Voor het eerst sinds 2010 heeft Parma zich geplaatst voor de strijd om de Italiaanse landstitel.

Honkbal

Parma elimineert landskampioen Rimini

Parma elimineert landskampioen Rimini

Voor het eerst sinds 2010 heeft Parma zich geplaatst voor de strijd om de Italiaanse landstitel.

Voor het eerst sinds 2010 heeft Parma zich geplaatst voor de strijd om de Italiaanse landstitel.
Foto: © FIBS / Lauro Bassani

Hoewel de Italiaanse sportmedia al weer voetstoots aannamen dat de twee topploegen van de reguliere competitie elkaar ook in de finale van het seizoen zouden tegenkomen, had het historische Parma heel andere plannen. De club, die in de zeventiger en tachtiger jaren onder leiding van toenmalige clubvoorzitter Aldo Notari groot is geworden in Italië en Europa, versloeg als nummer drie in de Play-Offs landskampioen Rimini, de club van de ambitieuze voorzitter Simone Pilisio.

Terwijl Bologna als winnaar van de reguliere competitie zich in slechts drie wedstrijden ontdeed van tegenstander Nettuno, duurde de andere serie van maximaal vijf wedstrijden een week langer. Bologna won de eerste twee thuiswedstrijden met 10-1 en 7-6 (dankzij twee runs in de negende inning) en wedstrijd drie met 3-8 in Nettuno, waardoor het zich sinds 21 augustus zeker weet van thuisvoordeel in de finale. Parma kon tegen Rimini echter meteen stunten door bij de landskampioen een 3-5 overwinning uit het vuur te slepen.

In de Play-Offs werd Erly Casanova winnend pitcher in drie wedstrijden.

In de Play-Offs werd Erly Casanova winnend pitcher in drie wedstrijden.
Foto: © FIBS / Lauro Bassani

Zo was Parma al zeker van twee wedstrijden in eigen stad. Wedstrijden twee en drie in respectievelijk Rimini en Parma gingen verloren met 8-4 en 1-17, maar in wedstrijd vier kon de Cubaanse pitcher Erly Casanova de plaatselijke kleuren weer verdedigen. Hij was in Rimini al de winnend pitcher geworden met slechts twee tegenpunten in zeven innings (119 worpen) en mocht in eigen huis negen innings voor zijn rekening nemen. De 117 pitches van Casanova en twee opofferingsslagen van Desimoni en Zileri bewerkstelligden de 1-0 voor Parma.

Beslissende wedstrijd

Drie dagen later stond de beslissende vijfde wedstrijd op het programma in Rimini. De thuisclub, die zich blauw had betaald aan nieuwe buitenlandse pitchers om kampioen van Europa te worden, geloofde wel in de finale, want Casanova kon drie dagen later geen kwaad meer doen. De weergoden dachten daar echter anders over en lieten het regenen op zaterdag en zondag, zodat de wedstrijd pas op maandagavond kon worden gespeeld. Parma manager Gianguido Poma rekende toen toch weer op zijn Cubaanse heuveltroef.

De start op de heuvel vertrouwde Poma nog wel toe aan de 24-jarige linkhandige pitcher Ulfrido Garcia, de tweede Cubaan van Parma. Die behoefde alleen een homerun in de tweede inning toe te staan. In de vijfde inning droeg Garcia een 1-0 achterstand over aan zijn 33-jarige landgenoot Casanova. Deze voelde zich gesteund door de gelijkmakende homerun door zijn eerste honkman Sambucci in de zevende inning. In de negende inning hielp een veldfout van Rimini openingsslagman Sebastiano Poma op het eerste honk.

Lachende derde

In de Play-Offs was Parma in de serie van vijf wedstrijden te sterk voor titelverdediger Rimini.

In de Play-Offs was Parma in de serie van vijf wedstrijden te sterk voor titelverdediger Rimini.
Foto: © FIBS / Lauro Bassani

Dankzij een opofferingsslag en een honkslag bereikte Poma junior het derde honk. Op dat moment werd Rimini reliever Hernandez vervangen door Kevin Kelly. Zijn defensief lage pitch werd gemist door zijn catcher Molina en Poma liep de eerste voorsprong van Parma binnen: 1-2. Achter hem vulde zijn ploeg de honken, maar Rimini beperkte de schade tot slechts één tegenpunt. Relief pitcher Casanova van Parma werd toen zijn eigen closer met twee maal drie slag en een grondbal. Hij was drie keer winnende werper in drie wedstrijden.

Lachende derde deze week is Bologna, dat rustig kon toezien welke tegenstander aankomende vrijdag is te verwachten in het eigen Gianni Falchi stadion. Dat wordt dus Parma Clima voor twee wedstrijden op vrijdag- en zaterdagavond. Daarna gaan de twee rivalen naar Parma, waar het Centro Sportivo Aldo Notari het podium vormt voor twee wedstrijden op dinsdag- en woensdagavond. Zo nodig valt de beslissing in wedstrijd 5, die vindt dan plaats in Bologna op zaterdag 8 september. Alle wedstrijden beginnen om 20.30 uur.

Televisie-uitzendingen

De Italiaanse bond FIBS maakte zondag bekend, dat alle wedstrijden van de finale live te volgen zullen zijn via live streaming op internet en via diverse televisiekanalen. De productie van de televisie-uitzendingen is toevertrouwd aan Global Television Services, terwijl de live streaming wordt verzorgd door PMG Sport, dat gebruik gaat maken van de website van het landelijke dagblad La Repubblica om ook andere geinteresseerde digitale media te bedienen.

De staatstelevisie van San Marino zorgt voor distributie van de rechtstreekse beelden naar onder andere Sky, waardoor zeven miljoen Italiaanse families honkbal kunnen volgen.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal