EC dames 2018

EC: Nederlandse softbalploegen met lege handen

EC: Nederlandse softbalploegen met lege handen

Het was zeer regenachtig op de slotdag in Capelle a/d IJssel. (c) Fred Versluis

Landskampioen FysioExpert Olympia Haarlem en vice-kampioen Sparks Haarlem zijn er niet in geslaagd een Europese beker in de wacht te slepen. In het toernooi om de European Premiere Cup in het Italiaanse Forlì werd Olympia Haarlem vrijdagavond verrassend uitgeschakeld voor een finaleplek door Zraloci Ledenice (Tsjechië). Dat gebeurde in de eerste halve finale, zodat Olympia Haarlem uiteindelijk op de vierde plaats eindigde. In Capelle a/d IJssel bereikte Sparks Haarlem wel de finale van het toernooi om de European Cup Winners Cup, maar moest voor de derde keer in drie dagen de meerdere erkennen in Bollate Tecnovap. Euro Stars, dat het CWC-toernooi uitstekend organiseerde, werd achtste.

European Premiere Cup

Na de winst op Olympia Haarlem ging Ledenice door naar de herkansingswedstrijd, oftewel de tweede halve finale (backdoor). Daarin verraste de Tsjechische ploeg opnieuw door met 3-4 te winnen van het organiserende en regerend Italiaans landskampioen Forlì. Met een 3-2 achterstand sloeg Ledenice in de eerste helft van de zevende inning met twee punten toe. Forlì was één uit af van de winst, maar toen volgde een vangfout, waarna tweemaal werd gescoord op een tweehonkslag van Janine Petmecký.

In de finale stond Ledenice tegenover Bussolengo. De ploeg van hoofdcoach Craig Montvidas en international Britt Vonk liet zich niet verrassen en won met 3-0. De Amerikaanse werpster Morgan Melloh gooide tienmaal drie slag en stond slechts één honkslag toe. Toch bleef het lang 0-0 in de finale, waarna Bussolengo in de zesde inning met drie runs toesloeg. Een honkslag van Nerissa Myers opende de score, waarna later werd gescoord op een tweehonkslag van Giulia Longhi. Het derde punt kwam tot stand op een infield-hit van Valeria Bortolomai, die een paar jaar geleden in de Nederlandse Golden League speelde voor Tex Town Tigers.

Kimberly Jones ontving de tweede prijs uit handen van TC-lid Lis Castro. (c) Fred Versluis

European Cup Winners Cup

Sparks Haarlem stond zaterdagavond in de finale van het Cup Winners Cup-toernooi voor de derde dag op rij tegenover Bollate. En voor de derde keer ging de winst naar de Italiaanse ploeg. Het was een regenachtige dag in Capelle a/d IJssel. Zo was de hardwerkende groundscrew klaar met het speelveld en zo was datzelfde speelveld in een paar minuten weer onbespeelbaar na een fikse regenbui. De weersomstandigheden resulteerden op de slotdag van het toernooi in twee afgelastingen, namelijk de wedstrijden om de 5e/6e plaats en om de 7e/8e plaats. Het organiserende Euro Stars had de dag moeten beginnen tegen Eagles Luzerne (Zwitserland) om de zevende en achtste plaats, maar die ontmoeting werd geschrapt. Dat had tot gevolg dat Euro Stars, dat het goed deed op dit toernooo, op de achtste plaats eindigde op basis van het onderling resultaat in de tweede ronde.

Door de nipte 1-0 nederlaag in negen innings op vrijdagavond moest Sparks Haarlem zaterdag in de backdoor-wedstrijd spelen tegen Joudrs Praha. Vanwege het weer en de gesteldheid van het speelveld werd de wedstrijd verschoven van het hoofdveld naar het tweede veld. Hoewel het tijdens de wedstrijd verschillende keren regende werd bepaald dat er gewoon kon worden gespeeld. Sparks Haarlem won met 4-1 dankzij twee punten in de eerste en de vijfde inning. In de eerste inning werd het eerste punt gescoord op een honkslag van Kingsley Avery, die zelf even later het volgende punt scoorde via een gestolen honk. De Tsjechische tegenstander halveerde de achterstand in de vijfde inning, maar Sparks Haarlem antwoordde met twee runs in de eigen vijfde slagbeurt. Chantal Versluis scoorde toen na een wilde worp, waarna Feline Poot volgde met een RBI-triple. Met de winst werd Sparks Haarlem de tweede finalist.

De eindstrijd zou aanvankelijk op het hoofdveld worden gespeeld, maar dat kwam onder water te staan na een korte, maar hevige, regenbui een half uur voor aanvang. Besloten werd de wedstrijd te verplaatsen naar het tweede veld dat er beter bij lag. Bijkomend probleem was wel dat het tweede veld geen lichtinstallatie heeft. Een flinke groep werkte aan het bespeelbaar maken van het veld en dat lukte. Maar door de vele werkzaamheden ging de wedstrijd uiteindelijk pas om zeven uur van start. Vlak voor aanvang informeerden beide hoofdcoaches bij de technische commissie wat de planning was wanneer het te donker werd om te spelen. Die vraag was echter nog niet aan de orde en dus werd aan de wedstrijd begonnen. Er moest dus worden gespeeld. Wanneer de wedstrijd niet gespeeld had kunnen worden of onbeslist zou blijven wegens de duisternis was inhalen of uitspelen geen optie. Bollate was in dat geval toernooiwinnaar geworden (als eerste finalist), terwijl Sparks Haarlem op de tweede plek zou eindigen door de winst in de backdoor-wedstrijd.

Een blije Greta Cecchetti met de Cup Winners Cup, uitgereikt door toernooi-voorzitter André van Overbeek. (c) Fred Versluis

Nadat het speelveld weer geheel was geprepareerd leek de wedstrijd van start te gaan, maar toen kreeg de Italiaanse rechtsveldster plotseling een blessure. Hierdoor werd uiteindelijk pas om zeven uur de eerste bal van de wedstrijd gegooid en dat gebeurde onder een aangenaam zonnetje. De wedstrijd werd een werpstersduel tussen Greta Cecchetti (Bollate) en Jolene Henderson (Sparks). Cecchetti domineerde wederom. Dit keer gooide ze elfmaal drie slag en stond vier hits toe. Bollate kwam zelf aanvallend niet verder dan twee honkslagen op NPF-pitcher Jolene Henderson. Een week geleden werd Henderson met USSSA Pride kampioen van de NPF en werd ze uitgeroepen tot Pitcher of the Year van de Amerikaanse profcompetitie. Henderson deed het in de finale ook uitstekend en stond slechts twee honkslagen toe. Desondanks was het Bollate dat het veld als overwinnaar verliet.

Sparks Haarlem kreeg een aantal scoringskansen, maar wist de thuisplaat niet te bereiken. Zo liet de ploeg twee loopsters achter in de tweede inning en wist men niet te scoren met de honken vol in de vierde slagbeurt. In de zesde inning bleven wederom twee loopsters achter.

Bollate kreeg weinig scoringskansen, maar scoorde het enige punt in de zesde inning. Openingsslagvrouw Amanda Fama werd geraakt door een worp, schoof op na een opoferingsstootslaag en scoorde met twee uit op een honkslag van Jamee Juarez. Greta Cecchetti, die opnieuw een sterk duel gooide voor Bollate. Met een nipte 0-1 voorsprong gooide de international driemaal drie slag in de eerste helft van de zevende inning om het duel af te sluiten met elf strikeouts. Wanneer er een prijs geweest zou zijn voor de meest waardevolle speelster dan had Cecchetti die waarschijnlijk gewonnen.

 

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EC dames 2018