Honkbal

Nederland opnieuw niet opgewassen tegen Team USA

Nederland opnieuw niet opgewassen tegen Team USA

Voor de derde keer op rij hebben de honkbalsters uit de Verenigde Staten het Nederlands team met een ruime shut-out verslagen. Op de tweede speeldag van het wereldkampioenschap in Viera (Florida) was de gastvrouw met maar liefst 0-18 te sterk. Famke Gildemacher en Lotte Tanke zorgden voor de enige Nederlandse honkslagen dit duel.

Driemaal eerder werd Nederland op een wereldkampioenschap door de Verenigde Staten met ruime cijfers verslagen. In 2012 met 10-0, in 2014 met 0-17 en twee jaar geleden met opnieuw 10-0. Ook gisteravond slaagde Oranje er niet in om te scoren tegen de Amerikaanse ploeg. Die Amerikaanse ploeg heeft op het USSSA Space Sports Complex nog een rekening te vereffenen. Na wereldtitels in 2004 en 2006 en finaleplaatsen in 2012 en 2014 liep de nummer drie van de wereld tijdens de vorige editie van het WK nog de superronde mis. In eigen land jaagt Team USA nu op eerherstel.

Het werd gisteravond dan ook al snel duidelijk dat Nederland zich tegen de Verenigde Staten geen enkele illusies hoefde te maken. Geholpen door drie keer vier wijd en twee keer geraakt werper van startend pitcher Lisa Bergwerff scoorden de Amerikaanse speelsters maar liefst zevenmaal in de eerste slagbeurt. Amanda Gianelloni sloeg met haar tweehonkslag drie punten binnen.

Eigen spel

De Nederlander Edwin Louisa (links) was dit duel één van de scheidsrechters.

De Nederlander Edwin Louisa (links) was dit duel één van de scheidsrechters.
Foto: © WBSC

Na de eerste inning liep Team USA in snel tempo uit naar de 0-18 winst. Manager Elvin Englentina moest zes pitchers gebruiken om de Amerikaanse aanval een halt toe te roepen. Bij een 0-11 voorsprong sloeg de gastvrouw in de vierde inning nog eenmaal genadeloos toe. Opnieuw werden de Amerikaanse speelsters geholpen door een handjevol vrije lopen.

Op het pitchen van Brittany Schutte moest de Nederlandse slagploeg in de eerste drie innings het antwoord schuldig blijven. Schutte stond geen enkele honkslag toe. Alleen Esther Maliepaard bereikte veilig het tweede honk. Nadat Schutte op de heuvel was vervangen, kreeg Nederland in de vierde inning de kans om ook haar eigen spel te spelen. Oranje was zelfs dichtbij haar eerste punt ooit tegen Team USA. Isabelle Markies (vier wijd) en Famke Gildemacher (honkslag) kwamen na gestolen honken allebei in scoringspositie. Met geen enkele uit op het scorebord leek het een uitgelezen kans voor Nederland om de nul van het scorebord te werken. Op een grondbal van Inger Wieringa sneuvelde Markies echter op de thuisplaat. De tweede Nederlandse hit van dit duel, nu van Lotte Tanke, zorgde hierna voor volle honken, maar opnieuw wist Nederland niet te profiteren.

Tijdens het duel tussen Nederland en de Verenigde Staten op het hoofdveld van het USSSA Space Sports Complex  stond de Nederlandse scheidsrechter Edwin Louisa op het eerste honk.

         1 2 3 4 5 R H E
VERENIGDE STATEN 7 3 1 7 0 18 11 1
NEDERLAND    0 0 0 0 0 0 2 5

Pitchers Verenigde Staten
Brittany Schutte (3): 3-2-0-1
Laura Collins (1): 0-1-2-0
Megan Meidlinger (1): 2-0-0-0

Pitchers Nederland
Lisa Bergwerff (2/3+4 slagvrouwen): 0-3-3-0
Berber Jansen (1/3+4 slagvrouwen): 0-3-0-2
Ciska Welboren (2+1 slagvrouw): 1-2-2-1
Merle Langevoord (1/3+1 slagvrouw): 0-3-0-1
Marijke van Veen (1 1/3): 1-1-6-1
Maaike Haak (1/3): 0-0-0-0

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal