Nederland verloor tegen Hong Kong ook haar achtste wedstrijd op rij.

Honkbal

Nederland eindigt op WK als twaalfde

Nederland eindigt op WK als twaalfde

Nederland verloor tegen Hong Kong ook haar achtste wedstrijd op rij.

Nederland verloor tegen Hong Kong ook haar achtste wedstrijd op rij.

Het Nederlands team is op het wereldkampioenschap dameshonkbal in Viera (Florida) op een twaalfde en laatste plaats geëindigd. Vandaag wist Oranje ook haar laatste wedstrijd niet te winnen. Een kostbare fout bracht de ploeg van manager Elvin Englentina in de tweede inning op een beslissende achterstand. Hong Kong trok uiteindelijk met 4-1 de winst naar zich toe.

Nederland opende het duel in de Amerikaanse ochtend aanvallend met honkslagen van Esther Maliepaard, Winke Verdick en Marije Filius. Dat bracht al in de eerste inning een punt op het scorebord. Het momentum van Nederland kwam ten einde toen vlak na het ingaan van de tweede helft van de eerste inning het onweersalarm klonk en de speelsters direct het veld moesten verlaten.

Hong Kong sloeg op het pitchen van Loes Asmus slechts vier honkslagen.

Hong Kong sloeg op het pitchen van Loes Asmus slechts vier honkslagen.

Het oponthoud duurde bijna twee uur en tegen de tijd dat de speelsters van manager Elvin Englentina terug op het veld waren gekeerd, had Hong Kong het initiatief overgenomen. De derde pitch van Loes Asmus werd voor een tweehonkslag weggeslagen. Na schijn en een grondbal was de voorsprong voor Nederland van het scorebord verdwenen.

Cruciaal

De beslissing volgde vervolgens al een inning later. Met loopsters van Hong Kong op het tweede en derde honk kreeg Nederland de kans om zonder kleerscheuren uit de tweede inning te komen. Maar met twee man uit liet eerste honkvrouw Esther Maliepaard een aangooi van Asmus doorschieten. Daardoor konden beide honkloopsters de thuisplaat passeren: 3-1.

Wat de Nederlandse slagploeg hierna ook probeerde, het lukte Oranje niet meer om terug in de wedstrijd te komen. Enig geluk ontbrak daarbij volledig, want nadat in de vijfde inning de honken waren volgestroomd, wist Hong Kong met een dubbelspel uit de inning te komen. Nederland sloeg met zes hits wel opnieuw meer honkslagen dan haar tegenstander, maar ging dit duel ook zesmaal in de fout. Dat bleek cruciaal, want veldfouten van rechtsveldster Marije Filius en korte stop Isabelle Markies zorgden in de derde inning ook voor het vierde punt voor Hong Kong.

Honkslagen

In de zevende inning kreeg Nederland een laatste en enorme kans. Even leken de zenuwen te groot te worden voor de speelsters van Hong Kong. En na geraakt werper voor Isabelle Markies, een veldfout op een klap van Nadia Roelofsen en een honkslag in het binnenveld van Jessica Kroeskop kreeg Oranje met volle honken het winnende punt in het slagperk. Dat was Esther Maliepaard, die dit duel al twee honkslagen had geslagen. Maar met een strikeout voor Maliepaard kwam een einde aan de wedstrijd en werd Nederland op dit WK verwezen naar de twaalfde en laatste plaats.

Pitcher Loes Asmus gooide een complete wedstrijd.

Pitcher Loes Asmus gooide een complete wedstrijd.

De zes honkslagen van vandaag kwamen op naam van Esther Maliepaard (2 uit 4), Lotte Tanke (1 uit 2), Jessica Kroeskop (1 uit 1), Winke Verdick (1 uit 3) en Marije Filius (1 uit 3). Voor Hong Kong sloeg linksveldster Wing Hin Ng (2 uit 3) twee van de vier hits.

Pitchersduel

Speciaal voor de belangrijke wedstrijd tegen Hong Kong had manager Elvin Englentina zijn pitcher Loes Asmus (2.33) achter de hand gehouden. De 28-jarige speelster van Ridderkerk Rowdies had eerder al een sterke wedstrijd gegooid tegen Zuid-Korea en leidde tot vandaag het klassement met het laagste toegestane slaggemiddelde (.050). Asmus hield de volledige wedstrijd stand en stond slechts vier honkslagen toe. Ondanks haar 115 pitches kreeg ze niet de kans om als winnend pitcher van de heuvel te stappen. In het pitchersduel ging de winst naar Yik Shan Hung, die met twee strikeouts in de zevende inning de winst voor Hong Kong veiligstelde.

De nederlaag tegen Hong Kong was het achtste verlies voor Nederland op dit WK. Daarmee eindigt Nederland, dat als nummer acht van de wereld aan het toernooi begon, voor de derde maal op de laatste plaats in het WK-klassement, een evenaring van het resultaat uit 2010 en 2014. Tussendoor werd Nederland in 2012 voorlaatste. Twee jaar geleden werd Nederland negende. Tijdens de vorige editie van het WK liet Oranje de nationale teams van Hong Kong, India en Pakistan achter zich. Die laatste twee landen waren deze week in Viera (Florida) afwezig.

          1 2 3 4 5 6 7  R H E
NEDERLAND 1 0 0 0 0 0 0  1 6 6
HONG KONG 1 2 1 0 0 0 X  4 4 1

Pitchers Nederland
Loes Asmus (6): 3-4-4-6

Pitchers Hong Kong
Yik Shan Hung (7): 3-0-6-1

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal