Derde honkvrouw Famke Gildemacher schakelt een tegenstandster uit.

Honkbal

Nederland ten onder aan slaggeweld Puerto Rico

Nederland ten onder aan slaggeweld Puerto Rico

Derde honkvrouw Famke Gildemacher schakelt een tegenstandster uit.

Derde honkvrouw Famke Gildemacher schakelt een tegenstandster uit.

De Nederlandse honkbalploeg heeft het op het wereldkampioenschap dames honkbal opnieuw zwaar te verduren gehad. In Viera (Florida) ging de ploeg van manager Elvin Englentina vandaag ten onder aan het slaggeweld van Puerto Rico. Opnieuw slaagde Oranje er niet in om de zeven innings vol te maken. Na 4 1/2 innings kon het materiaal al worden opgeborgen: 16-1.

Met onder meer drie daverende tweehonkslagen velde Puerto Rico vandaag al in de eerste drie innings het oordeel over Nederland. De tweepitters verdwenen diep in het buitenveld en waren samen goed voor zes punten. Zodoende werd het duel tussen Puerto Rico en Nederland geen enkel moment een wedstrijd. Derde honkvrouw Lisandra Berrios-Lopez (3 uit 4) en eerste honkvrouw Diamilette Quiles Alicea (3 uit 3) sloegen vandaag voor Puerto Rico samen acht punten binnen en scoorden vijf runs.

Nederland verloor tegen Puerto Rico haar derde wedstrijd op het WK.

Nederland verloor tegen Puerto Rico haar derde wedstrijd op het WK.

Toch had het duel vandaag een heel ander verloop kunnen krijgen. Esther Maliepaard (vier wijd) kon al in de eerste inning scoren na een mislukte aangooi van de catcher van Puerto Rico. Een inning later kreeg Oranje met één uit loopsters op het eerste en derde honk. Maar nu bleef een Nederlands punt uit. Niettemin ging de ploeg van manager Elvin Englentina voortvarend van start op het pitchen van de pas achttienjarige Angelis Rivera.

Ongelukkige wijze

De wedstrijd kantelde echter in de tweede helft van de tweede inning op heel ongelukkige wijze. Na een goede nul op het derde honk en een strikeout van startend pitcher Maud Werkman had tweede honkvrouw Jessica Kroeskop op een grondbal de kans om haar team zonder kleerscheuren uit de inning te halen. Haar aangooi was echter niet zuiver genoeg. Die fout werd hard afgestraft. Twee hits en twee tweehonkslagen later keek Oranje ineens tegen een onoverkomelijke 6-1 achterstand aan. Ook een pitcherwissel bracht geen verlossing. Ciska Welboren moest op twee honkslagen nog eens twee punten toestaan, voordat zij met een strikeout haar team uit de inning kon halen.

Vanaf dat moment leek niets meer te lukken voor Nederland. Vijf vrije lopen en nog een paar rake klappen vergrootten de voorsprong voor Puerto Rico in de derde inning zelfs tot 12-1. De speelsters van Oranje werd zelfs gekweld door een oponthoud van vijftig minuten door een onweerswaarschuwing. Na de hervatting liep Puerto Rico met behulp van nog eens drie Nederlandse veldfouten in haar laatste slagbeurt uit naar de 16-1 winst.

Slagkracht

Verliezend pitcher Maud Werkman.

Verliezend pitcher Maud Werkman.

Aanvallend slaagde Nederland er niet in om een stempel te drukken op de wedstrijd. Slechts één speelster ging uit met drie slag, maar alleen Esther Maliepaard (1 uit 1) en Winke Verdick (1 uit 2) wisten honkslagen te slaan. Waar Puerto Rico met haar slagkracht de ballen ver buiten bereik van de Nederlandse speelsters het buitenveld in sloeg, kon Oranje vandaag maar niet de gaten in de defensie van Puerto Rico vinden. Met drie nederlagen is Nederland nu definitief uitgeschakeld voor een plaats in de Super Round. De ploeg van manager Englentina sluit de eerste ronde nu af met wedstrijden tegen Venezuela (morgen) en Chinese Taipei (overmorgen). Beide wedstrijden beginnen om 15.00 uur Nederlandse tijd.

In de vierde inning leek Nederland vandaag overigens dichtbij een triple play. Derde honkvrouw Famke Gildemacher verwerkte in de derde inning met volle honken een laag geslagen linedrive. Nadat ze de bal in eerste instantie had laten vallen, tikte zij haar honk aan en gooide de bal vervolgens naar catcher Sofie van de Wiel voor de tweede uit. Ondertussen was de slagvrouw van Puerto Rico, in de veronderstelling dat zij uit was, al onderweg naar de dug-out. Pitcher Loes Asmus gooide hierop de bal naar het eerste honk voor de derde uit. Tot verbazing van de Nederlandse selectie werden alleen de uit van de slagvrouw en de uit op de thuisplaat geteld. Zo hield de ploeg lopers op het tweede en derde honk. Uiteindelijk werd duidelijk dat de plaatscheidsrechter binnen hoog had afgeroepen, waardoor de loopster van twee naar drie mocht blijven staan. Loes Asmus hield haar hoofd koel en haalde met een strikeout revanche.

      1 2 3 4 5 R H E
NEDERLAND  1 0 0 0 0 1 1 7
PUERTO RICO 1 7 4 4 X 16 12 2

Pitchers Nederland
Maud Werkman (1 2/3+5 slagvrouwen): 2-3-6-2
Ciska Welboren (1/3+3 slagvrouwen): 1-3-2-2
Marijke van Veen (4 slagvrouwen): 0-1-2-0
Loes Asmus (1): 1-0-0-0
Anouk Vergunst (1): 0-1-1-3

Pitchers Puerto Rico
Angelis Rivera (4): 1-3-1-2
Quetsy Colon Nadal (1): 0-0-1-0

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal