EC dames 2018

Productieve Europa Cup-dag Nederlandse ploegen

Productieve Europa Cup-dag Nederlandse ploegen

Anne Blaauwgeers (Sparks Haarlem) bereikt veilig het derde honk (c) Fred Versluis

Amper een week na terugkeer van het Wereldkampioenschap in Japan reisden de internationals gelijk door naar hun volgende evenement met hun clubteam FysioExpert Olympia Haarlem en Sparks Haarlem, met wie ze deze week respectievelijk deelnemen aan de toernooien om de European Premiere Cup en European Cup Winners Cup. Olympia Haarlem komt in actie in het Italiaanse Forlì, terwijl Sparks Haarlem één van de deelnemers is aan het toernooi in Capelle a/d IJssel. Het organiserende Euro Stars maakt eveneens deel uit van het CWC-deelnemersveld. Naast de speelsters van de drie genoemde ploegen neemt nog een flink aantal Nederlandse speelsters aan deze evenementen deel als gast van één van de buitenlandse ploegen.

Voor de 41e keer sinds 1978 strijden clubteams om de Europese softbalbeker. Luisterde het evenement aanvankelijk naar de naam European Cup I, sinds enkele jaren is dat omgedoopt naar European Premiere Cup. Het is het toernooi, waaraan wordt deelgenomen door landskampioenen. Olympia Haarlem is de Nederlandse vertegenwoordiger, nadat de ploeg van hoofdcoach Stanley Doney vorig jaar de titel veroverde tijdens de ontknoping van het seizoen op het complex van Roef! in Moergestel. Een jaar geleden won Olympia Haarlem voor het tweede jaar op rij de Cup Winners Cup. In 2016 gebeurde dat in Ostrava (Tsjechië), vorig jaar in het Italiaanse Caserta, hoewel Mediterraneo uit Malta toen officiëel de organiserende club was.

Sparks Haarlem kreeg als verliezer van de Holland Series het recht deel te nemen aan het toernooi om de Cup Winners Cup, dat ooit werd opgezet als Europa Cup II. Vorig jaar was Sparks Haarlem zelf organisator van de Premiere Cup, maar dat toernooi verliep teleurstellend voor de ploeg van coach Peter van Dalen. Sparks Haarlem eindigde op de vierde plaats na te zijn uitgeschakeld door Terrasvogels, dat de finale bereikte. In de eindstrijd was Bussolengo (Italië) toen te sterk.

Terrasvogels is dit jaar niet van de partij op een Europees bekertoernooi en dat is een uniek gegeven. Sinds het eerste toernooi in 1978 nam de Santpoortse ploeg deel aan liefst 36 edities. Met dat aantal is Terrasvogels met stip de Europese recordhouder. Het is na 1988, 1992, 2002 en 2016 pas de vijfde keer in de historie dat Terrasvogels zich niet plaatste voor een toernooi om een Europese beker.

Virginie Anneveld maakt contact voor Olympia Haarlem (c) Olympia Haarlem

European Premiere Cup

Olympia Haarlem kwam woensdag weer tweemaal tot winst in Forlì. De landskampioen trok dinsdagavond voor het eerst aan het kortste einde tegen het Italiaanse Bussolengo, de ploeg van voormalig Oranje-bondsoach Craig Montvidas. Maar op de derde speeldag was Olympia Haarlem te sterk voor Hoboken Pioneers (16-0) en het organiserende Forlì (3-1).

Tegen de Belgische ploeg sloeg Olympia gelijk in de eerste slagbeurt toe met een rally van tien punten. Olympia kwam tot tien honkslagen, waaronder twee van Dinet Oosting (twee triples), Bobbi Scheurkogel en Amber Krijgsman. Eva Voortman stond in de drie wedstrijden durende wedstrijd slechts één honkslag toe en gooide zesmaal drie slag. Tegen Forlì vormden veldfouten een belangrijk aandeel in de stand. Olympia Haarlem opende de score ook gelijk in de eerste inning via een honkslag van Mariëlle Vleugels. Olympia verdubbelde de voorsprong in de vierde slagbeurt na een fout. Forlì kreeg voldoende scoringskansen, maar de Olympia-verdediging stond slechts één tegenpunt toe. Dat gebeurde in de vijfde inning, eveneens na een fout. Even later zorgde een fout ook voor het derde Olympia-punt.

Cup Winners Cup

Sparks Haarlem kwam op de derde speeldag in Capelle a/d IJssel eenmaal in actie. Dat resulteerde in een forse 15-0 overwinning tegen het Franse BCF Paris. Met een 5-0 voorsprong moest een tegenpunt worden geïncasseerd, waarna een rally van tien punten volgde. Sparks Haarlem kwam tot 17 honkslagen, waaronder drie van Maxime van Dalen, Katie Park en Kehli Washington. Quincey Catsburg en (NPF-pitcher) Jolene Henderson gooiden voor Sparks Haarlem en stonden samen slechts één honkslag toe. In de 10-run rally liet Sparks Haarlem elf honkslagen noteren, waaronder RBI-singles van Katie Park (tweemaal), Kehli Washington, Anne Blaauwgeers, Chantal Versluis, Maxime van Dalen en Kimberly Jones en een 2-run triple van Feline Poot.

Jolene Henderson gooide voor Sparks Haarlem tegen Paris (c) Fred Versluis

Het organiserende Euro Stars kan terugkijken op een geslaagde derde speeldag, want de ploeg won van BCF Paris (4-2) en London Angels (7-13). In beide wedstrijden draaide Euro Stars een achterstand om in winst. Tegen Paris keek Euro Stars na de eerste inning tegen een 1-2 achterstand aan, maar kwam in de vierde slagbeurt langszij. In de vijfde inning zorgden een opofferingsstootslag van Fleur Bos en een driehonkslag van Anna Prins voor een 4-2 voorsprong, die niet meer uit handen werd gegeven. Shomayra Franka, die dinsdagavond een sterk duel gooide tegen Sparks Haarlem, werd de winnende werpster en stond slechts één honkslag in vier innings toe. Tegen London Angels was de achterstand nog groter, want de Britse tegenstander stond na twee innings met 6-0 voor en leek op weg naar een comfortabele overwinning. Euro Stars dacht daar duidelijk anders over. De ploeg speelde een prima wedstrijd en bracht de achterstand in de derde inning terug naar 5-4. Een rally van vijf punten in de vierde slagbeurt boog het duel om in het voordeel van Euro Stars, dat later nog eens vier runs toevoegde. Een stootslag-honkslag van Anna Prins en een 2-run single van Radna Mambi brachten de stand in balans, waarna een fout Euro Stars de voorsprong bezorgde. Euro Stars kwam in dit duel tot 15 honkslagen, waaronder drie van Lisa Hop, Britt Amersfoort en Britt Smits (3 RBI’s). Hop, Amersfoort en Tanisha van Krevel scoorden allemaal driemaal.

Euro Stars behoort tot de top in de Silver League en deelt momenteel de derde plaats met Onze Gezellen achter De Glaskoning Twins en Hoofddorp Pioniers, die samen de eerste plaats innemen en vier punten voorstaan. Euro Stars heeft Amsterdam Pirates achter zich staan, zodat er nog een spannende ontknoping volgt in de Silver League, waarvan de twee beste ploegen promoveren naar de Golden League. De ploeg die derde wordt speelt een promotie/degradatie-reeks tegen de ploeg die laatste wordt in de Golden League.

 

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EC dames 2018