EC dames 2018

EC: Olympia Haarlem uitgeschakeld; Sparks Haarlem naar ‘backdoor’

EC: Olympia Haarlem uitgeschakeld; Sparks Haarlem naar ‘backdoor’

Chantal Versluis maakt contact voor Sparks Haarlem (c) Fred Versluis

FysioExpert Olympia Haarlem is vrijdagavond uitgeschakeld voor de finale van het toernooi om de European Premiere Cup. In het Italiaanse Forlì trok de ploeg verrassend met 1-2 in acht innings aan het kortste einde tegen Zraloci Ledenic in de eerste halve finale. Dat betekende dat Olympia Haarlem op de vierde plaats eindigde, terwijl de Tsjechische tegenstander doorgaat naar de ‘backdoor’-wedstrijd en zodoende de tweede finalist kan worden. In de tweede halve finale won bekerhouder Bussolengo overtuigend met 1-11 van Forlì om zich te plaatsen voor de finale. In Capelle a/d IJssel moest ook Sparks Haarlem een nederlaag incasseren die pas na verlenging tot stand kwam. Sparks Haarlem plaatste zich voor de tweede halve finale, waarvan de winnaar naar de finale gaat. Dat werd tegenstander Bollate Technovap (Italië), dat met 1-0 won in de negende inning. Sparks Haarlem heeft nog altijd uitzicht op een finaleplaats, want de ploeg staat zaterdag in de ‘backdoor’-wedstrijd tegenover Joudrs Praha (Tsjechië) en zal bij winst de tweede finalist worden.

European Premiere Cup

Olympia Haarlem begon vrijdag goed met een 6-0 overwinning tegen Mannheim Tornados. De ploeg eindigde de voorronde hierdoor af met een gedeelde eerste plaats met Forlì en Bussolengo, maar eindigde op de derde plaats op basis van het aantal tegenpunten in de onderlinge wedstrijden. Zodoende moest Olympia het in de eerste halve finale opnemen tegen Zraloci Ledenice, dat vierde werd en waarvan een dag eerder nog overtuigend met 1-11 werd gewonnen.

Tegen Mannheim kwam Olympia geen moment in de problemen. Werpster Eva Voortman domineerde, gooide tienmaal drie slag en stond slechts twee honkslagen toe.

Hoe anders was het een paar uur later tegen de Tsjechen. Olympia en startende werpster Ilona Andringa keken reeds in de eerste inning tegen een 0-1 achterstand aan. Aanvallend kon Olympia Haarlem geen vuist maken op Veronika Pecková, die het hele duel voor Ledenice gooide. Zij schakelde twaalf Olympia-slagvrouwen met drie slag uit en stond maar drie hits toe aan de normaal gesproken productieve slagploeg van de Haarlemse formatie. Pas in de zesde inning wist Olympia in scoringspositie te komen en dat resulteerde in de gelijkmaker. Met één uit sloeg Tahli Moore een honkslag, schoof op na een stootslag-honkslag van Eva Voortman, stal het derde honk en stal vervolgens ook de plaat in een ‘double-steal’-situatie. Voortman strandde op het derde honk toen een stootslag van Dinet Oosting mislukte en eindigde in een vangbal en Brenda Beers eveneens werd uitgevangen. Ledenice sloeg toe in de achtste inning op Eva Voortman, die het werpen in de vijfde inning had overgenomen. Ze stond slechts één honkslag toe, maar die zorgde wel voor het beslissende punt. Even later slaagde Olympia Haarlem er zelf niet in hun tie-break loopster te laten opschuiven en stond met lege handen.

Cup Winners Cup

Sparks Haarlem sloot de tweede ronde vrijdagmiddag af met een comfortabele 1-15 overwinning tegen Royal Greys (België). Met een 1-5 voorsprong kwam Sparks Haarlem tot een rally van tien punten in de zesde inning. Dat gebeurde op negen honkslagen, waaronder een 2-run double van gastspeelster Nadine Marinus, die in de Golden League uitkomt voor Tex Town Tigers. Sparks Haarlem kwam tot 15 honkslagen, waaronder drie van Feline Poot en Kimberly Jones. Chantal Versluis en Kimberly Jones sloegen een inside-the-park-homerun.

’s Avonds was er een unieke situatie. Vanwege de verwachte regen begon de halve finale tussen Sparks Haarlem en Bollate niet alleen een kwartier eerder, maar ook op een ander veld. Terwijl het organiserende Euro Stars op veld 1 tegen Eagles Luzerne (Zwitserland) speelde, ging het duel tussen Sparks en Bollate van start op veld 2. Vantevoren was met de coaches van beide ploegen besproken dat de halve finale zou verhuizen naar veld 1 zo gauw de wedstrijd daar was afgelopen. De ontmoeting tussen Euro Stars en Eagles verliep echter traag (twee uur, tien minuten), zodat in de halve finale vijf innings werden gespeeld op het onverlichte tweede veld. Hierna verhuisden de twee ploegen, de umpires en de official scorers naar het hoofdveld, waar vanaf de zesde inning werd gespeeld. De wedstrijd bleef puntloos, zodat een verlenging voor de beslissing moest zorgen. In de achtste inning kwam Sparks Haarlem dicht bij het eerste punt. Tie-break loopster Feline Poot schoof op na een stootslag van Kimberly Jones, die zelf het honk bereikte via velderskeus. Na een aangooi tijdens een poging Jones uit te schakelen werd Poot doorgestuurd richting thuisplaat, maar slaagde daar niet in. Ook Bollate wist niet tot scoren te komen in hun achtste inning en liet twee loopsters achter. Sparks Haarlem wist in de negende inning het derde honk te bereiken, maar vervolgens schakelde werpster Greta Cecchetti twee slagvrouwen met drie slag uit. Even later sloeg Bollate toe. Tie-break loopster Lara Cecchetti schoof op na een fout en scoorde kort erna op een ‘walk-off single’ van Jamee Juarez.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EC dames 2018