Nederland sloeg vandaag meer honkslagen dan poulewinnares Chinese Taipei.

Honkbal

Acht hits, maar geen zege voor Nederland

Acht hits, maar geen zege voor Nederland

Nederland sloeg vandaag meer honkslagen dan poulewinnares Chinese Taipei.

Nederland sloeg vandaag meer honkslagen dan poulewinnares Chinese Taipei.

Nederland heeft vandaag poulewinnares Chinese Taipei in aantal honkslagen verslagen. Maar tegen het team dat gisteren de ongeslagen Verenigde Staten nog versloeg, maakte Nederland niettemin geen enkele keer aanspraak op de winst. De ploeg van manager Elvin Englentina verloor zijn laatste wedstrijd uit de eerste ronde met 11-1.

De wedstrijd tussen Chinese Taipei en Nederland zorgde voor een merkwaardig verloop. De gehele wedstrijd sloegen de Nederlandse speelsters meer honkslagen dan hun Aziatische tegenstanders, maar toch liep Chinese Taipei in slechts vijf innings uit naar een 11-1 knock-out. Chinese Taipei ging vanmiddag zeer effectief om met haar kansen. Bovendien deed de ploeg waar het dit hele toernooi al in uitblinkt, namelijk honken stelen. Maar liefst tien honken werden gestolen.

Nadia Roelofsen sloeg twee van de acht honkslagen voor Nederland.

Nadia Roelofsen sloeg twee van de acht honkslagen voor Nederland.

Hoewel de honkslagen achterbleven, waren de zeven Taiwanese hits wel voldoende om de wedstrijd al in de vijfde inning met een daverende walk-off tweehonkslag te beëindigen. Met loopsters op het eerste en tweede honk en nog geen enkele uit ramde Ya-Ling Tsai een pitch van Ciska Welboren met twee stuiten tegen de omheining in het rechtsveld. De bal verdween zover over het hoofd van rechtsveldster Bianca Mooi, dat Hsiao-Mei Chen op haar gemak vanaf het tweede honk het elfde punt kon scoren om de wedstrijd te beëindigen.

Geflatteerde eindstand

Het werd zo een geflatteerde eindstand, want aanvallend deed Nederland niet onder voor haar tegenstandster. Oranje was met acht hits zelfs productiever. Maar de Nederlandse ploeg liet vandaag maar liefst elf loopsters achter op de honken, waarvan vier zelfs op het derde honk. Alleen in de vierde inning wist Nederland te scoren nadat Esther Maliepaard met volle honken de bal op het lichaam kreeg. Dat stelde Bianca Mooi (honkslag) in staat om te scoren. Erg gelukkig was Nederland in deze slagbeurt niet. Want met volle honken en één uit sloeg de aanvallend sterk spelende Famke Gildemacher hierna voor een eenvoudig dubbelspel de bal recht op de pitcher af.

De acht Nederlandse honkslagen van Jessica Kroeskop (2 uit 3), Nadia Roelofsen (2 uit 3), Lotte Tanke (1 uit 2), Esther Maliepaard (1 uit 2), Famke Gildemacher (1 uit 3) en Bianca Mooi (1 uit 3) werden afgewisseld met goede veldacties van derde honkvrouw Famke Gildemacher, korte stop Sofie van de Wiel en goede vangballen van buitenvelders Winke Verdick en Esther Maliepaard. Pitchers Lisa Bergwerff, Merle Langevoord en Ciska Welboren zorgden vanaf de heuvel voor een aangename wedstrijd.

Verliezersronde

Elvin Englentina zag tegen Chinese Taipei Nederland aanvallend weer haar eigen niveau bereiken.

Elvin Englentina zag tegen Chinese Taipei Nederland aanvallend weer haar eigen niveau bereiken.

Door de 11-1 winst heeft Chinese Taipei beslag gelegd op de eerste plaats in poule A. De ploeg dankt die klassering aan de knappe 3-4 overwinning van gisteravond toen pitcher Chiao-Yun Huang (6-2-5-1) een complete wedstrijd gooide tegen de torenhoge favoriet Team USA. Samen met deze twee teams heeft ook Venezuela zich in poule A geplaatst voor de Super Ronde. In poule B eindigden het ongeslagen Japan, Canada en de Dominicaanse Republiek in de top 3 en spelen zij eveneens in de Super Ronde verder om de wereldtitel.

Nederland eindigde als zesde en laatste in poule A en vervolgt het toernooi in de verliezersronde. In die ronde neemt Oranje de nederlagen tegen Puerto Rico (16-1) en Zuid-Korea (8-9) mee. Morgen vervolgt Nederland het toernooi met een wedstrijd tegen Australië (19.00 uur Nederlandse tijd), een dag later is Cuba (15.00 uur Nederlandse tijd) de volgende tegenstander. Het toernooi wordt donderdag afgesloten met een wedstrijd tegen Hong Kong (15.00 uur Nederlandse tijd).

        1 2 3 4 5 R H E
NEDERLAND   0 0 0 1 0 1 8 3
CHINESE TAIPEI 0 5 1 4 1 11 7 2

Pitchers Nederland
Lisa Bergwerff (2+1 slagvrouw): 1-3-3-2
Merle Langevoord (1 2/3+1 slagvrouw): 0-2-2-0
Ciska Welboren (1/3+2 slagvrouwen): 0-2-2-1

Pitchers Chinese Taipei
Chiao-Chi Lai (2): 1-1-3-1
Yi-Hsuan Chou (1+4 slagvrouwen): 0-1-4-0
Ching-Wen Hu (2): 1-1-1-1

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal