Honkbal

Cuba te sterk voor Nederlandse speelsters

Cuba te sterk voor Nederlandse speelsters

Ondanks goed verdedigend werk en een punt van Bianca Mooi heeft Nederland op het wereldkampioenschap in Viera (Florida) opnieuw verloren. Vandaag was Cuba, de ploeg waar tegen Nederland zes jaar geleden haar historische eerste overwinning boekte, met 10-1 te sterk. Voor het eerst sinds de openingswedstrijd wist Oranje tegen de Cubanen de zevende inning te bereiken.

Startend pitcher Maud Werkman ging goed van start. In de eerste vier innings hoefde zij slechts vier punten toe te staan. Cuba strafte direct de eerste Nederlandse veldfout af om de score in de eerste inning te openen. Een tweede Nederlandse fout leidde een inning later ook het tweede punt in. Dat punt werd binnengebracht op een diepe tweehonkslag van Katherine Fals.

Maud Werkman was tegen Cuba de startend pitcher.

Maud Werkman was tegen Cuba de startend pitcher.

Na vier tegenpunten werd Cuba in de vierde slagbeurt puntloos gehouden. Het was voor het eerst in twaalf opeenvolgende innings van drie verschillende wedstrijden dat de Nederlandse defensie haar tegenstander in een slagbeurt op de nul kon houden. Dat gebeurde mede door uitstekende veldacties van Sofie van de Wiel, die vandaag een goede dag had op het derde honk.

Eerste punt

Geholpen door het goede verdedigende spel kreeg Nederland in de vierde inning zelfs kans om het initiatief in de wedstrijd over te nemen. Bianca Mooi opende de Nederlandse slagbeurt met een daverende tweehonkslag die ver over het hoofd van de Cubaanse midvelder zeilde. Na een honkslag van Marije Filius kreeg Nederland zo lopers op het eerste en het tweede honk en een uitgelezen kans om de achterstand te verkleinen.

Esther Maliepaard, die in haar eerste twee slagbeurten veilig het honk had bereikt, kreeg hierna de opdracht om te stoten. Op die stootslag bracht zij Filius wel een honk verder, maar kreeg Mooi niet de kans om vanaf het derde honk te scoren. Pas na een grondbal van Winke Verdick kon zij het eerste punt voor Nederland dit duel op het scorebord te zetten. Toen waren er echter al twee uit en diende een nieuwe Nederlandse kans in deze slagbeurt zich niet meer aan..

(Verhaal gaat verder onder de video)

 

Hoop

Niettemin was de hoop bij de Nederlandse ploeg weer terug. Dat bleek echter van korte duur. Op het pitchen van Werkman sloeg Cuba in de vijfde inning toe. Door drie stootslagen breidde de ploeg haar voorsprong uit van 4-1 naar 8-1. Via een tweehonkslag van Libia Duarte werd het hierna zelfs nog 9-1 en kreeg Cuba het elfde punt aan slag. Met dat elfde punt kon de wedstrijd vroegtijdig worden beëindigd. Zover liet Nederland het niet komen. Duarte, die door een gestolen honk op drie was gekomen, werd verrast door catcher Famke Gildemacher en sneuvelde uiteindelijk door goed veldwerk van Gildemacher, Werkman en Van de Wiel.

De tussensprint in de vijfde inning bleek niettemin beslissend, want op het pitchen van Maraisy Perez kwam Oranje niet meer tot scoren. De Cubaanse pitcher gooide een complete wedstrijd en stond slechts vijf honkslagen toe. Die kwamen op naam van Esther Maliepaard (1 uit 2), Isabelle Markies (1 uit 2), Nadia Roelofsen (1 uit 3), Brianca Mooi (1 uit 3) en Marije Filius (1 uit 3).

Laatste plaats

Het duel tussen Cuba en Nederland moest in de eerste helft van de vierde inning drie kwartier stil worden gelegd door een onweerswaarschuwing. Morgen sluit Nederland haar vijfde wereldkampioenschap af met een wedstrijd tegen Hong Kong. Twee jaar geleden was Oranje op het vorige WK nog met 4-9 te sterk voor dit land. De nationale ploeg van Hong Kong verloor vandaag tegen Zuid-Korea met 10-3 haar tweede wedstrijd uit de verliezersronde. Gisteren verloor Hong Kong in deze ronde ook van Puerto Rico (12-6). In de eerste ronde verloor Hong Kong achtereenvolgens van Canada (4-0), titelverdediger Japan (0-23), Australië (24-2) en de Dominicaanse Republiek (1-19)

In die wedstrijd tussen Nederland en Hong Kong spelen beide teams om de elfde en twaalfde plaats op dit wereldkampioenschap. Bij winst in haar laatste wedstrijd kan Nederland op de voorlaatste speeldag voor het eerst afstand doen van de laatste plaats in het klassement. De wedstrijd tussen Hong Kong en Nederland start morgen om 15.00 uur Nederlandse tijd.

          1 2 3 4 5 6 7  R H E
NEDERLAND 0 0 0 1 0 0 0  1 5 4
CUBA      1 1 2 0 5 1 X 10 8 0

Pitchers Nederland
Maud Werkman (4 2/3+1 slagvrouw): 1-2-6-4
Berber Jansen (1 1/3): 0-0-2-0

Pitchers Cuba
Maraisy Perez (7): 3-0-5-0

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal