Famke Gildemacher sloeg tegen Australië de enige twee Nederlandse honkslagen.

Honkbal

Nederland start verliezersronde met nederlaag

Nederland start verliezersronde met nederlaag

Famke Gildemacher sloeg tegen Australië de enige twee Nederlandse honkslagen.

Famke Gildemacher sloeg tegen Australië de enige twee Nederlandse honkslagen.

Ook in de eerste wedstrijd uit de verliezersronde is Nederland er vandaag niet in geslaagd om een wedstrijd te winnen op het wereldkampioenschap. Na de vijf nederlagen uit de eerste ronde was het op de zevende speeldag van het WK dames honkbal geen ander verhaal voor de ploeg van manager Elvin Englentina. Opnieuw werd Oranje snel op een grote achterstand gezet en konden de speelsters na vijf innings spelen alweer terug naar de bus. Ditmaal was Australië met 18-0 te sterk.

De achtste editie van het wereldkampioenschap lijkt uit te lopen op een enorme deceptie voor de Nederlandse ploeg. Nadat Nederland twee jaar geleden op het WK in Zuid-Korea nog geschiedenis schreef met drie overwinningen en het laagste aantal tegenpunten (48), hebben de Nederlandse speelsters het deze week in Viera (Florida) zwaar te verduren. Nederland opende het toernooi nog wel met een sterke wedstrijd tegen Zuid-Korea (8-9 verlies in zeven innings). Maar na die openingswedstrijd scoorde Nederland in de daaropvolgende vijf wedstrijden nog maar drie punten. Vandaag volgde tegen Australië de vijfde knock-out op rij.

De slagploeg van Australië sloeg in vier innings tijd vijftien hits bij elkaar om in totaal achttien keer te scoren. Midvelder Chelsea Forkin werkte met vier hits in evenzoveel slagbeurten aan haar slaggemiddelde. Ze sloeg drie tweehonkslagen en één driehonkslag en zorgde voor negen van de achttien punten voor haar ploeg. Ook haar Australische ploeggenote Taylah Welch (3 uit 3) sloeg er op de Nederlandse pitchers lustig op los.

Eer

Esther Maliepaard sneuvelt in de eerste inning op het derde honk in een dubbelspel.

Esther Maliepaard sneuvelt in de eerste inning op het derde honk in een dubbelspel.

Met de achttien tegenpunten is het totaal voor Nederland dit toernooi na zes wedstrijden al gekomen op 89. Slechts tweemaal kreeg Nederland op een WK meer punten tegen. Dat was bij het debuut in 2010 (96) en in 2012 (122). Maar dat gebeurde in respectievelijk zeven en negen wedstrijden. In de twee resterende wedstrijden uit de verliezersronde tegen Cuba en Hong Kong moet Nederland morgen en overmorgen alle zeilen bijzetten om de eer te kunnen redden. Eenvoudig wordt dat niet. Beide teams wisten in de eerste speelronde al een wedstrijd te winnen.

Cuba was in de eerste ronde met 0-12 te sterk voor de Dominicaanse Republiek, dat zich kwalificeerde voor de Super Ronde. Terwijl Hong Kong twee dagen geleden op haar beurt met 5-8 won van Cuba. De Cubaanse ploeg, die morgen om 15.00 uur Nederlandse tijd de eerstvolgende tegenstandster wordt van Nederland, opende vandaag de verliezersronde met een 4-7 zege tegen Zuid-Korea.

Kansen

Tegen Australië kreeg Nederland vandaag in de eerste inning nog wel loopsters op alle honken, maar zag de kansen verdwijnen na een ongelukkig dubbelspel waarbij Esther Maliepaard op het derde honk sneuvelde na een vangbal op een linedrive van Sofie van de Wiel. Ook in de tweede, derde en vijfde inning kreeg Oranje speelsters op de honken. Maar voor de tweede keer dit toernooi werd Nederland puntloos gehouden.

Famke Gildemacher (2 uit 3) sloeg de enige twee honkslagen voor haar ploeg. In de vijfde inning sloeg zij, met Esther Maliepaard (velderskeus) op het eerste en Winke Verdick (geraakt werper) op het tweede honk een bal diep het rechtsveld in. Een derde honkslag en mogelijk eerste Nederlandse punt van de dag bleef uit. Haar bal werd gevangen voor de laatste uit van de wedstrijd.

          1 2 3 4 5  R  H E
NEDERLAND 0 0 0 0 0  0  2 2
AUSTRALIË 3 6 3 6 X 18 15 1

Pitchers Nederland
Anouk Vergunst (1 1/3+2 slagvrouwen): 1-3-2-1
Marijke van Veen (4 slagvrouwen): 0-3-1-0
Maaike Haak (1+/3 slagvrouwen): 0-1-3-0
Merle Langevoord (1 2/3): 0-1-6-1

Pitchers Australië
Kaila Borgomastro (3): 1-4-2-0
Morgan Doty (2): 1-0-0-1

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal