nog iets aan gedaan kan worden.”

Dromen voor de toekomst

Zelf is Ter Beek van plan om na zijn schoolexamens volgend jaar naar Amerika te vertrekken. “Ik wil eerst voor een top college gaan en uiteindelijk is mijn doel om in de MLB te spelen. Als zo’n EK dan zo super goed gaat geeft dat nog extra motivatie om van de winter opnieuw weer ontzettend hard te trainen en om er alles aan te doen om nog maar weer beter te worden. Alles om mijn dromen te behalen.”

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK U18 2018