Manager Elvin Englentina op de heuvel in gesprek met pitcher Anouk Vergunst.

Honkbal

Englentina: ‘We hebben laten zien dat we meedoen’

Englentina: ‘We hebben laten zien dat we meedoen’

Manager Elvin Englentina op de heuvel in gesprek met pitcher Anouk Vergunst.

Manager Elvin Englentina op de heuvel in gesprek met pitcher Anouk Vergunst.

Het Nederlands team wacht vanavond in USSSA Space Sports Complex in Viera (Florida) gastvrouw de Verenigde Staten als volgende tegenstander op het wereldkampioenschap. Na de sterke wedstrijd tegen Zuid-Korea van gisteravond kijkt manager Elvin Englentina vol vertrouwen uit naar het treffen met de sterke Amerikaanse speelsters. “Na onze wedstrijd van gisteren denk ik dat ze op hun hoede zijn voor ons”, aldus Englentina.

De Nederlandse speelsters konden het wereldkampioenschap bijna niet ongelukkiger beginnen. Na maandenlange voorbereiding brak voor de start van hun eerste wedstrijd noodweer in Florida uit. Hevige regen en onweer zorgden voor lang oponthoud. De speelsters van Oranje moesten bijna vier uur lang in de bus bij het stadion wachten voordat het veld werd vrijgegeven voor de wedstrijd tegen Zuid-Korea.

En ook dat begon weinig gelukkig. Door het oponthoud was er slechts drie kwartier voor de warming-up en werden de line-ups geschrapt. Even daarvoor was door de organisatie ook al besloten om de openingsceremonie door het noodweer niet door te laten gaan. Toch lieten de Nederlandse speelsters zich niet van de wijs brengen. “Ze zaten meteen lekker in de wedstrijd”, blikt manager Englentina terug. “Echt petje af hoe ze met de omstandigheden om zijn gegaan. Iedereen heeft elkaar geholpen waar dat nodig was.” Helaas kon de wedstrijd niet worden gewonnen. Na een voortvarende start, gaf Oranje tegen Zuid-Korea in de slotfase de zege uit handen.

Echte slagmachines

Van een kater is bij de debuterende manager geen sprake. “We hadden de wedstrijd in de hand. Dat heeft ons team echt een boost gegeven. We hebben laten zien dat we er zijn en dat we meedoen.” Na de wedstrijd tegen nummer zeven van de wereld Zuid-Korea staat vanavond een tegenstander van een heel ander kaliber tegenover Nederland. Dan is gastvrouw de Verenigde Staten de tegenstander. Englentina: “Het wordt een big happening. De Amerikaanse speelsters zijn echte slagmachines. Maar bij ons zit de spirit er goed in.”

Eenvoudig wordt het allerminst. In drie eerdere wedstrijden kreeg Nederland tegen Team USA 37 punten tegen en scoorde het nog nooit. De Amerikaanse ploeg, die voor de achtste keer deelneemt aan het WK, heeft in eigen land nog wat goed te maken. Twee jaar geleden werd in Zuid-Korea plaatsing voor de Superronde verrassend misgelopen. Dat moet deze week Viera worden rechtgezet. Gisteren opende Team USA het WK, in het bijzijn van duizend toeschouwers. met een 14-0 overwinning op Puerto Rico. De Amerikaanse speelsters scoorden maar liefst elfmaal in de eerste inning. Uiteindelijk kon het duel na vijf innings worden beëindigd. Englentina hoopt op een betere afloop voor zijn eigen ploeg. “We hebben niet de intentie om onder te doen voor de Verenigde Staten. We betreden met hetzelfde gevoel het veld als tijdens de wedstrijd tegen Zuid-Korea. We gaan er in ieder geval voor om de zeven innings vol te maken.”

De wedstrijd tegen Team USA start om 00.00 uur en is live te volgen via YouTube.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal