Honkbal

Nederland dichtbij winst in eerste WK-duel

Nederland dichtbij winst in eerste WK-duel

Famke Gildemacher aan slag voor Nederland in de wedstrijd tegen Zuid-Korea.

Famke Gildemacher aan slag voor Nederland in de wedstrijd tegen Zuid-Korea.

Pitcher Loes Asmus gooide vier innings lang een no-hitter, terwijl haar ploeg in de vijfde inning nog een 8-5 voorsprong had. Niettemin moest het Nederlands honkbalteam in haar eerste wedstrijd op het wereldkampioenschap met lege handen het USSSA Space Sports Complex verlaten. Zuid-Korea, de nummer zeven van de wereld, trok met 8-9 alsnog de winst naar zich toe.

Voor het eerst sinds 2010 stonden de nationale ploegen van Nederland en Zuid-Korea tegenover elkaar. Acht jaar geleden waren de Zuid-Koreaanse speelsters op het WK in het Venezolaanse Maracay nog met 15-5 en 11-4 te sterk. Gisteravond had Zuid-Korea aan de Nederlandse ploeg een veel taaiere tegenstandster. Met name Loes Asmus blonk uit in het eerste duel van Nederland op het wereldkampioenschap op het indrukwekkende USSSA Space Sports Complex in Viera (Florida).

Pitcher Loes Asmus gooide een uitstekende wedstrijd.

Pitcher Loes Asmus gooide een uitstekende wedstrijd.

De 28-jarige Asmus is één van de drie speelsters die in 2010 ook al deel uitmaakten van de nationale selectie. De pitcher van Ridderkerk Rowdies gooide in de wedstrijd tegen Zuid-Korea maar liefst acht keer drie slag en nam een no-hitter mee de vijfde inning in. Ze leek haar team daarmee naar een sensationele eerste overwinning te leiden. Maar nadat Asmus na vijf innings en 124 pitches de heuvel had verlaten, moest Oranje in de slotfase alsnog capituleren.

Kansen

Via vier punten draaide Zuid-Korea in de zesde inning een 8-5 achterstand om in een 8-9 overwinning. Met drie strikeouts voorkwam Maud Werkman dat de Zuid-Koreaanse speelsters in de slotfase nog verder konden uitlopen, maar Nederland wist het gat in de laatste twee innings niet meer te dichten. Kansen kreeg Nederland daar nog wel voor. Aanvoerster Bianca Mooi (vier wijd) wist in de gelijkmakende zesde slagbeurt het derde honk te bereiken, terwijl Oranje in de laatste inning na onder meer een honkslag van Famke Gildemacher loopsters op alle honken kreeg. Maar met twee strikeouts op rij sleepte Zuid-Korea na maar liefst 3 1/2 uur spelen alsnog de winst in de wacht.

Zuid-Korea scoort het winnende punt na een wilde worp in de zesde inning.

Zuid-Korea scoort het winnende punt na een wilde worp in de zesde inning.

Nederland opende al in de eerste inning de score. Met een honkslag sloeg Famke Gildemacher haar ploeggenoten Winke Verdick (honkslag) en Isabelle Markies (vier wijd) over de thuisplaat. Na onder meer hits van Bianca Mooi, Isabelle Markies en Nadja Roelofsen vergrootte Oranje die voorsprong een inning later zelfs tot 5-0. Op dat moment leek er nog geen vuiltje aan de lucht. Ook niet toen Zuid-Korea door drie veldfouten in de derde inning terug was gekomen tot 5-3.

Wilde worp

In de zesde inning besliste Zuid-Korea de wedstrijd. Bij een 8-5 voorsprong voor Nederland kreeg de ploeg op het pitchen van Berber Jansen de honken vol na twee hits en vier wijd. Vrije lopen op rij van Jansen en haar opvolgster Anouk Vergunst verkleinden het verschil tot 8-7, voordat Bitna Lee met een honkslag de wedstrijd weer in evenwicht bracht. Het was nog maar de vierde honkslag voor Zuid-Korea dit duel. Met volle honken profiteerden de Aziatische speelsters vervolgens van een wilde worp om voor het eerst dit duel op voorsprong te komen.

Nederland kwam in haar eerste wedstrijd op dit WK tot acht hits, waaronder twee voor Famke Gildemacher (2 uit 4). De derde honkvrouw sloeg drie van de punten over de thuisplaat. De overige hits kwamen op naam van Nadja Roelofsen (1 uit 2), Jessica Kroeskop (1 uit 3), Winke Verdick (1 uit 4), Esther Maliepaard (1 uit 4), Isabelle Markies (1 uit 4) en Bianca Mooi (1 uit 4). Verdick scoorde drie runs en wist twee honken te stelen.

           1 2 3 4 5 6 7  R H E
ZUID-KOREA 0 0 3 0 2 4 0  9 4 7
NEDERLAND  2 3 0 1 2 0 0  8 8 4

Pitchers Zuid-Korea
Heejin Kim (3+1 slagvrouw): 5-3-7-1
Hyeli Kim (1/3+3 slagvrouwen): 1-1-0-2
Rakyung Kim (3 2/3): 6-4-1-4

Pitchers Nederland
Loes Asmus (5): 8-5-1-4
Berber Jansen (4 slagvrouwen): 0-2-2-0
Anouk Vergunst (1/3+1 slagvrouw): 1-1-1-0
Maud Werkman (1 2/3): 3-1-0-0

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal