Honkbal

Vierde nederlaag voor Nederland op WK

Vierde nederlaag voor Nederland op WK

Nederland heeft ook zijn vierde wedstrijd op het wereldkampioenschap in Viera (Florida) verloren. Na nederlagen tegen Zuid-Korea, de Verenigde Staten en Puerto Rico was vandaag Venezuela te sterk voor Oranje. Marije Filius scoorde in de vijfde en laatste inning het enige Nederlandse punt na honkslagen van Inger Wieringa en Jessica Kroeskop. Met volle honken maakte een dubbelspel hierna een einde aan het duel, dat met 17-1 werd verloren.

Acht jaar geleden maakten Nederland en Venezuela op 13 augustus 2010 in een onderlinge wedstrijd hun debuut op het wereldkampioenschap dames honkbal. In die wedstrijd scoorde Venezuela al in de eerste inning twaalf punten en won de wedstrijd uiteindelijk met 4-20. Twee jaar geleden legde de ploeg op de vorige editie van het WK beslag op een bronzen plak.

Van dat snel groeiende Venezolaanse succes kunnen de speelsters van Nederland vooralsnog alleen dromen. In 2012 (14-6 verlies tegen Venezuela) en 2014 (6-1 verlies tegen Venezuela) verkleinde Oranje wel het gat met Venezuela, maar vandaag was de ploeg van manager Elvin Englentina machteloos. De eerste inning van de wedstrijd tegen de Venezolaanse ploeg werd een ware nachtmerrie. De zeventig toeschouwers op het hoofdveld van het USSSA Space Sports Complex zagen al in de eerste slagbeurt van Venezuela twintig slagvrouwen, negen honkslagen, zes vrije lopen en drie Nederlandse pitchers passeren. Tegen de tijd dat de Venezolaanse storm was gaan liggen, keek de aangeslagen Nederlandse ploeg tegen een 16-0 achterstand aan.

Dubbelspel

Het pleitte voor de Nederlandse speelsters dat ze hierna niet bij de pakken neer gingen zitten. In tegendeel zelfs. Onder leiding van pitcher Berber Jansen hield Oranje haar tegenstander in de daaropvolgende drie innings op slechts één punt. Die werd gescoord in de tweede inning na de laatste vrije loop. Na die vier wijd in de tweede inning gaf de Nederlandse defensie niets meer weg, totdat korte stop Sofie van de Wiel in de vierde inning in de fout ging bij een aangooi op het eerste honk. Maar met één man uit reageerden haar ploeggenoten met een prachtig dubbelspel van derde honkvrouw Famke Gildemacher via tweede honkvrouw Isabelle Markies naar eerste honkvrouw Jessica Kroeskop om de laatste aanval van Venezuela de kop in te drukken.

(Verhaal gaat verder onder de video)

 

Gesteund door dat goede veldspel van de Nederlandse defensie, die vandaag slechts twee veldfouten maakte, redde Marije Filius in de vijfde inning de eer. Ze sloeg een nauwelijks goed te verwerken bal richting het derde honk. Na schijn kon ze vervolgens vanaf het tweede honk scoren toen Inger Wieringa en Jessica Kroeskop honkslagen op rij sloegen in respectievelijk het rechts- en het linksveld. Nederland kreeg hierna nog de honken vol, maar wist de achterstand niet verder te verkleinen. In totaal kwam Oranje vandaag tot vier honkslagen. Behalve Inger Wieringa (1 uit 2) en Jessica Kroeskop (2 uit 2) sloeg ook Famke Gildemacher (1 uit 2) een hit.

           1 2 3 4 5  R  H E
NEDERLAND  0 0 0 0 1  1  4 2
VENEZUELA 16 1 0 0 X 17 14 1

Pitchers Nederland
Maaike Haak (1/3+ 6 slagvrouwen): 0-4-3-1
Marijke van Veen (7 slagvrouwen): 0-2-4-0
Berber Jansen (3 2/3): 0-1-7-1

Pitchers Venezuela
Linibeth Aguilarte (5): 2-3-4-1

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal